Onze Kwaliteitsproducten & luxe uitstraling

Kapschuur bouwen

Een houten kapschuur biedt diverse voordelen voor iedere tuin. Uiteraard kunt u zelf een kapschuur bouwen waar u hout droog kunt bewaren. Maar een grote kapschuur kan zelfs dienen als carport of als overdekking van een terras. Bent u benieuwd hoe u eenvoudig een kapschuur kunt maken? Lees dan snel verder voor onmisbare tips én een handig stappenplan!

Tips houten kapschuur bouwen

Voordat u een houten kapschuur gaat bouwen, moeten een aantal vragen beantwoord worden. De belangrijkste vraag is misschien wel: waar moet de kapschuur exact voor dienen? Zoals gezegd kan een dergelijke constructie op talloze manieren worden gebruikt. Het type gebruik heeft namelijk veel invloed op het formaat, de materiaalkeuze en locatie van de kapschuur.

Bij Hardhout Discount raden wij aan om een multifunctionele kapschuur te bouwen. Zo kunt u uiteraard hout en andere objecten drooghouden onder het bouwwerk. Maar de kapschuur kan ook perfect dienen als overkapping op zonnige én regenachtige dagen, zodat u altijd kunt genieten van uw achtertuin.

Hardhouten of Douglas kapschuur?

Vooraf is het bovendien verstandig om de houtkeuze. Douglas hout en tropische hardhoutsoorten zijn voornamelijk populair om een kapschuur mee te bouwen. Douglas is een Europees naaldhoutsoort en is relatief eenvoudig te bewerken. Vooral wanneer u zelf gaat zagen en schaven, kunt u simpel met Douglas aan de slag gaan.

Qua kwaliteit en levensduur komt het echter niet in de buurt van hardhout. Zo gaat IPE hardhout bijvoorbeeld minimaal 25 jaar mee buiten. Dit in tegenstelling tot Douglas hout, dat circa 10 tot 15 jaar meegaat. Raakt het Douglashout de grond aan? Dan wordt de levensduur sterk verminderd. Het heeft daarom sterk onze voorkeur om voor hardhout te kiezen wanneer u een kapschuur gaat bestellen en maken.

Stappenplan: kapschuur maken

Via de Calculator van Hardhout Discount kunt u eenvoudig een kapschuur perfect op maat ontwerpen. Hierbij kunt u er zelfs voor kiezen om een bouwpakket te ontvangen, waarbij alle houten onderdelen genummerd zijn. Vervolgens kunt u simpelweg het volgende stappenplan volgen om de kapschuur in elkaar te zetten (of bekijk de video):

Stap 1: Oppervlak uitmeten

Begin met het uitmeten van het grondoppervlak waar de kapschuur komt te staan. Met behulp van touw en piketpaaltjes kunt u aangeven waar alle elementen moeten worden geplaatst.

Stap 2: Gaten graven voor betonpoeren

Begin vervolgens met het graven van de gaten voor de betonpoeren en palen. De gaten moeten waterpas zijn ten opzichte van elkaar. Zorg ervoor dat de betonboer circa 15 centimeter boven de grond blijft uitsteken voor een robuuste uitstraling.

Gaten graven kapschuur

Heeft u geen betonpoeren bijbesteld? Graaf dan gaten van minimaal 60 centimeter diep voor voldoende stevigheid.

Stap 3: Staanders plaatsen

Plaats eerst de staander die als hoekstaander fungeert van de overkapping (kapschuur). Als deze vaststaat, kunt u de overige staanders plaatsen.

Eerste staander kapschuur

Stap 4: Balken vastmaken

Plaats vervolgens de schoren en dwarsliggende balken om de staanders met elkaar te verbinden. Met ons handige bouwpakket kunt u al deze elementen aan elkaar vastmaken met een pen-en-gat aansluiting. Sla de houten pennen eerst half in de gaten, zodat u weet dat alle elementen goed op elkaar passen.

Balken kapschuur verbinden

Staat de constructie waterpas? Sla daarna de pennen volledig door.

Stap 5: Dakbeslag monteren

Vervolgens kunt u de planken over de kapschuur plaatsen, zodat de constructie overdekt is. De planken die op het dak liggen monteert u met de (optioneel) bijgeleverde schroeven.

Dak kapschuur monteren

Stap 6: EPDM folie plaatsen

Wilt u het dak waterdicht maken? Kies dan (optioneel) voor EPDM-folie. Met de bijgeleverde kit plakt u deze folie eenvoudig op het dak. Snijd overtollig folie weg met een stanleymes.

Kapschuur dak waterdicht

Stap 7: Wanden plaatsen (optioneel)

Kies u voor een kapschuur met wanden? Bouw deze dan (horizontaal) van onder naar boven op. Schroef deze wanden vast aan de funderingspalen.

Wanden kapschuur

Kapschuur: snel en eenvoudig bouwen

Zelf aan de slag om de perfecte kapschuur te bouwen? Stel dan eerst de kapschuur samen via de Calculator van Hardhout Discount. Het formaat, type hout, soort dak en de vorm is binnen enkele minuten ingevuld. Uiteraard kunt u direct optionele elementen bijbestellen zoals schroeven of EDPM-folie. Alle houten elementen worden genummerd geleverd binnen een aantal werkdagen, zodat u de kapschuur makkelijk zelf kunt bouwen.

Meer informatie nodig? Neem dan contact op via info@hardhoutdiscount.nl of 074 – 3033602

 

Kapschuur calculator