Schutting maken

Zelf een schutting maken met Hardhout Discount!

Wilt u zelf een schutting bouwen en bent u op zoek naar hoogwaardig hout? Wij hebben al meer dan 14 jaar houtervaring, en hebben in het jaar 2014 de stap gezet om een online winkel te openen. Ons hardhout is ideaal om zelf een topkwaliteit schutting te bouwen.

Van IPE hardhout kun je van alles maken!
Ipe is het beste hardhout, vlak, stabiel en mooi van kleur.

IPE moderne schutting
IPE moderne poort en nog veel meer bij ons verkrijgbaar

Wij leveren schuttingplanken en schuttingdelen vanuit ons eigen magazijn. Hierdoor houden wij de kosten laag en kunnen wij tegen lage prijzen hardhout aanbieden. Lees snel verder en ontdek hoe u eenvoudig zelf een schutting kunt ontwerpen en maken.

Video: IPE moderne schutting 7 cm latten

Video: IPE Moderne schutting met poort

Voorbeeld: zelf een schutting maken van Ipe hout

In de volgende 4 stappen wordt samengevat hoe u zelf eenvoudig een schutting kunt maken van hout. Verderop in dit artikel vindt u een uitgebreid stappenplan.

1. Uitmeten schutting

Begin altijd met het uitmeten waar de palen moeten komen te staan. Zorg er vervolgens voor dat de ondergrond waterpas is. Deze stap is altijd van belang, ongeacht of u kant-en-klare elementen gebruikt of losse schuttingplanken. Graaf daarna de gaten waarin u de palen van de schutting gaat plaatsen.

2. Eerste paal plaatsen

Begin met het plaatsen van de eerste paal. Deze staat meestal in een hoek of wordt geplaatst tegen een muur. Hoe diep de eerste paal van de schutting wordt ingegraven, is bepalend voor de hoogte van de schutting. Indien de ondergrond oploopt of afloopt, kan het mogelijk zijn dat u in sommige gaten een ander formaat palen moet plaatsen. Als een paal een kromming heeft, de kromming in de richting van de schutting richten, de ipe schuttingplanken bedekken de gehele paal, hier is niets terug van te zien.

3. Tweede paal monteren

Plaats vervolgens de tweede paal van de schutting. Zorg er voor dat beide palen waterpas staan en op dezelfde hoogte staan ten opzichte van elkaar. (u kan er ook voor kiezen om van de bovenkant van de paal af te zagen na het monteren van de planken) Daarna kunt u het gat dicht gaan maken, zodat de paal stevig in de grond staat. Stamp de grond goed aan en zorg dat er geen beweging meer in de palen kunnen komen. Met de tuinslang het gat langs de paal besproeien waardoor de grond goed inklinkt en de paal vaster staat.

4. Overige delen van schutting maken

Vervolgens kunt u de planken horizontaal vastmaken tussen de 2 staanders. Herhaal daarna stap 3 en 4 om zelf een schutting te maken. Wanneer u losse schuttingplanken plaatst, dan bepalen de clips de afstand tussen de horizontale planken. Plaats bij elke plank aan de uiteinden 1 clip aan de boven en 1 clip aan de onderzijde van de plank, daardoor is de plank goed opgesloten en kan deze niet werken.

Zelf snel een schutting maken en plaatsen

Wij hebben al het hout wat op onze website staat daadwerkelijk op voorraad. Daardoor kunnen wij zeer snel orderpicken en het hardhout uitleveren. Wij verpakken alle bestellingen volgens een gecoördineerd proces, hierdoor houden wij controle over de kwaliteit en de volledigheid van alle bestellingen. Veilig winkelen en een goede klant tevredenheid is voor ons erg belangrijk.

Controle goederen magazijn werfmedewerkers Hout werf

Een schutting maken

Een schutting maken kunt u op verschillende manieren uitvoeren. Het beste is om te beginnen met de eerste vraag: hoe wilt u dat de schutting er uit komt te zien? Met onze Schutting Calculator ontwerpt u eenvoudig een schutting die perfect in uw achtertuin past. Daarna moet u bepalen welke materialen het beste in de schutting kunnen worden gebruikt. Hardhout Discount kiest voor de meest duurzame oplossing, hardhout. Hardhout is een duurzaam product, het voordeel hiervan is dat het product lang mee gaat en het geeft de schutting een mooie authentieke uitstraling.

