Vlonder maken

Een vlonder maken kan op verschillende manieren gebeuren. Uiteraard moeten we bij het begin beginnen. Welk soort hout kan voor de vlonder gebruikt worden? Wij adviseren om een nieuwe vlonder van tropisch hardhout te bouwen. Alle andere niet tropische soorten hout zullen niet lang mee gaan. Tropisch hardhout heeft als enige duurzame eigenschappen. Verder heeft het hout een fantastische uitstraling, het is sterk, duurzaam en zeer goed te verwerken.

Bekijk hier ons gehele aanbod hardhouten vlonderplanken

Hoe dik moeten de planken van de vlonder zijn?

Doorgaans worden vlonders gemaakt van planken met een standaard breedte, deze is 14,5 cm. U kunt hierbij kiezen voor lanken van verschillende diktes, de planken zijn 2,1 cm of 2,8 cm dik. De keuze van de dikte bepaald mede de levensduur en de sterkte van het hout. Uiteraard is een dunnere plank nog steeds een prima stuk hout. De dunnere planken zijn zeer geschikt voor privé toepassingen, vlonders die minder intensief gebruikt worden. Komt de vlonder op een openbare plaats te liggen waarbij er veel belasting van gewicht is, en waarbij slijtage een grote rol speelt? Kies dan voor de dikkere variant planken voor de vlonder.

 

Bredere vlonderplanken

We krijgen vanuit de markt steeds meer vraag naar nog bredere vlonderplanken, dat wil zeggen, breder dan de standaard van 14,5 cm. Dit heeft ons er toe doen besluiten om een bredere vlonderplank aan te gaan bieden. Uiteraard blijft dit aanbod bestaan naast de reguliere vlonderplanken. Wij hebben ze in 23 cm en zelfs in 28 cm breed

Benodigde gereedschappen om een vlonder te bouwen

  • Een lange waterpas
  • Een ijzeren moker een zware rubber hamer
  • Een boormachine inclusief bithouder
  • Een hark
  • Een schop
  • Een stanleymes
  • Een handzaag maar bij voorkeur een handcirkelzaag of cirkelzaagtafel
  • 1 of 2 personen met lichte bouwervaring zijn gewenst

Gereedschap - Vlonder maken

Stap 1 om een vlonder te bouwen

Bepaal waar u de vlonder wilt hebben. Het kan makkelijk zijn om de contouren van de vlonder uit te zetten met kleine piket paatjes. Egaliseer de ondergrond met een schop en een hark. Komt het dek van de vlonder op een hoogte van meer dan 50 cm, dan is het niet nodig om de grond te egaliseren. Wij adviseren u wel om de grond altijd te egaliseren, dit maakt het verdere bouwen makkelijker. Het is aan te raden om de vlonder altijd 20 cm vrij van de grond te maken. Zodat de vlonder ook in het najaar onderaan goed droog kan worden. Leg op de geëgaliseerde grond worteldoek zodat er geen onkruid onder de vlonder kan groeien.

Egaliseren - Vlonder makenWorteldoek - Vlonder maken

Stap 2 om een vlonder te bouwen, de piketpalen en onderliggers

Bepaal als eerste de legrichting van de vlonder die je gaat bouwen. Houd er rekening mee dat de onderliggers haaks onder het terras komen. Dit komt er op neer dat wanneer de vlonderplanken in het verlengde liggen, de onder regel over dwars ligt.

Leg de eerste onderligger op de grond. Plaats aan beide zijden van deze onderligger een piketpaal en sla deze paal in de grond. Stel hierna de onderligger waterpas en schroef deze aan de piketpaal vast.

Eerste onderligger - Vlonder maken

Bepaal na deze eerste stap de afstand tussen de onderliggers. Dit is altijd 40 centimeter. Plaats hierna de tweede onderligger op de grond en meet de afstand tot de eerste onderligger. Sla bij de tweede onderligger opnieuw aan beide zijden de piketpalen in de grond. Stel deze tweede onderligger waterpas en doe dit ook ten opzichte van de eerste onderligger. Dit zorgt er voor dat het terras uiteindelijk recht en waterpas zal zijn.

Na de eerste twee onderliggers kunt u verder gaan met het zetten van de piketpalen. Sla om elke meter een piketpaal in de grond en boor deze met 2 schroeven vast aan de onderligger.

Overige onderliggers - Vlonder maken

Stap 3 het terras monteren op de onderliggers

Bij Hardhout Discount leveren we 3 typen vlonderplanken waarmee je het terras kunt bouwen (bijvoorbeeld terrasplanken). Dit bepaalt de werkwijze voor het maken van het terras. Deze zullen we in deze handleiding alle 3 behandelen. Let bij het leggen van vlonderplanken altijd op dat je 1,5 cm ruimte houdt tussen eventuele muren, zodat het hout nog ruimte heeft om te werken.

