Kwaliteitsproducten met luxe uitstraling

Pergola maken

Hoe u zelf een houten pergola kunt maken leert u snel in dit artikel. Het bouwen van een pergola hoeft namelijk helemaal niet moeilijk te zijn. Een dergelijke constructie van hardhout zorgt in iedere tuin voor extra sfeer. Vooraf dient u echt wel rekening te houden met diverse zaken. Wij geven u alle tips én hebben het ideale stappenplan om zelf een pergola in elkaar te zetten in uw tuin.

Vorm en gebruik van de pergola

Pergola’s zijn er in verschillende vormen en maten. Het meest beroemd zijn de pergola’s waar druivenplanten eindeloos kunnen groeien. Vooral in zonnige periodes zorgen deze met druiven begroeide pergola’s voor veel sfeer. Natuurlijk is een pergola tijdens zonovergoten periodes juist de ideale locatie voor extra schaduw. Meestal zijn pergola’s vierkant qua vorm, maar het is ook mogelijk om een ronde pergola te maken.

Zelf pergola maken van hardhout

Een pergola is geschikt voor iedere tuin. Vooral wanneer u zelf de pergola gaat maken, kunt u zelf bepalen hoe groot alle onderdelen worden. Bij Hardhout Discount kunt u er zelfs voor kiezen om een pergola bouwpakket te bestellen. Hierbij maken wij enkel gebruik van houten funderingspalen en planken die zorgen voor een pergola van topkwaliteit.

Bij Hardhout Discount kunt u kiezen uit diverse houtsoorten. Voor het zelf maken van een pergola raden wij eiken- of Douglas hout aan. Hierbij is eikenhout zwaarder, duurzamer en heeft het van nature een luxere uitstraling. Douglashout is juist goedkoper en is eenvoudiger om te bewerken. Welk houtsoort u kiest, hangt dus deels af van uw persoonlijke voorkeur en budget.

Houten pergola bouwpakket

Het is bij Hardhout Discount simpel om een pergola perfect naar wens te maken met behulp van onze Calculator. Indien gewenst worden onze pergola’s en overkappingen op maat gemaakt bij uw bestelling. Vervolgens leveren wij een volledig pergola bouwpakket aan, waarbij alle geschaafde planken en onderdelen zijn genummerd. Of kies juist onze standaardmodellen die ook eenvoudig te monteren zijn. Kleine aanpassingen kunnen tijdens de bestelling op aanvraag worden gerealiseerd.

Zelf een pergola bouwen in 4 stappen

Of u nu kiest voor een standaard pergola of een constructie op maat: het zelf bouwen van de pergola is in de meeste gevallen hetzelfde. Volg onderstaand stappenplan (óf video) om de pergola te correct te plaatsen in uw achtertuin. Uiteraard kunt u ook altijd het meegeleverde stappenplan hanteren.

1. Meten en graven

Meet om te beginnen af waar de pergola moet komen de staan in uw tuin. Met behulp van piketpalen en draad kunt u het oppervlak aangeven. Graaf vervolgens gaten van circa 60 centimeter diep voor de funderingspalen. Ieder gat dient even diep te zijn. Afhankelijk van het type pergola, kan er meer of minder ruimte tussen de palen worden gelaten.

Pergola meten en graven

Tip: Zorg ervoor dat de bodem van het gat egaal is, zo blijven de palen eenvoudiger recht staan.

2. Constructie plaatsen met beton

Plaats vervolgens de eerste paal palen van de constructie recht in het gat. Aangeraden wordt om daarna snelbeton te gieten in het gat, aangezien dit sneller hard wordt dan cement. Na circa 1 uur is snelbeton namelijk uitgehard en kunt u verder met de volgende stap. Met normaal cement dient u circa 24 uur te wachten.

Pergola betonpoer

Tip: u kunt bij Hardhout Discount betonpoeren bijbestellen. Hiermee staat de constructie stevig en verlengt u de levensduur van het hout. Bovendien hoeft u dan geen gebruik te maken van cement.

3. Constructie monteren

Tijdens het montageproces van onze pergola’s komt geen schroef aan te pas. De complete constructie is namelijk voorbewerkt met pen en gat verbindingen. Tik simpelweg de houten pennen in de voorgeboorde gaten van de eerste funderingspaal. Dit zorgt voor een stevige constructie, zonder opvallende boorgaten.

Pergola monteren

Plaats vervolgens de tweede funderingspaal en monteer een ligger tussen beide palen. Herhaal deze stappen met de overige funderingspalen en liggers. Zoals gezegd zijn alle onderdelen genummerd, waardoor het montageproces eenvoudig is.

4. Afwerking van pergola

U bent nu klaar met het bouwen van de pergola en kunt gaan denken aan de afwerking. Plaats bijvoorbeeld klimplanten langs de palen, werk de pergola af met verlichting, of verf (delen van) de pergola. Uiteraard is het zelfs een optie om er een overdekte pergola van te maken.

Maak eenvoudig een pergola met ons zelfbouwpakket

Vroeg u zich ook af hoe u zelf een pergola moest maken? Dankzij ons kant-en-klare bouwpakket is het bouwen van een houten pergola eenvoudiger dan ooit. Heeft u zelf al in gedachten hoe de pergola eruit moet komen te zien, of heeft u juist wat inspiratie nodig? Via onze Calculator ontwerpt u binnen een paar minuten de pergola van uw dromen. Ga snel zelf aan de slag met onze constructies van topkwaliteit! U vindt overigens ook uitleg om eenvoudig een overkapping te maken. Super mooi boven een vlonder van vlonderplanken

Nog vragen? 
Email: info@hardhoutdiscount.nl of bel ons advies team in Hengelo: 074-7440163
Of WhatsApp ons voor snelle vraag & antwoord.

WhatsApp