Waar komt de schutting te staan?

Een logische volgende vraag, waar komt de schutting te staan? De weersinvloeden en voornamelijk de wind zullen de stevigheid van de schutting gaan bepalen. Dit wil zeggen dat er rekening gehouden moet worden met de verankering van de schutting. Een schutting die beschut staat of een schutting die op een open terrein staat bepaalt de diepte van de verankering. Uiteraard zal een schutting op een open terrein dieper verankerd moeten worden.

De lengte van de palen

Bij een stabiele samenstelling van de grond kan wanneer de schutting in een stedelijk gebied geplaatst wordt gewerkt worden met palen met een lengte van 3.00 meter. Komt de schutting in een open, niet stedelijk gebied te staan dan adviseren wij het gebruik van palen met een lengte van 3 meter. Het is gebruikelijk om 1/3 deel van de paal in te graven in de grond.

Schutting opbouw

Er zijn veel uiteenlopende manieren waarop een schuttingopbouw kan worden gerealiseerd. De opbouw met halfhouts hout er op verwerkt of kant-en-klare schutting panelen. Een andere mogelijkheid is het gebruik van horizontale schuttingplanken. De palen van de schutting kunnen uitgevoerd worden in een variant met 6,5 cm dikke palen of als u voor een chiquere uitstraling wilt gaan kiest u voor 8,5 cm dikke palen. Er zijn veel mogelijkheden zodat wij een oplossing kunnen bieden voor iedere smaak. De dikte van het materiaal speelt een rol bij de levensduur. Hoe dikker het materiaal, hoe langer de levensduur.

Stel een project samen

Wilt u zelf een schutting maken? Met onze handige calculator kunt u snel berekenen hoeveel hout en toebehoren u nodig heeft voor het project. 

Gemakkelijk een schutting bestellen

Een houten schutting is bij ons eenvoudig samen te stellen en te bestellen. Voor het plaatsen van de schutting is echter wel wat ervaring nodig. Voor het plaatsen van de schutting hebben wij een handige doe-het-zelf gebruikershandleiding geschreven waardoor elke klus steeds makkelijker wordt.
Bestelt u bij ons een schutting, dan kunt u alle benodigde onderdelen direct mee bestellen. Een kant-en-klare schutting bestaat altijd uit hardhouten palen, losse schuttingplanken of elementen en bijbehorende schroeven. Uiteraard bestaat er ook de mogelijkheid om alles los te bestellen. Controleer altijd bij ontvangst of alle onderdelen bij u zijn afgeleverd.

Benodigde gereedschappen om een schutting te maken

Een lange waterpas, en desgewenst een laser om de hoogte van de palen uit te zetten

  • Een zware rubber hamer en een ijzeren moker
  • Een boormachine met bithouder
  • Een schop
  • Een handzaag
  • Een handcirkelzaag of cirkelzaagtafel
  • 2 personen met lichte bouwervaring zijn gewenst

Onderdelen - Schutting maken Gereedschap - Schutting maken

Stap 1 van het maken van een schutting

Het is van belang dat de schutting als bouwwerk altijd waterpas komt te staan. Verder moeten de palen van de schutting aan de bovenzijde gelijk/waterpas staan. De eerste stap is het bepalen van de plaats waar de palen komen te staan. Deze plaatsing is afhankelijk van de gebruikte elementen. Gebruikt u kant-en-klare elementen of verwerkt u losse schuttingplanken, deze bepalen dan de afstand van de gaten.

Waterpas staan - Schutting maken

Begin met het eerste gat aan het begin van de schutting. Graaf dit eerste gat schopbreedte, het gat moet diep genoeg zijn zodat 1/3e van de lengte van de paal in het gat kan. Herhaal deze handeling voor de 2e paal die u gaat plaatsen. Alle gaten die u gaat graven moeten dezelfde diepte hebben en deze zullen onderling recht oftewel waterpas worden. Het beste is om niet meteen alle gaten te graven. Zo voorkomt u dat er door enige afwijking een gat op de verkeerde plaats zit en nog belangrijker, dubbel werk.

Eerste gat - Schutting maken

Het maakt voor de uitvoering niet uit of u één of meerdere palen moet graven en monteren. De handeling is nagenoeg hetzelfde. Heeft u tips nodig, heeft u vragen of wenst u meer uitleg, aarzel niet om ons om advies te vragen. Iedere situatie is anders en wij doen ons best om u de beste mogelijkheden aan te bieden.