Terras monteren - Vlonder maken

Type 1: Vlonderplanken van 14,5 cm breed met een clicksysteem. Lengte van de planken is altijd max. 3 meter. Clicksysteem zorgt automatisch voor 8 mm. afstand tussen de planken. Schroeven zijn uit het zicht.

Type 2: Vlonderplanken van 14,5 cm breed zonder clicksysteem. Lengte van de planken is 3 meter of langer. Schroeven worden midden op de plank geschroefd en blijven zichtbaar.

Type 3: Zogenaamde kasteelvloer vlonderplanken. Deze planken kunnen geleverd worden in een breedte van 23 of 28 cm. Deze planken hebben een clicksysteem. Lengte van de planken is altijd max. 3 meter. Worden geleverd met afstand houders. Schroeven zijn uit het zicht.

Monteren van type 1 vlonderplanken

Bij deze vlonderplanken is het resultaat mooi omdat de schroeven uit het zicht zijn. Bij de planken zitten metalen klipjes met schroefgaten. In de zijkant van de planken zitten uitsparingen zodat de metalen klip in de planken grijpen. Het is goed te vergelijken met click laminaat. Bij deze planken begin je in een hoek van de vlonder met een hele plank. Hierbij schroef je niet de planken maar de metalen klipjes vast aan de onderlegger. Per klip gebruik je hiervoor 2 schroeven.

Monteren type 1 - Vlonder maken

Bekijk hieronder hoe je het type 1 met metalen klipjes monteert

Monteren van type 2 vlonderplanken

Bij deze vlonderplanken schroef je de planken vast doormiddel van 2 schroeven door de plank heen. Dit is de traditionele manier van het maken van een vlonder. Om te zorgen voor een mooier resultaat kun je over de planken een touwtje spannen zodat je altijd op dezelfde plaats schroeft en zodat er een mooie rechte lijn schroeven ontstaat. Type 2 planken kun je in lengtes van meer dan 3 meter krijgen, een nadeel hierbij is wel dat de planken niet altijd helemaal recht zijn. Om dit op te vangen moet je de planken dan opspannen met een spanband, dit is vrij intensief werk. Wij adviseren dan ook type 1 of 3 vlonderplanken, door het click systeem zijn dit soort verschillen goed op te vangen.

Monteren type 2 - Vlonder maken

In onderstaande video zie je hoe je het type 2 kunt monteren

Monteren van type 3 vlonderplanken

De kasteelvloer vlonderplanken zijn een stuk breder, deze maken dat je sneller klaar bent met het maken van het terras. Deze planken worden ook geleverd met een click systeem maar dit wijkt af van de type 1 planken. Het gaat hier om een D-strip clicksysteem. Dit systeem schroef je eerst vast aan de onderkant van de vlonderplanken. Hierna draai je de plank om en schroef je het uiteinde van de strip vast op de onderlegger. Bij de volgende plank schroef je de strip opnieuw vast aan de onderkant van de plank en houd hier rekening met de vorige plank en zorg dat de strip aan de binnen of buitenkant van de vorige plank komt te zitten. Een ander voordeel van de strip is dat de planken niet meer hol of bol kunnen gaan staan.

Monteren type 3 - Vlonder maken

Voor de planken met een click-systeem maakt het niet uit dat de korte zijden van de planken niet op een onderligger samen komen. In deze planken zitten ook aan de korte zijden groeven die in elkaar grijpen. Dit is zoals eerder genoemd goed te vergelijken met het leggen van click laminaat.

Bekijk hieronder hoe je de kasteelvloer vlonderplanken monteert.

Stap 4 het afwerken van het terras

Wanneer je bij het uiteinde van je vlonder komt, zaag je de plank af. Is het stuk wat je afzaagt 40 cm. of langer, dan begin je met dit stuk op de volgende baan. Is het korter, dan kun je het als afval beschouwen en misschien kun je hier nog een leuke plantenbak of iets anders van maken. Eventuele te lange liggers of planken kun je als allerlaatste stap afzagen, zijkanten kun je nog afwerken met een staande of kantplank.

Zagen - Vlonder maken

Nadat je alle planken hebt vastgeschroefd en hebt afgezaagd blijft er nog een laatste taak over, het wegvegen van de splinters op het terras. U bent nu klaar om de tuinmeubelen op de vlonder te zetten. Tevens kunt u het nog uitbreiden. Denk hierbij bijvoorbeeld aan een afdak maken of het maken van een overkapping

Vlonder compleet - Vlonder maken

BEREKEN JE PROJECT

BEREKEN JE PROJECT

Snelle berekening

PRIJS BEREKENING