Onze Kwaliteitsproducten & luxe uitstraling

Kenmerken van Ipe hout

IPE HARDHOUT
Ipe vlonderhout of vlonderplanken, terras hout, balken of onderliggers? Wij verkopen het allemaal. Ipe hout is de beste hout keuze. Er is geen beter hardhout dan Ipe. Deze hardhoutsoort komt uit Brazilie en heeft een lange levensduur, wel 30 jaar of langer. Ipe is zeer stabiel hardhout, en daarom geschikt voor alle denkbare toepassingen. Ipe is het beste hout. Daarom hebben wij een extra ruim aanbod in deze hardhout soort. Ipe is bruin en lichtbruin van kleur, heeft een gelijkmatige structuur en een fijne nerf. Dit hout is slijtvast, sterk en zal niet gaan werken.

WIJ ZIJN DE IPE-HARDHOUT SPECIALIST!

WhatsApp ons voor snelle vraag & antwoord.

WhatsApp

IPE
Wij zullen u adviseren om voor Ipe hardhout te kiezen.
Ipe is het beste hout voor alle toepassingen die u maar wenst. 
Deze soort is zeer stabiel, mooi van kleur, en heeft een lange levensduur.
Ipe hout heeft bij ons nog nooit voor problemen gezorgd.
Deze houtsoort staat er om bekend, dat zorgeloos lang genieten een vanzelfsprekendheid is.
Wij vinden dat Ipe hout, de mooiste uitstraling heeft.

Het meest verkochte product door ons is IPE hout.

Wij adviseren altijd iets meer te bestellen dan de benodigde aantal, om te voorkomen niet voldoende planken te hebben. Bijvoorbeeld een zaagfout, of een natuurlijke afwijking in de plank die je niet mooi vind. In een natuurproduct kan een optisch defect voor komen. Hout leeft, en geen enkele plank is het zelfde, dat is juist ook de charme van alle hout producten. Soms kan er een niet gemonteerde plank door invloeden van zon en water iets krom zijn, niet iedereen is even handig om deze dan nog recht te monteren. Doorgaans is er vaak iets zaagverlies.

Ipe hout is zeer stabiel, duurzaam en sterk. Het hout wat je nog niet hebt verwerkt, overdekt en samengebonden, op een droge plek opslaan. Ook tijdens de montage, niet gemonteerd hout nooit in de zon leggen. Al onze hardhouten producten hebben een lange levensduur. Ipe hout heeft een levensduur van minimaal 20 jaar of langer.

Jatoba
Jatoba is een van de betere hardhoutsoorten. Jatoba komt ook uit Brazilie en wordt veel gebuikt in de timmerindustrie en als vloeren hout. Deze houtsoort is hard maar laat zich goed laat bewerken. Jatoba is stabiel, fijn van draad en is egaal bruin van kleur. De levensduur is 30 jaar of langer. Voorboren is ook voor deze houtsoort noodzakelijk.

Bankirai
Een schutting of terras bouwen van echt Bankirai hout is een goede keuze. Bankirai komt uit indonesie en is een sterke hardhout soort, bruin tot donkerbruin van kleur en recht van draad. Bankirai is redelijk slijtvast en heeft een hechte hout structuur, voorboren is noodzakelijk om splijten van het hout te voorkomen. Deze hardhoutsoort neemt niet snel vocht op, en blijft daardoor stabiel. De levensduur is lang, ca 30 jaar of langer. Helaas wordt er veel gemixt met andere houtsoorten die als Bankirai worden verkocht. Daarom verkopen wij al lange tijd geen bankirai meer.

Mukulungu

Deze hardhoutsoort is de beste houtsoort uit Afrika. Mukulungu vlonderplanken zijn buitengewoon stabiel, door de erg fijne opbouw van het hardhout. Deze houtsoort is zeer fijn en recht van draad, heeft bijna geen vochtopname, en is zeer vlak af te werken. Mukulungu vlonderplanken hebben een egale licht bruine kleur, zijn slijtvast, en hebben een levensduur van 30 jaar of langer. Deze houtsoort is hard, dus voorboren is noodzakelijk om splijten tegen te gaan. 

Hardhout
Met hardhout wordt over het algemeen het hout van loofbomen bedoeld, in tegenstelling tot dat van naaldbomen.  Hardhout wordt ook wel Tropisch hardhout genoemd. Hardhout komt uit de bossen in Zuid America, Afrika of Indonesie. Deze bomen zijn zeer groot en hebben dikke stammen. Het hout is zeer compact, dit maakt het mede zeer sterk en duurzaam.

Hardhout komt van de Engelse term 'hardwood', waarmee loofhout wordt bedoeld. Daarnaast wordt het naaldbomenhout 'softwood' (zachthout) genoemd. Deze benaming kan verwarrend zijn, omdat het niet in alle gevallen iets zegt over de hardheid van het hout. Over het algemeen groeien loofbomen langzamer en geven ze daardoor harder hout dan naaldbomen. De duurzaamheidsklasse van hout vertelt iets over de verwachte levensduur van het hout. De sterkteklasse van hout vertelt iets over de maximale belasting. Hardhout komt altijd uit tropische regenwouden, dus niet uit Europa.

Duurzaamheidsklasse
Bij Hardhout Discount stellen wij hoge eisen aan de duurzaamheidsklasse van ons hout. Een goede kwaliteit van het hardhout resulteert in een duurzaam en functioneel eindproduct. Veel van onze houtsoorten worden ook geselecteerd aan de hand van de sterkte van het hout. Bij verscheidende toepassingen is een hoge sterkteklasse van het hout een vereiste voor de kwaliteit van de eindconstructie. Door houtsoorten aan de hand van deze twee klassen te selecteren kunnen wij kwaliteit en duurzaamheid garanderen.

