10% extra kassa korting

Afdak maken

Een afdak kan om diverse redenen worden geplaatst in uw tuin. Zo kunt u een zelf een afdak maken waar u vervolgens de fietsen onder gaat stallen. Maar een afdakje kan ook worden gebruikt om bijvoorbeeld hout of tuinmeubels droog onder te bewaren. Voordat u een afdak gaat bouwen moet u welk rekening houden met bepaalde zaken. In dit artikel leest u alle handige tips die u nodig heeft én vindt u een stappenplan om snel zelf een houten afdak te maken.

Afdak in de tuin maken

Om te beginnen moet bepalen waar u een afdak voor wilt gebruiken. Het doel bepaalt immers de vorm, en hoe groot of hoog het afdak moet worden. Vervolgens kunt u gaan kijken naar het type hout dat gebruikt moet worden. Bij Hardhout Discount kunt u kiezen eiken- en Douglas hout van topkwaliteit. Eikenhout is iets zwaarder, heeft een wat luxere uitstraling en is duurzamer. Douglashout is juist voordeliger en is eenvoudiger te bewerken. De keuze hangt voornamelijk af van uw persoonlijke voorkeur.

Voorbeeld: zelf afdak maken van hout

In de volgende 5 stappen is samengevat hoe u snel zelf een afdak van hout kunt maken. Verderop vindt u een uitgebreid stappenplan.

1. Staanders plaatsen

Plaats eerst de staanders van het afdak. Op de bijgeleverde bouwtekening vindt u in welke volgorde de staanders moeten worden geplaatst. In de meeste gevallen is dit de achterste staander of hoekstaander. Plaats de staanders waterpas en vul het gat met (snel)beton, zodat deze stevig blijven staan.

2. Dakliggers neerzetten

Plaats daarna de dakliggers bovenop de funderingspalen. Begin met de dragende balken en plaats vervolgens de dwarsbalken. De dakliggers zijn overigens genummerd, zodat u exact weet in welke volgorde de balken van het afdak geplaatst kunnen worden. Met de bijgeleverde schoren en pennen zet u de dwarsliggers vast.

3. Zijwanden plaatsen

Maak de zijwanden van het afdak vast. Plaats eerst de ondersteunende balken tussen de staanders. Afhankelijk van het formaat van de afdak, heeft u meer of minder tussenliggende planken nodig. Zaag de planken voor de zijwanden eerst op maat. Gebruik daarna 2 tellerkopschroeven per horizontale plank om de zijwanden vast te zetten. U heeft ongeveer 12 gestapelde planken nodig om een zijwand te maken. Uiteraard is dit afhankelijk van de hoogte van het afdak.

4. Vloer van afdak leggen

Kies u voor een houten vloer onder het afdak? Plaats dan de houten vlonderplanken onder het afdak. Door gebruik te maken van hardhout krijgt de constructie een luxe uitstraling en krijgt u een duurzame vloer. Hardhout zal namelijk niet doorveren en blijft tientallen jaren in topconditie. Het is overigens verstandig om de vlonderplanken te plaatsen bovenop regels. Hierdoor komt het hout niet direct in contact met de grond, waardoor de levensduur wordt verlengd.

5. Dicht maken van het dak

Bedek het dak van het afdak met het bijgeleverde dakbeschot. De meeste planken hebben een lengte van 3 of 4 meter. Leg de eerste plank midden op een dakligger en schroef deze met 2 schroeven per plank vast. Wanneer de plank te lang is, dient u deze zelf op maat te zagen. Herhaal dit proces zodat het complete dakbeschot is geplaatst. Vervolgens kunt u EPDM-bedekking op het dak van het afdak plaatsen. Dit wordt aangeraden om lekkages te voorkomen.

Eenvoudig zelf een afdak bouwen

Zelfs met weinig klus ervaring kunt u kiezen voor een afdak van Hardhout Discount. U ontvangt namelijk een houten geraamte, inclusief staanders, balken, schoren en pennen. Alle houten onderdelen zijn genummerd, waardoor u simpelweg de bouwtekening kunt volgen om zelf een afdak te bouwen. Wel is het handig om minimaal het volgende gereedschap beschikbaar te hebben:

  • Lange waterpas
  • Zware rubberen hamer
  • Boormachine met bithouder
  • Schop
  • Handzaag en/of handcirkelzaag

Bovendien heeft u bij ons de keuze uit diverse standaardmodellen die eenvoudig te personaliseren zijn via onze Calculator. Onderdelen zoals het type hout, de dikte van de palen en het type dak kunt u hierdoor simpel aanpassen naar eigen wens.

