Kenmerken van hout

Kenmerken van hout

Met hardhout wordt over het algemeen het hout van loofbomen bedoeld, in tegenstelling tot dat van naaldbomen.  Hardhout wordt ook wel Tropisch hardhout genoemd. Hardhout komt uit de bossen in Zuid America, Afrika of Indonesie. Deze bomen zijn zeer groot en hebben dikke stammen. Het hout is zeer compact, dit maakt het mede zeer sterk en duurzaam.

Ons adviesteam, Tim, Marco en Tom, staan voor uw klaar!

  • Email ons op: info@hardhoutdiscount.nl
    Bel ons kantoor in Enschede: 053-808 03 21
    Of WhatsApp direct met 06 23 37 31 77 (ook in het weekend)
  • Openingstijden, maandag t/m vrijdag an 8.30 tot 17.00 uur

HARDHOUT

Hardhout komt van de Engelse term 'hardwood', waarmee loofhout wordt bedoeld. Daarnaast wordt het naaldbomenhout 'softwood' (zachthout) genoemd. Deze benaming kan verwarrend zijn, omdat het niet in alle gevallen iets zegt over de hardheid van het hout. Over het algemeen groeien loofbomen langzamer en geven ze daardoor harder hout dan naaldbomen. De duurzaamheidsklasse van hout vertelt iets over de verwachte levensduur van het hout. De sterkteklasse van hout vertelt iets over de maximale belasting.

DUURZAAMHEIDSKLASSE

Bij Hardhout Discount stellen wij hoge eisen aan de duurzaamheidsklasse van ons hout. Een goede kwaliteit van het hardhout resulteert in een duurzaam en functioneel eindproduct. Veel van onze houtsoorten worden ook geselecteerd aan de hand van de sterkte van het hout. Bij verscheidende toepassingen is een hoge sterkteklasse van het hout een vereiste voor de kwaliteit van de eindconstructie. Door houtsoorten aan de hand van deze twee klassen te selecteren kunnen wij kwaliteit en duurzaamheid garanderen.

De duurzaamheidsklasse van hout varieert van 1 tot 5, waarbij één zeer duurzaam is, en vijf niet duurzaam. Azobé / Massaranduba en IPE en Itauba vlonderplanken zijn volgens de duurzaamheidsklasse hout tabel uitgerust met kwaliteit 1. Dit is zeer duurzaam hout, stabiel, en zeer geschikt voor grond weg en water bouw toepassingen. In onderstaande tabel staan de duurzaamheidsklassen gerangschikt. 

Klasse            Duurzaamheid                                 Levensduur

1                      Zeer Duurzaam                                + 25 Jaar

2                      Duurzaam                                         15-25 Jaar

3                      Voldoende/Matig Duurzaam          10-15 Jaar

4                      Weinig Duurzaam                            5-10 Jaar

5                      Zeer Weinig Duurzaam                  < 5 Jaar

VERPAKKING VAN TROPISCH HARDHOUT

Al onze producten komen per container aan in de haven van Rotterdam. Om alle producten goed te kunnen laten ventileren gebruiken onze producten latjes tussen het hout. Wij komen zelf rechstreeks in het buitenland in en via houtimporteurs. Verpakking kan dus verschillen. Wij leveren uw hout altijd verpakt uit. Daardoor is uw hout beter beschermd tegen schade en vuil. Vooral in de Zomer met veel warmte en droogte is dit van belang om het hout recht te houden, na het verwerken houden de schroeven het hout goed vast. 

VERPAKKING VAN TROPISCH HARDHOUT

Werken of werking van hout is de vervorming die in hout optreedt onder invloed van vocht. Door opname en afgifte van vocht kan hout zwellen en krimpen, en in sommige gevallen kromtrekken of scheuren.

Hout kan uitzetten bij vochtopname en krimpen bij vochtverlies. In tegenstelling tot bijvoorbeeld metaal verandert hout niet veel van vorm onder invloed van de temperatuur, maar vooral door vocht.

Als gevolg van krimpen en zwellen kan hout kromtrekken of scheuren, met name als het hout niet goed is bevestigd of als er binnen een houten voorwerp grote vochtverschillen zijn.