De duurzaamheidsklasse van hout varieert van 1 tot 5, waarbij één zeer duurzaam is, en vijf niet duurzaam. Azobé / Massaranduba en IPE en Itauba vlonderplanken zijn volgens de duurzaamheidsklasse hout tabel uitgerust met kwaliteit 1. Dit is zeer duurzaam hout, stabiel, en zeer geschikt voor grond weg en water bouw toepassingen. In onderstaande tabel staan de duurzaamheidsklassen gerangschikt. 

Klasse            Duurzaamheid                                 Levensduur

1                      Zeer Duurzaam                                + 25 Jaar

2                      Duurzaam                                         15-25 Jaar

3                      Voldoende/Matig Duurzaam          10-15 Jaar

4                      Weinig Duurzaam                            5-10 Jaar

5                      Zeer Weinig Duurzaam                  < 5 Jaar

Verpakkingen
Al onze producten komen per container aan in de haven van Rotterdam. Om alle producten goed te laten ventileren plaatsen we bij al onze producten latjes tussen het hout. Wij kopen zelf rechstreeks in het buitenland in en via houtimporteurs, we voeren dus zelf onze kwaliteitscontroles uit. Verpakking kan dus altijd verschillen. Wij leveren uw hout altijd verpakt uit. Daardoor is uw hout beter beschermd tegen schade en vuil. Vooral in de Zomer met veel warmte en droogte is dit van belang om het hout recht te houden, na het verwerken houden de schroeven het hout goed vast. 

Werken of werking van hout is de vervorming die in hout optreedt onder invloed van vocht. Door opname en afgifte van vocht kan hout zwellen en krimpen, en in sommige gevallen kromtrekken of scheuren. Hout kan uitzetten bij vochtopname en krimpen bij vochtverlies. In tegenstelling tot bijvoorbeeld metaal verandert hout niet veel van vorm onder invloed van de temperatuur, maar vooral door vocht. Als gevolg van krimpen en zwellen kan hout kromtrekken of scheuren, met name als het hout niet goed is bevestigd of als er binnen een houten voorwerp grote vochtverschillen zijn. Soms kan in hout abnormale krimp of zwelling plaatsvinden. Onder meer reactiehout dat in de boom is gevormd om langdurige druk- of trekkrachten te weerstaan, zal afwijkend gedrag vertonen bij krimp of zwelling. Ook bijvoorbeeld een warrig verlopende draad kan dit veroorzaken. De abnormale werking kan extreem zijn.

Om de gevolgen van het werken van hout tegen te gaan, kan men afhankelijk van de houtsoort verschillende maatregelen nemen. Zo wordt hout tegenwoordig veelal in gecontroleerde omstandigheden gedroogd, zodat vochtverschillen binnen het hout tijdens het drogingsproces geminimaliseerd worden. Ook helpt het vaak om hout zo te bevestigen worden dat het de ruimte heeft om te bewegen.

Welke afwijkingen zijn toegestaan?
Lengtemaat, maximaal toegestaan 1.5% 
Breedtemaat, maximaal toegestaan 4.0%
Diktemaat, maximaal toegestaan 6.0%

Uitzetstoffen
Hardhout soorten zoals bijvoorbeeld Angelim Vermelho kan uitzetstoffen bevatten. Bij Angelim Vermelho kan dit bruine vlekken veroorzaken op planken en palen. Dit gebeurt meestal door weersinvloeden (regen en zon) Uiteindelijk verdwijnt dit ook weer door dezelfde weersinvloeden. Let wel op hardhout kan ook vlekken veroorzaken op metaal en steen, deze vlekken verdwijnen niet heel snel. Helaas is dit niet te voorkomen en behoort bij het natuurlijke proces van hardhout. 

PINHOLES
Hardhout kan gaatjes (pinholes) bevatten veroorzaakt door nathoutboorders. In gezaagd / gedroogd hout komen deze boorders echter niet meer voor. De ontstane gaatjes zijn geen gebrek in het product. 

Hout in de grond
Hardhout is geschikt om direct in de grond te plaatsen. De duurzaamheidsklasse van hardhout wordt ook altijd getest in grond contact. Al onze hardhouten producten vallen in klasse 1 of 2 en zullen dus minimaal 15 tot 25 jaar meegaan. (uitgaande dat het in contact is met de grond, zonder grondcontact is dit natuurlijk veel langer.

Keuze van het soort hardhout
1.    Bespaar niet op het aantal palen bij het plaatsen van een vlonder,  schutting (tuinschermen) of beschoeiingen. Het is van groot belang dat u een goede fundering heeft voor een goed eindresultaat.

2.   Gebruik de juiste voorgeschreven vlonderplank schroeven. Wij hebben de juiste schroeven op voorraad, pas op met het gebruiken van andere schroeven, hardhout kan door de natuurlijke stoffen in het hout, sommige schroeven aantasten en laten afknappen. Hout is erg sterk onderschat dit niet.

2.    Hardhout werkt zoals we hier boven al hebben beschreven, hou daarom rekening met de tussenruimte tussen de planken en houd voldoende afstand van bestaande constructies.

3.    Het is van belang dat u goed ventileert, zorg er voor dat er voldoende ruimte tussen de grond en uw vlonderplanken zit, op deze wijze kan hout ventileren en kan die overtollig vocht afvoeren en dit hout schimmels en aantasting van u product buiten de deur.