Stappenplan: houten afdak maken

Heeft u besloten hoe het afdak van hout er precies uit moet komen te zien? Dan kunt u direct aan de slag als u ons kant-en-klare doe-het-zelf pakket heeft ontvangen. In dit complete pakket vindt u alle onderdelen die u nodig heeft voor een houten afdak van hoge kwaliteit.

 

1. Ondergrond bepalen

Een stevige ondergrond vormt altijd de basis wanneer u zelf een afdak gaat bouwen. Begin met het afmeten van het oppervlak waar de fundering moet komen te staan. Dit gebied kunt u afzetten met piketpalen en draad. Afhankelijk van de vorm en het formaat van het afdak, mogen de gaten voor de fundering verder of dichter bij elkaar worden geplaatst.

Afdak maken grond egaliseren

2. Gaten graven

Begin vervolgens met het graven van de gaten voor de funderingspalen. Graaf gaten van circa van circa 60 centimeter, waarbij ieder gat precies even diep is. De gaten dienen waterpas te zijn voor het perfecte resultaat.

Afdak maken gat graven

3. Eerste staander plaatsen

Bekijk vervolgens op de bouwtekening welke funderingspaal (of staander) eerst geplaatst dient te worden. Wij raden aan om tijdens het bouwen van een afdak te beginnen met een achterste staander, die bovendien als hoekstaander fungeert.

Eerste staander afdak

Plaats de staander verticaal waterpas en vul het gat met snelbeton of cement. Snelbeton is droog binnen 1 uur, waardoor u sneller verder kunt dan met standaard cement. De droogtijd daarvan is circa 24 uur.

Optioneel: Heeft u betonpoeren bijbesteld? Dan is het niet nodig om cement te storten. Plaats eenvoudig de betonpoeren in het gat en vul het rondom met zand. Let er wel op dat de betonpoer circa 15 centimeter boven de grond blijft uitsteken. Dit zorgt voor een rustieke uitstraling, een langere levensduur én een stevige basis voor het afdak.

4. Schoren aan palen zetten

Plaats vervolgens de overige funderingspalen. Pak voor elke staander 2 gebogen schoren en zet deze vast aan een paal met een pen. Sla de houten pennen nog niet volledig door, dit volgt in een latere fase.

Schoren afdak plaatsen

5. Monteren liggers

Plaats vervolgens met meerdere personen de liggers bovenop de funderingspalen die zijn geplaatst. Sla met een rubberen hamer op de liggers, zodat deze over de uitsparing van de funderingspaal valt. Daarna kunt u de houten pennen er wederom half inslaan, zodat de staanders en de dakliggers met elkaar worden verbonden.

Liggers afdak plaatsen

Controleer nu eerst op alles perfect waterpas staat. Is dit het geval? Dan kunt u de houten pennen er volledig door slaan.

Alle liggers afdak vastslaan

6. Dakbeschot plaatsen

Vervolgens kunt u het eerste dakbeschot plaatsen. Leg de planken bovenop de liggers. Schroef het dakbeschot met twee schroeven per plank vast. Herhaal dit proces met alle planken die u heeft ontvangen.

Afdak dakbeschot plaatsen

Let op: Het kan zijn dat u een klein stukje van het dakbeschot af moet zagen.

7. Wateruitloop

Bepaal vervolgens waar de wateruitloop en (optioneel) regenpijp moet worden geplaatst. Zaag hier een klein gedeelte voor uit.

Afdak wateruitloop

8. EPDM dakbedekking

Het kan verstandig zijn op het dak vervolgens te bedekken met EPDM dakbedekking. Hierdoor is het dak waterdicht en worden objecten die u stalt niet nat.

EPDM dakbedekking afdak

Breng de rol EPDM-folie aan op het dak met de bijgeleverde kit (beide optioneel). Gebruik een bezem om het oppervlakte glad te strijken en druk de randen aan voor een goede hechting. Met een stanleymes kunt u het overtollige folie wegsnijden.

Doe-het-zelf houten afdak kopen

Zoals u ziet is het eenvoudig om zelf een afdak te bouwen in uw tuin. Wilt u ook dé ideale plek in uw achtertuin om een fiets, speelgoed of hout droog te bewaren? Kies dan voor de eenvoudig in elkaar te zetten afdaken van Hardhout Discount. Via onze Calculator ontwerpt u eenvoudig en een afdak op maat. Ontdek snel de mogelijkheden om zelf een voordelig houten afdak te bouwen! Vergeet ook zeker niet onze vlonderplanken en hardhouten schuttingen om je tuin helemaal af te maken. 

Nog vragen? 
Email: info@hardhoutdiscount.nl of bel ons advies team in Hengelo: 074-7440163

WhatsApp ons voor snelle vraag & antwoord.

 WhatsApp