WebwinkelKeur Webwinkel Keurmerk

IPÉ hout

IPÉ hout kopen? Kom snel naar Hardhoutdiscount!

Ipé hout is een soort tropisch hardhout uit duurzaamheidsklasse 1 en sterkteklasse D60. Deze houtsoort staat bekend als de meest duurzame hardhoutsoort ter wereld. Naast dit enorme pluspunt ziet het er ook niet eens erg mooi uit.

Ipe hout is afkomstig uit Brazilië. Het wordt veel gebruikt bij aanleg van zwembaden en terrassen omdat het kan worden bevestigd met onzichtbare clips zonder zichtbare schroeven. Dit is niet alleen mooier maar ook een stuk veiliger. Door zijn stevigheid is Ipe hout ook heel geschikt voor gebruik in constructiewerken of om gevels en meubels van te maken.

Ipe hout heeft een zeer fijne nerf. Naast gebruik voor bijvoorbeeld buitenterrassen en tuinhout, kan de houtsoort ook goed dienen als parketvloer of trap. De botanische naam voor Ipe hout is ‘Tabebiia spp’ en behoort tot de ‘Bignoniaceae’ familie. De boom van de Ipe wordt gemiddeld 30 tot 30 meter hoog, en de stam gemiddeld 60 tot 90 centimeter breed. De kleur van het Ipe kernhout valt te beschrijven als bruin tot groenachtig tot geel grijs langs de randen. Het kernhout van de Ipe is duurzaam, het spinthout niet. Het nadeel van Ipe hout is dat het heel traag droogt, maar heeft hierdoor wel weinig risico op vervormen. Het hout is erg hard en sterk en splijt niet gemakkelijk. Daarnaast is het ook nog eens zeer elastisch. De draad is recht, maar soms kan er een kruisdraad of onregelmatige draad ontstaan zijn. Het bewerken van IPE is wel lastig, maar glad afwerken is geen probleem. Let op dat er stoffen kunnen vrijkomen die verschillende huidaandoeningen kunnen veroorzaken bij mensen die daar gevoelig voor zijn. Wil je spijkers of schroeven gebruiken? Zorg dan dat je het hout voorboort.

Hoe gaat het IPÉ hout lang mee?

Wanneer je vlonderplanken van Ipe hout maakt, reken dan dat deze wel zo’n 25 tot 30 jaar meegaan. Doordat het hoge kwaliteit hardhout is blijft het erg lang mooi. Ze zijn sterk en duurzaam en daarom zo geliefd om te gebruiken bij het aanleggen van terrassen en langs bijvoorbeeld zwembaden. Let bij het aanleggen van een vlonder wel op dat je houten onderliggers gebruikt, dit verlengd de levensduur van je terras. Voor een goede afwatering is ruimt tussen de planken essentieel. Om de kleur mooi te houden wordt aangeraden de planken jaarlijks te behandelen met een speciale bankirai-olie. Hiermee voorkom je ook dat er scheurtjes ontstaan.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief