Montage Tips & Kenmerken van Ipe hout

Klik hier voor montagetips voor het maken van een vlonder
Klik hier voor montagetips voor het maken van een overkapping
Klik hier voor montagetips voor het maken van een schutting

Manon, de teamleider van het adviesteam

'Ons adviesteam staat voor je klaar'

WhatsApp

adviesteam

Hulp nodig bij het samenstellen van producten? -> Handige rekentool

IPE HARDHOUT
Wij adviseren altijd iets meer te bestellen dan de benodigde aantal, om te voorkomen niet voldoende planken te hebben. Bijvoorbeeld een zaagfout, of een natuurlijke afwijking in de plank die je niet mooi vind. In een natuurproduct kan een optisch defect voor komen. Hout leeft, en geen enkele plank is het zelfde, dat is juist ook de charme van alle hout producten. Soms kan er een niet gemonteerde plank door invloeden van zon en water iets krom zijn, niet iedereen is even handig om deze dan nog recht te monteren. Doorgaans is er vaak iets zaagverlies.

Ipe hout is zeer stabiel, duurzaam en sterk. Het hout wat je nog niet hebt verwerkt, overdekt en samengebonden, op een droge plek opslaan. Ook tijdens de montage, niet gemonteerd hout nooit in de zon leggen. Al onze hardhouten producten hebben een lange levensduur. Ipe hout heeft een levensduur van minimaal 20 jaar of langer.

Olien van Ipe hout een goede en verstandige keuze
Het oliën van een vlonder van Ipe hout biedt verschillende voordelen en kan helpen bij het behouden van de kwaliteit en esthetiek van het hout. Hier zijn enkele redenen waarom het oliën van een Ipe houten vlonder wordt aanbevolen:

Bescherming tegen vocht: Ipe hout staat bekend om zijn natuurlijke weerstand tegen vocht, maar het oliën van het hout voegt een extra beschermende laag toe. Door het hout te oliën, wordt de permeabiliteit verminderd, waardoor de kans op vochtopname en daarmee gepaard gaande problemen zoals kromtrekken, barsten en scheuren wordt verminderd.

Behoud van kleur: Ipe hout heeft van nature een rijke donkerbruine kleur. Na verloop van tijd kan onbehandeld hout echter blootgesteld worden aan UV-straling en andere weersinvloeden, waardoor de kleur vervaagt en het hout een zilvergrijze tint krijgt. Door het hout regelmatig te oliën, blijft de oorspronkelijke kleur behouden en behoudt de vlonder zijn warme en luxueuze uitstraling.

Verlenging van de levensduur: Het oliën van Ipe hout vertraagt het natuurlijke verouderingsproces en helpt het hout te beschermen tegen verval. De olielaag fungeert als een barrière tegen schadelijke elementen zoals UV-straling, schimmel en insecten. Hierdoor kan de vlonder langer meegaan en blijft het hout in goede staat.

Eenvoudig onderhoud: Een geoliede vlonder is over het algemeen gemakkelijker te onderhouden. Het oppervlak is minder gevoelig voor vuil, vlekken en vochtindringing, waardoor reiniging en onderhoud eenvoudiger worden. Regelmatig onderhoud met een specifieke houtolie kan helpen om het hout in optimale conditie te houden en de levensduur te verlengen.

Het is belangrijk op te merken dat de frequentie van het oliën afhankelijk is van verschillende factoren, zoals de blootstelling aan de elementen, het klimaat en het gebruik van de vlonder. Volg de aanbevolen onderhoudsrichtlijnen voor het beste resultaat.

Ipe hout bij een zwembad
Als hout wordt toegepast in de buurt van een zwembad, is er een verhoogde kans op vervorming van het hout. Dit komt door de specifieke omgevingsfactoren die verband houden met zwembaden. Hier zijn enkele redenen waarom hout bij zwembaden gevoeliger kan zijn voor vervorming:

Blootstelling aan water: Bij zwembaden is er een constante blootstelling aan water, of het nu gaat om spatten, opspattend water of hoge luchtvochtigheid. Hout heeft van nature de neiging om vocht op te nemen en af te geven, afhankelijk van de omgevingsomstandigheden. Bij blootstelling aan water kan het hout uitzetten en opzwellen, wat kan leiden tot kromtrekken, scheuren of barsten.

Veranderingen in vochtigheid: Naast de directe blootstelling aan water is de vochtigheid rondom een zwembad over het algemeen hoger. Schommelingen in vochtigheid, vooral als ze abrupt zijn, kunnen het hout beïnvloeden. Het hout kan uitzetten of krimpen, afhankelijk van de vochtigheidsniveaus, wat kan leiden tot vervorming.

Chemische behandelingen: Zwembaden worden vaak behandeld met chemicaliën zoals chloor om het water schoon en hygiënisch te houden. Deze chemicaliën kunnen agressief zijn en het hout aantasten. Ze kunnen de natuurlijke oliën en beschermende eigenschappen van het hout aantasten, waardoor het gevoeliger wordt voor vervorming.

Om de kans op vervorming van hout bij een zwembad te verminderen, zijn er enkele voorzorgsmaatregelen die genomen kunnen worden:

  1. Kies voor 2,5 x 14.0 cm dikke Ipe vlonderplanken. Een 2.1 of dunnere vlonderplank zal door de bloodstelling van bovenstaande sneller gaan vervoermen. Een 2.5 x 14.0 cm vlonderplanke heeft een stabilere werking en zal goed functioneren bij een zwembad

  2. Behandel het hout: Breng een beschermende afwerking aan (olie) op het houtoppervlak om het beter bestand te maken tegen vocht en chemische invloeden. Herhaal dit minimaal 4x per jaar. 

  3. Onderhoud en reiniging: Voer regelmatig onderhoud uit, zoals het schoonmaken en afdichten van het hout, om de levensduur en de weerstand tegen vocht te behouden.

Het is altijd aan te raden om specifieke richtlijnen en aanbevelingen van fabrikanten of deskundigen te volgen bij het selecteren en installeren van houtproducten in de buurt van een zwembad.

Het juiste materiaal
Als je besluit om een vlonder of schutting te maken en niet alle producten bij ons aan te schaffen vervalt je garantie op het door jou aangekocht product. Het combineren van verschillende houtsoorten of andere materialen in een project kan leiden tot problemen met inwerking van verschillende producten op elkaar. Bijvoorbeeld, als verschillende soorten hout met verschillende hout dichtheden en vochtopnames worden gecombineerd, kan het resulterende product ongelijkmatig uitzetten en krimpen bij veranderingen in temperatuur en vochtigheid. Dit kan leiden tot scheuren, kromtrekken of barsten van het hout. Nimmer is Hardhout Discount daar voor verantwoordelijk. 

Wij leveren al onze producten volgens de garantie voorwaarden en algemene voorwaarden.