Kwaliteitsproducten met luxe uitstraling

Overkapping maken

Een overkapping maken kunt u op verschillende manieren doen!

Allereerst moet u goed bedenken wat u van plan bent om met de overkapping te gaan doen. Wilt u lekker gaan loungen onder uw overkapping? Of wilt u juist een plek hebben om te tafelen? Is het handig dat er een schuur in de overkapping wordt verwerkt, of juist niet? Het doel bepaalt de grootte en het model van de overkapping. Bekijk onderstaande video om te kijken hoe jij snel je overkapping maakt. Hardhout Discount levert kant en klare overkappingen, er komt bijna geen schroef aan te pas.

Nog vragen? 
Email: info@hardhoutdiscount.nl of bel ons advies team in Hengelo: 074-7440163
Of WhatsApp ons voor snelle vraag & antwoord.

WhatsApp

Voorbeeld: zelf overkapping maken van hout

In 5 stappen wordt samengevat hoe u zelf een overkapping kunt maken. Verderop vindt u een uitgebreid stappenplan.

Direct DE prijs berekenen?

1. Staanders plaatsen

Een overkapping zelf maken begint met het plaatsen van de staanders. Dit zijn de verticale palen die in de grond worden gezet en de basis vormen van de overkapping. Staanders zijn te bestellen exclusief of inclusief betonpoer. Plaats de betonpoer in de grond in een gat van minimaal 40 centimeter diep. De betonpoer zelf dient 15 cm boven de grond uit te steken. Zorg dat de betonpoer waterpas en stabiel staat, en vul vervolgens het gat weer met zand.

2. Dakliggers monteren

Vervolgens kunt u de dakliggers monteren van de overkapping. Hierin wordt onderscheid gemaakt van dwarsbalken en dragende balken. Begin met de dragende balken, zodat de staanders aan de uiteindes met elkaar worden verbonden. Vervolgens kunt u de genummerde dakliggers plaatsen. Boor aan de uiteindes van de draagbalken een gat, plaats de dakligger en schroef deze vast met een lange schroef. Met de schoren kunt u daarna de dakliggers van de overkapping verbinden met de staanders. Hierdoor ontstaat een stevige constructie.

3. Zijwanden plaatsen

Nu kunt u de zijwanden van de overkapping vastmaken. Begin met het geraamte door de lichtere balken tussen de staanders te plaatsen. Per zijwand heeft u 4 verticale staanders nodig en 2 horizontale liggers. Zaag de balken op maat en monteer deze vervolgens. Vervolgens kan de wandbekleding of de potdekselplanken horizontaal worden gemonteerd. Gebruik bij elke kruisende balk 2 tellerkopschroeven. Bij een zijwand van een overkapping worden er circa 12 planken boven op elkaar gestapeld. Uiteraard is dit afhankelijk van de hoogte van de overkapping.

4. Vloer plaatsen

Indien gewenst kunt u vervolgens een vloer van vlonderplanken maken onder de overkapping. Hierdoor krijgt de overkapping een luxe uitstraling, blijft de vloer schoner en voelt deze warmer aan. Vooral een vlonder van hardhout is de ideale toevoeging aan een overkapping. Afhankelijk van de grootte van de overkapping en de breedte van de vlonderplanken, heeft u meer of minder vlonderplanken nodig. Wij raden aan om stevige vlonderplanken van hardhout te gebruiken, aangezien deze niet doorveren en jarenlang in topconditie blijven.

5. Dicht maken plat dak

Met behulp van het bijgeleverde dakbeschot maakt u eenvoudig een dak op de overkapping. Leg de planken van het dakbeschot in het midden van één van de dakliggers. In de meeste gevallen hebben de planken een lengte van 3 of 4 meter. Het kan zijn dat u soms een stuk van de plank moet afzagen. Schroef het dakbeschot vervolgens met twee schroeven per plank vast. Per plank herhaalt u dit proces, totdat het dak volledig bedekt is. Het wordt aangeraden om daarna EPDM dakbedekking te plaatsen op het dak van de overkapping. Dit voorkomt lekkages.

