Onze Kwaliteitsproducten & luxe uitstraling

Loungeset maken

Een loungeset is onmisbaar in iedere tuin. In de zomer kunt u urenlang genieten op een loungebank in de zon. Terwijl de ijskoude drankjes en heerlijke hapjes voor u klaar liggen op de loungetafel. Een houten loungeset kunt u natuurlijk zelf bouwen met nieuwe planken. Maar wist u dat resthout ook bruikbaar is voor diverse constructies? In dit artikel krijgt u alle tips die u nodig heeft om zelf een houten loungeset te maken voor in de tuin!

Keuze hout voor loungeset

Bepaalde houtsoorten zijn meer of minder geschikt om te verwerken in een loungeset. Zeer bruikbaar is bijvoorbeeld de hardhoutsoort Bankirai. Dit stevige hardhoutsoort heeft een gele tot roodbruine kleur en staat bekend om de lange levensduur en uitmuntende kwaliteit. Het huis is bovendien vrij makkelijk te bewerken, wat handig is tijdens het zelf maken van een houten tuinset

Boomstamtafel loungeset

Sommige soorten hout zijn juist minder geschikt om te verwerken in een loungeset. Zo is het bijvoorbeeld wel mogelijk om een loungeset te maken van Europese naaldhoutsoorten zoals Douglas, Lariks en grenen. Maar de uiteindelijke kwaliteit van het buitenmeubilair zal dan wel minder zijn dan van hardhout. Wanneer dergelijk hout lang buiten staat, zal het namelijk sneller beginnen te rotten en/of verkleuren.

Maak zelf een houten loungebank (tips)

Een houten loungebank maakt u eenvoudig zelf wanneer u enige kluservaring heeft. Hoewel de vorm, grootte en houtsoort van de tuinbank natuurlijk telkens kan verschillen, is de bouwwijze meestal relatief hetzelfde:

  1. Afmetingen houten loungebank.

Om te beginnen is het essentieel om het exacte formaat van de houten tuinbank te bepalen. Dit kunt u specificeren door vooraf een bouwtekening te maken. Qua comfort is het verstandig om rekening te houden met een minimale zitvlakdiepte van 45 centimeter en een rugleuninghoogte van 50 centimeter.

Uiteraard is dit afhankelijk van onder andere uw eigen lengte en mogelijke loungekussens die u wilt gebruiken. Verder kan de lengte van de loungebank verschillen. Dit is mede afhankelijk van hoeveel mensen er straks tegelijkertijd op moeten kunnen zitten.

  1. (Hard)hout op maat zagen

Vervolgens kunt u alle houten elementen op maat gaan zagen. Probeer hierbij houtverspilling tegen te gaan door langere planken of balken te gebruiken. Mogelijke oneffenheden dient u weg te schuren.

  1. Armleuningen monteren

Begin tijdens het zelf bouwen van een loungeset altijd met de armleuningen. Deze vormen immers de (stabiele) basis van de loungebank. Zet de planken altijd met voldoende schroeven vast voor een stevige basis.

  1. Zitvlak van loungeset monteren

Leg daarna de balken en planken tussen de armleuningen en monteer deze met schroeven. Is het zitvlak relatief lang? Dan kunt u voor extra stevigheid houten voetjes plaatsen in het midden van het zitvlak.

  1. Rugleuning monteren

Schroef als laatste de houten planken van de rugleuning vast tussen de armleuningen en het zitvlak. De laatste oneffenheden kunt u nog wegschuren met wat schuurpapier.

Kies een bijpassende tafel bij de loungeset

Een zelfgemaakte, houten loungebank kan natuurlijk niet zonder bijpassende houten tafel. Hoewel het natuurlijk mogelijk is om deze zelf te maken, kunt u ook kiezen voor een Houten boomstamtafel van Hardhout Discount. Wij hebben talloze boomstamtafels in het assortiment in diverse vormen, maten, houtsoorten en afwerkingen. Hierdoor vindt u eenvoudig een tafel die perfect bij uw zelfgemaakte loungeset past.

Boomstamtafel

Onze boomstamtafels worden bovendien de volgende werkdag geleverd wanneer u vóór 12 uur besteld. Zo kunt u snel genieten in de achtertuin op uw houten loungeset! Neem voor meer informatie gerust contact op via info@hardhoutdiscount.nl of 074 – 3033602