Stap 2 van het maken van een schutting

Heeft u de eerste paal ingegraven, dan is deze bepalend voor de hoogte van de hele schutting. Belangrijk hierbij is wel dat u rekening houdt met een tuin die afloopt of oploopt. Gemeten vanaf de eerste paal moet u hier rekening mee houden en wanneer de grond afloopt kan het noodzakelijk zijn dat u langere palen nodig heeft.
Mocht u meer advies willen dan kunt ons altijd bellen of een foto van uw tuin mailen. Wij geven u dan een passend advies.

Afloop of oploop - Schutting maken

Stap 3 van het maken van een schutting, de 2e paal monteren

Voor het monteren van de 2e paal is het van belang welke elementen u heeft gekozen. Werkt u met kant-en-klare elementen dan kunt u de instructies verder volgen onder A. Heeft u gekozen voor losse schuttingplanken dan kunt u de instructies verder volgen onder B.

Welke elementen - Schutting maken

A. Schroef schermsteuntjes aan de 1e paal, hiervan heeft u er 2 á 3 nodig per paal. Schroef aan de paal het element vast en ondersteun het vastgeschroefde element aan de andere kant aan de onderzijde. Stel hierna het schutting element waterpas. Na het stellen van het schuttingscherm weet u direct de afstand tot de 2e paal en de hoogte van deze paal.

Kant-en-klare-elementen - Schutting maken

B. Begin met het uitmeten van de afstand die u tussen de palen wenst te hebben. U kunt de palen maximaal 2 meter uit elkaar zetten. Hierbij geldt wel, hoe dichter de palen bij elkaar staan, hoe stabieler uw bouwwerk wordt.

Losse schuittingplanken - Schutting maken

Graaf nu het gat voor de 2e paal. Plaats de paal in het gat en maakt u zich nog geen zorgen als de palen niet precies even diep staan. Schroef aan de bovenzijde horizontaal aan de eerste paal de schuttingplank vast. Stel de schuttingplank waterpas en nu is het van belang dat de beide palen op gelijke hoogte komen. Zet de palen vast in de grond en stamp de grond goed aan. Om te zorgen dat de eerste palen goed stabiel staan kunt u het beste de palen met een touw of lat schoren. Om tot het mooiste resultaat te komen is het essentieel dat de eerste 2 palen niet meer kunnen bewegen.

Grond uitstampen - Schutting maken

Voor de palen die u plaatst is het verder van belang dat deze verticaal waterpas staan. Door de palen te schoren met een lat, een touw en een piket paal die u naast de schutting in de grond slaat kunt er voor zorgen dat de palen goed blijven staan.

Stap 4: Overige gedeelte van de schutting monteren

Herhaal de stappen beschreven in stap 1 tot en met 3 voor de overige palen. Bij een kant-en-klare schutting zal het monteren van de schutting sneller gaan. Wanneer u gebruik maakt van losse elementen zult u meer stel, meet en richt werkzaamheden hebben. U bent hierbij wel flexibeler in het optische eindresultaat.

Overige delen - Schutting maken

Bij gebruik van losse schuttingplanken monteert u nu alle andere planken aan weerszijden van de geplaatste palen. Het meest gebruikelijke is om een ruimte van 7 cm te hanteren tussen de horizontale planken. Hier geldt, hoe dichter de planken op elkaar worden gemonteerd, hoe minder er door de schutting heen gekeken kan worden. Dus wanneer u meer privacy in uw tuin wilt hebben raden wij aan om de ruimte tussen de planken kleiner te maken.

Losse planken monteren - Schutting maken Schutting compleet - Schutting maken

Zelf een schutting ontwerpen en maken met Hardhout Discount!

Wilt u zelf een schutting maken van topkwaliteit hout? Kies dan voor Hardhout Discount. Met onze caclulator ontwerpt u binnen enkele minuten de ideale schutting en kiest u snel de mooiste schuttingplanken. Of kies juist voor het gemak van de kant-en-klare schuttingdelen.

Nog vragen? 
Email: info@hardhoutdiscount.nl of bel ons advies team in Hengelo: 074-7440163
Of WhatsApp ons voor snelle vraag & antwoord.

WhatsApp

Bereken je project

Bereken je project

Bereken je stalen deur - vlonder - schutting - tafel en overkapping

Prijs berekening