Een overkapping maken van hout kan op heel uiteenlopende manieren worden gedaan

Wilt u een veranda met plat dak met overstek, een grote of juist een kleine overkapping maken? Of zoekt u een overkapping met een puntdak, met inpandige schuur?

Een houten overkapping maken met een of meerdere zijwanden is heel goed mogelijk. HardhoutDiscount verkoopt gemakkelijk te monteren overkappingen. U kunt zelf de details aangeven in onze calculator, waardoor een grote maar ook kleine overkapping maken eenvoudig gedaan kan worden. Ook kunt u bij ons terecht wanneer u een afdak maken wilt!

Een simpele overkapping maken is bij ons erg gemakkelijk zelf te doen. Minimale ervaring is al voldoende om deze op te zetten.

Het begint bij de basis. Waar wilt u dat de vrijstaande overkapping wordt geplaatst in de tuin? U dient rekening te houden met de draaiing van de zon. Daardoor is het zo dat als u niet wenst dat er zon onder de overkapping komt, u dan soms beter een deel van de overkapping dicht kunt maken. Ook is een veranda van hout zeer goed toe te passen aan een bestaande schuur of woning. Haal het binnenleven naar buiten!

Welke houten onderdelen van het doe-het-zelf pakket ontvangt u van ons?

Bij elke eiken of Douglas overkapping van HardhoutDiscount ontvangt u het houten geraamte. Dit bestaat uit staanders, balken voor de ring, houten balken als dakdragers, gebogen schoren en houten pennen. Tevens ontvangt u altijd een bouwtekening.

Al het hout is genummerd, volg de duidelijke bouwtekening, dan is het niet ingewikkeld om de overkapping op te zetten.

Als optie is het mogelijk dat u ook de schroeven, het dakbeschot, EPDM dakbedekking, houten potdekselplanken voor de wanden, boeidelen in blank of zwart, balkjes voor het geraamte van de wanden en betonpoeren van ons heeft ontvangen.

Controleer altijd bij ontvangst of bovenstaande onderdelen bij u zijn afgeleverd.

Benodigd gereedschap voor het maken van een houten overkapping

  • Een lange waterpas, en desgewenst een lazer voor de fundering
  • Een zware rubber hamer en een ijzeren moker
  • Een boormachine met bithouder
  • Een schop
  • Een handzaag
  • Een handcirkelzaag of cirkelzaagtafel
  • 2 of 3 personen met lichte bouwervaring zijn gewenst

Onderdelen - Overkapping maken Gereedschap - Overkapping maken

De stappen van het bouwen van een overkapping

Stap 1: De grond waterpas maken

Een vrijstaande overkapping of een overkapping die als veranda aan een bestaand bouwwerk wordt geplaatst moet altijd waterpas staan. De plaats van de poeren die de constructie gaan dragen moeten daarvoor onderling waterpas staan. Allereerst graaft u een gat van ca. 40 cm diep, en 2x een schopbreedte in de breedte. Herhaal deze handeling voor alle palen die uw overkapping zal hebben. Alle gaten moeten dezelfde diepte hebben en gezamenlijk zullen deze dieptes onderling waterpas moeten staan. Een kleine afwijking van een centimeter kan geen kwaad, u kunt deze later in de bouw eenvoudig corrigeren. Wij leggen dit in de verdere bouwstappen uit.

Fundering - Overkapping maken

Bij een kleine overkapping maken of juist een grote vrijstaande overkapping maken, is de handeling van de fundering hetzelfde. Een goede basis is essentieel om een mooi resultaat te krijgen.

Om de onderlinge dieptes gelijk te krijgen met alle gegraven dieptes of gaten bedoeld voor de betonpoeren, is het makkelijkste om een lazer te gebruiken. Als u niet in het bezit bent van een geavanceerd apparaat als dit, dan kan het ook met een waterpas, maar dit is minder nauwkeurig dan een lazer.