Soms kan in hout abnormale krimp of zwelling plaatsvinden. Onder meer reactiehout dat in de boom is gevormd om langdurige druk- of trekkrachten te weerstaan, zal afwijkend gedrag vertonen bij krimp of zwelling. Ook bijvoorbeeld een warrig verlopende draad kan dit veroorzaken. De abnormale werking kan extreem zijn.

Om de gevolgen van het werken van hout tegen te gaan, kan men afhankelijk van de houtsoort verschillende maatregelen nemen. Zo wordt hout tegenwoordig veelal in gecontroleerde omstandigheden gedroogd, zodat vochtverschillen binnen het hout tijdens het drogingsproces geminimaliseerd worden. Ook helpt het vaak om hout zo te bevestigen worden dat het de ruimte heeft om te bewegen.

WELKE AFWIJKINGEN ZIJN TOEGESTAAN?

Lengtemaat, maximaal toegestaan 1.5%

Breedtemaat, maximaal toegestaan 4.0%

Diktemaat, maximaal toegestaan 6.0%

UITZETSTOFFEN

Hardhout soorten zoals bijvoorbeeld Angelim Vermelho kan uitzetstoffen bevatten. Bij Angelim Vermelho kan dit  bruine vlekken veroorzaken op planken en palen. Dit gebeurt meestal door weersinvloeden (regen en zon) Uiteindelijk verdwijnt dit ook weer door dezelfde weersinvloeden. Let wel op hardhout kan ook vlekken veroorzaken op metaal en steen, deze vlekken verdwijnen niet heel snel. Helaas is dit niet te voorkomen en behoort bij het natuurlijke proces van hardhout.

PINHOLES

Hardhout kan gaatjes (pinholes) bevatten veroorzaakt door nathoutboorders. In gezaagd / gedroogd hout komen deze boorders echter niet meer voor. De ontstane gaatjes zijn geen gebrek in het product.

HOUT IN DE GROND

Hardhout is geschikt om direct in de grond te plaatsen. De duurzaamheidsklasse van hardhout wordt ook altijd getest in grond contact. Al onze hardhouten producten vallen in klasse 1 of 2 en zullen dus minimaal 15 tot 25 jaar meegaan. (uitgaande dat het in contact is met de grond, zonder grondcontact is dit natuurlijk veel langer.

WAT JUIST WEL EN WAT JUIST NIET TE DOEN

1.    Bespaar niet op het aantal palen bij het plaatsen van een vlonder,  schutting (tuinschermen) of beschoeiingen. Het is van groot belang dat u een goede fundering heeft voor een goed eindresultaat.

2.   Gebruik de juiste voorgeschreven vlonderplank schroeven. Wij hebben de juiste schroeven op voorraad, pas op met het gebruiken van andere schroeven, hardhout kan door de natuurlijke stoffen in het hout, sommige schroeven aantasten en laten afknappen. Hout is erg sterk onderschat dit niet.

2.    Hardhout werkt zoals we hier boven al hebben beschreven, hou daarom rekening met de tussenruimte tussen de planken en houd voldoende afstand van bestaande constructies.

3.    Het is van belang dat u goed ventileert, zorg er voor dat er voldoende ruimte tussen de grond en uw vlonderplanken zit, op deze wijze kan hout ventileren en kan die overtollig vocht afvoeren en dit hout schimmels en aantasting van u product buiten de deur.

Hardhout Discount online BV is niet verantwoordelijk voor de uiteindelijke resultaat van uw constructies. Als u twijfelt, schakel dan altijd een bouwkundig expert in voor dragende constructies. Let op! Op verwerkt hout kunt u niet reclameren.

 

Hout ruiken en voelen? Vraag een gratis proefmonster aan

Hout ruiken en voelen? Vraag een gratis proefmonster aan

Gratis proefmonster aanvragen

Betaal opties

WebwinkelKeur Webwinkel Keurmerk Overschrijving iDeal Creditcard PayPal AfterPay SOFORT Bancontact KBC/CBC Belfius Direct ING Home’Pay Contant