Kwaliteitsproducten met luxe uitstraling

Zelf een houten terras aanleggen?

Welke tuinliefhebber droomt er niet van een houten terras in de achtertuin? Voor ieder seizoen biedt een houten terrasvloer namelijk diverse voordelen. Zo kunt u in de zomer heerlijk zitten op een fraai terras met een natuurlijke uitstraling. En in koudere seizoenen is een houten terras relatief schoon en droog in verhouding tot gras- en zandoppervlaktes. Het zelf aanleggen van een terras van hout vergt echter wel enige voorbereiding.

Welk soort hout voor het terras?

Om te beginnen is de houtsoort die u kiest van belang tijdens het zelf aanleggen van een houten terras. Bij Hardhout Discount gebruiken wij voornamelijk tropisch hardhout tijdens het ontwikkelen van al onze producten. Bekende hardhoutsoorten zijn Bankirai, IPE en Mukulungu. Dit hout heeft diverse voordelen ten opzichte van zachthout. Zo is hardhout steviger, heeft het minder onderhoud nodig en is de levensduur substantieel langer.

Houten terras ontwerpen

Voor het zelf aanleggen van een terras is hardhout ongetwijfeld de verstandige keuze. Een terras wordt meestal immer intensief gebruikt, waardoor u sneller sporen van slijtage ziet als u kiest voor houtsoorten van lagere kwaliteit. Bovendien worden op veel terrassen (zware) tuin- of loungesets geplaatst die het hout kunnen aantasten. Op ons stevige hardhout zal dergelijk tuinmeubilair nauwelijks gebruikerssporen aanrichten.

Houten terrasvloer van hoge kwaliteit

Niet alleen de houtsoort, maar ook de dikte van het hout bepaalt hoe duurzaam uw houten terras is. Wij bieden terras vlonders aan met een dikte van 1,9 centimeter tot 2,8 centimeter. Afhankelijk van uw persoonlijke wensen en het verwachte gebruik, kunt u kiezen voor stevigere planken. Overigens zijn ook onze dunnere hardhoutplanken uitstekend geschikt voor privégebruik.

Zelf aan de slag: houten terras maken

Bent u eruit welke houten terrasplanken u gaat gebruiken tijdens het zelf aanleggen van een hardhouten terras? Dan kunt u vervolgens aan de slag met het monteren van alle houten terrasdelen. Volg het onderstaande stappenplan om de perfecte buitenvloer te maken. We gaan er hierbij vanuit dat u een houten terras gaat aanleggen op aarde.

1. Grond egaliseren

Een ondergrond van aarde zal in de meeste gevallen niet perfect waterpas zijn. Met kleine paaltjes en een draad kunt u eenvoudig het oppervlak aangeven waar het houten terras wordt aangelegd. Vervolgens kunt u met een hark en een schop de grond egaliseren.

Grond terras egaliseren

Wij raden aan om het vlonder terras minimaal 20 centimeter boven de grond te plaatsen. Verder is het verstandig om een worteldoek te plaatsen op de geëgaliseerde grond, zodat er geen onkruid door uw houten terras kan groeien.

2. Onderligger van terras plaatsen

De volgende stap is het bepalen van de legrichting. De onderleggers die u gaat plaatsen, komen haaks op de hardhouten terrasplanken.

Terras aanleggen begin

Plaats de eerste onderligger volledig recht en sla deze aan beide vast met behulp van piketpalen. Vervolgens legt u de volgende onderlegger er exact 40 centimeter naast. Bekijk of de planken perfect waterpas liggen en sla wederom 2 piketpalen in de grond aan beide zijden van de onderlegger.

Ga vervolgens door totdat u het einde van het terrasoppervlak heeft bereikt.

3. Terras vastmaken

Nu kunt u aan de slag om de vlonderplanken vast te maken aan de onderleggers. Bij Hardhout Discount kunt u kiezen tussen verschillende montagesystemen, namelijk klik- en schroefsystemen. Afhankelijk van het gekozen systeem, verschilt de manier waarop u beide onderdelen met elkaar verbindt.

Het kliksysteem wordt met elkaar verbonden door middel van metalen klipjes met schroefgaten. Hierdoor zijn de schroeven uit het zicht. De metalen klipjes schroeft u vast aan de onderlegger, waarna u de planken daar eenvoudig in klikt.

Bij het schroefsysteem boort u twee schroeven midden door de plank. Tip voor een mooi resultaat: Span een touwtje over de lengte van de plank, zodat je altijd op dezelfde plaats schroeft en er een rechte lijn schroeven ontstaat.

Hardhout Discount biedt bovendien kasteelvloer vlonderplanken aan. Deze zijn veel breder, waardoor u sneller klaar bent tijdens het zelf aanleggen van een houten terras. Deze terrasplanken maakt u vast via een D-strip kliksysteem. Het systeem schroeft u eerst vast aan de onderkant van de planken. Vervolgens kunt u de planken omdraaien en makkelijk vastschroeven op de onderlegger.

Let op: Staan er muren direct langs het terras? Houd dan tenminste 1,5 centimeter speling tussen de planken en de muur. Tropisch hardhout heeft namelijk ruimte nodig om te werken.

Terras vlonder ruimte

4. Perfectioneren houten terrasvloer

Na het plaatsen van alle terrasplanken kunnen langere planken iets uitsteken. Met een (cirkel)zaag kunt u deze eenvoudig zelf op maat zagen. Langere stukken hout die overblijven kunt u bewaren voor andere projecten, zoals een houten plantenbak. Het is daarna verstandig om scherpe randjes glad te schuren.

Zelf een houten terras aanleggen

Zoals u ziet is het maken van een hardhouten terras heel eenvoudig. Vooral wanneer u gebruik maakt van hardhout van topkwaliteit. Kies daarom voor de houten terrasplanken van Hardhout Discount. Wij bieden het beste hardhout aan tegen de scherpste prijzen. Via onze calculator kunt u eenvoudig uw favoriete IPE of Bankirai terras ontwerpen. Of kies uit de talloze andere hardhouthoutsoorten, maten en montagesystemen.

Wij hebben het grootste hardhout assortiment van de Benelux: u vindt dus altijd een houten terras die bij uw wensen past! Heeft u vragen over een houten terras? Neem gerust contact op via info@hardhoutdiscount.nl of 074 - 3033602