Als u onze betonpoeren erbij heeft besteld, is het wel het mooiste als deze poeren ca. 15 cm boven de grond uit steken. Dit geeft extra cachet aan uw bouwwerk. Als u geen kant en klare betonpoeren heeft, dan adviseren wij u met snelbeton een gelijkwaardige poer zelf te maken.

Betonpoeren - Overkapping maken

De betonpoer heeft twee functies. De poer zorgt voor goede drukverdeling en voorkomt verzakking van uw houten overkapping. Tevens wordt het hout niet direct in contact met het zand gebracht, waardoor de levensduur van het hout aanzienlijk wordt verlengd.

Wij gaan er nu vanuit dat u niet gaat bouwen op een harde of gelijke ondergrond. Als u besluit om op beton of op bestaand straatwerk te gaan bouwen is een fundering niet altijd noodzakelijk. U kunt dan direct bouwen. Wij adviseren u graag wat voor uw situatie de beste mogelijkheid is.

Stap 2: De volgorde van de bouwtekening aanhouden

Wij leveren onze overkappingen altijd uit met een goede bouwtekening. Op deze bouwtekening staat aan de hand van nummers duidelijk omschreven waar welke paal en waar welke staander gemonteerd dient te worden. Als u die volgorde hanteert, dan kan het eigenlijk niet verkeerd gaan met de opbouw van uw overkapping of veranda.

Bouwtekening - Overkapping maken

Begin altijd met een staander te plaatsen die als hoekstander fungeert. Wij adviseren altijd om met een linker of rechter achterstaander te beginnen. Maar aan de voorkant met een hoekkolom of staander beginnen kan natuurlijk ook. Een eiken overkapping maken of juist een Douglas overkapping maken maakt geen verschil in de opbouw en montage bij HardhoutDiscount. De bouwwijze is hetzelfde voor beide houtsoorten.

Stap 3: De staander in de fundering plaatsen

Plaats een staander in de fundering en schoor deze met 2 latten of met 2 touwen. De bedoeling is dat de staander verticaal waterpas staat. Door deze te schoren met een lat en een piketpaal blijft de staander goed staan. Hierdoor kunt u gemakkelijk verder met de opbouw.

Eerste staander - Overkapping maken

Als u de staander goed heeft vastgezet, herhaal dan het proces met de achterste 2 of 3 staanders. Let goed op dat u de staanders niet gedraaid heeft staan, anders past de ligger niet op de staander. De ligger die als ringbalk rondom op alle staanders ligt, past maar op één manier. Past deze niet, dan dient u de staander een kwartslag te draaien.

Stap 4: Gebogen schoren monteren

Pak voor elke staander twee gebogen schoren en monteer deze aan de staander. Sla één pen half in de staander, zodat de gebogen schoor blijft zitten. Sla de pennen er nog niet volledig door, dit komt in een later stadium van het opbouwen.

Gebogen schoren - Overkapping maken

Stap 5: Het vereenvoudigen van de pasvorm

Tip: door wat blank vet of smeerolie in de pen en gatverbindingen te doen, vereenvoudigt u de pasvorm. Het hout zal makkelijker in elkaar glijden.

Plaats met 2 of 3 personen de ligger bovenop de staanders die u klaar heeft staan. De ligger heeft een uitsparing aan weerszijden, waardoor deze over de staander valt. Met een rubber hamer kunt u op het uiteinde van de ligger slaan, zodat deze over de uitsparing van de staander valt. Vervolgens slaat u de houten pen er half in, zodat er een verbinding ontstaat tussen de staander en de ligger. Soms moet u flink slaan om het hout in elkaar te laten passen.

Herhaal dit proces met alle staanders aan de achterzijde.

Stap 6: De overige staanders plaatsen

Plaats de overige staanders, schoor alle staanders en zet deze waterpas. Herhaal stap 4 nogmaals met de overige staanders.

Let op: het is mogelijk dat de ligger aan weerszijden eerst geplaatst dient te worden, voordat de horizontale ligger aan de voorzijde wordt geplaatst. U kunt aan de hand van de uitsparingen zien of dit voor u van toepassing is of niet.

Stap 7: De pinnen in de schoren slaan

Nu heeft u alle staanders geplaatst en de ringbalk rondom er bovenop gelegd. De gebogen schoren zitten op hun plek.

Sla nu alle pinnen in de schoren en in de ringbalk en staanders. Sla deze nog niet geheel door!

Controleer of de overkapping waterpas staat. Een klein afschot naar één zijde toe is niet verkeerd, want dan loopt het regenwater makkelijker naar de regenpijp weg. Als u niet tevreden bent over de waterpas uitslag, dan kunt u door middel van een krik en het plaatsen van een balk de houten constructie nog verstellen.

Alle staanders geplaatst  - Overkapping maken

Als u alles heeft nagesteld, dan dient u alle gaten die u gegraven heeft weer met zand te vullen. Vergeet niet het zand goed aan te stampen, zodat u goede vaste grond heeft.

Stap 8: Het monteren van de dakliggers

Alle dakliggers zijn genummerd. Start met het monteren van alle dakliggers. Pak de bijgeleverde vlinderboor of speedboor, en boor aan de uiteinden dan de dakliggers een gat. Leg de dakligger op de ringbalk bij de gemarkeerde positie, en schroef deze aan weerszijden met één lange schroef vast. Herhaal dit proces tot dat alle dakliggers gemonteerd zijn.

Dakliggers - Overkapping maken

Stap 9: Het doorslaan van alle pennen

Sla met een hamer alle pennen van de overkapping volledig door. U kunt alle pennen afzagen, gelijk met de staanders, of deze laten zitten. Dit kan naar eigen keuze worden uitgevoerd.

Houten pennen doorslaan - Overkapping maken

Stap 10: Het plaatsen van het dakbeschot

U heeft lengtes van 3 of 4 meter dakbeschot ontvangen. Zorg ervoor dat als u een plank dakbeschot op de dakliggers legt, deze altijd in het midden van één van de dakliggers uitkomt. Het is mogelijk dat u een klein stuk van het dakbeschot moet afzagen. Schroef het dakbeschot met twee schroeven per plank vast, en op elke dwarsligger herhaalt u dit proces. Er worden veel schroeven bij gebruikt.

Dakbeschot monteren - Overkapping maken

Stap 11: Het plaatsen van de boeidelen

Plaats de boeidelen aan de horizontale ringbalk. Houd hier rekening met het feit dat het boeideel tevens de opstaande rand is voor het dak. Dus het boeideel moet ca. 4 à 5 cm uitsteken boven het dakbeschot.

Het is mogelijk dat u nu de kopse kant van de dwarsliggers van het dak ziet. U kunt deze dakdragers afschuinen of zo laten bestaan. U dient zelf te bepalen wat voor u esthetisch het mooist is.

Boeidelen plaatsen - Overkapping maken

Stap 12: Het inzagen van de wateruitloop

Bepaal waar u de wateruitloop en de regenpijp geplaatst wilt hebben. Zaag het gedeelte van de boei uit waar deze dient te komen.

Wateruitloop - Overkapping maken

Stap 13: Het leggen van de EPDM dakbedekking

Breng de rol EPDM folie op het dak. Met de bijgeleverde kit kunt u de randen van het dak inkitten. Leg 2 rupsen van kit ca. 10 cm uit elkaar, als een ring langs de boeiplanken van het dak.

Rol de EPDM folie uit en gebruik een bezem om deze vlak te strijken. Druk de randen waar de kit en het EPDM aan de zijkanten elkaar raken goed aan, voor de juiste hechting.

Snij met een stanleymes het overtollige EPDM folie weg.

Als optie kunt u een daktrim plaatsen, wij leveren deze er niet bij. Dit is niet noodzakelijk om te doen.

Dakbelegging leggen - Overkapping maken

Stap 14: Het plaatsen van de houten geraamtes

Maak met het geleverde lichtere balkhout eerst een geraamte van hout. Ons advies is om het geraamte tussen de staanders te maken. Per achterwand heeft u 4 verticale staanders nodig en 2 horizontale liggers. Zaag de balkjes op maat en monteer aan de staanders verticaal de balkjes. Monteer aan de horizontale ringbalk een horizontaal balkje. Monteer aan de onderzijde tussen de staanders een horizontale balk. Plaats tussen de 2 horizontale balken 2 verticale balkjes. Gebruik de bijgeleverde schroeven voor de montage.

Geraamte voor wanden - Overkapping maken

Uw houten geraamte is klaar.

Stap 15: Het bekleden van de houten wanden

De eiken of Douglas wandbekleding of potdekselplanken moeten horizontaal worden gemonteerd. Bij elke kruisende balk van het geraamte moeten twee tellerkopschroeven worden gebruikt.

Bij een achterwand worden er 12 of 13 planken horizontaal gestapeld boven op elkaar gemonteerd. Dit is afhankelijk van de grondhoogte tot aan het dak. Leg drie planken op de grond en meet de totaalbreedte. U kunt dan bepalen hoeveel planken u boven elkaar nodig heeft. U dient altijd vanaf de onderzijde stapelend naar boven toe te werken. Dit vereenvoudigt het proces. De bovenste potdekselplank dient u op de juiste maat te zagen.

De wandbekleding kan aan de binnenzijde worden gemonteerd, of vanaf de buitenzijde.

Als u gekozen heeft voor dubbelzijdige bekleding, dan spreekt dat voor zich.

Bij zwarte potdeksel wandbekleding heeft u zwarte tellerkopschroeven ontvangen, bij blank hout heeft u geel verzinkte tellerkopschroeven ontvangen.

Bekleden houten wanden - Overkapping maken

Herhaal dit proces met alle zijwanden. De overkapping dicht maken is nu voltooid.

Stap 16: Het maken van een hardhouten vlonder

Kijk op onze website hardhoutdiscount.nl voor de calculator van een hardhouten vlonder of terras. Daar heeft u snel en direct de prijs voor de vlonder en kunt u alle vlonderplanken samenstellen. Wij wensen u veel genot met uw overkapping, tuinhuis of veranda.

Overkapping compleet - Overkapping maken

Veelgestelde vragen

Welk hout kan ik het best gebruiken voor een overkapping?

Het beste hout is ten eerste afhankelijk van jouw persoonlijke voorkeur. Ieder type hout heeft namelijk een unieke kleur en uitstraling. Houd echter wel altijd rekening met de kwaliteit en duurzaamheid van hout. Wij raden het gebruik van Douglas of Eikenhout aan. Deze houtsoorten gaan jarenlang mee, hebben weinig onderhoud nodig en zijn eenvoudig te bewerken.

Hoe monteer ik een houten overkapping?

Wil je zelf een overkapping maken? En heb je gekozen voor een op maat gemaakte overkapping, standaard model of zelf ontworpen overkapping? Dan ontvang je altijd een overzichtelijk bouwpakket, inclusief genummerde onderdelen. Het monteren wordt hierdoor erg eenvoudig voor personen met weinig bouwkundig inzicht. Er is wel eigen gereedschap nodig zoals een waterpas, (hand)zaag en schop.

Kan ik zelf een overkapping ontwerpen?

Liever geen standaard overkapping in de tuin plaatsen? Ontwerp dan zelf een overkapping met behulp van de Calculator. Selecteer simpelweg het type dak, de dikte van de balken en de gewenste maten. Zaken zoals houten zijwanden, stalen buitendeuren en betonpoeren kunnen optioneel worden toegevoegd. Het ontwerp verzonden voor 12.00 uur? Dan wordt jouw zelf ontworpen overkapping de volgende dag geleverd. Verder bent u ook voor het maken van een pergola, afdak of schutting bij Hardhout Discount aan het juiste adres.