WebwinkelKeur Webwinkel Keurmerk

Kenmerken van hout

Kenmerken van hout

Kenmerken van hout

Hout is sterk, zwaar en gemakkelijk te verwerken en heeft een natuurlijk karakter. Elke plank, balk of paal van hout is uniek en de kans bestaat dat de producten van elkaar afwijken qua kleur en of structuur. Hout heeft ook enkele eigenschappen waar we niet omheen kunnen. Deze zogenaamde oneffenheden horen bij hout. Ondanks dat wij uitsluitend A-kwaliteit hout inkopen zijn deze verschillen mogelijk. De beste tip die we u kunnen geven is het volgende: verwerk uw hout na ontvangst direct tot eindproduct. Laat uw houtpakket niet in warme garages of in de zon liggen. Hoe langer hout niet is verwerkt, des te groter de kans dat hout vervormd of verkleurd. Dek het hout altijd af als u een pakket van ons ontvangt, directe zonnestralen en warmte kunnen hout doen vervormen.

Tussenlatjes

Om hout in pakken goed te laten ventileren gebruiken wij tussenlatjes, hierdoor kunnen soms kleine kleurverschillen ontstaan, deze latjes kunnen licht afdrukken geven op het hout. Deze kleurverschillen verdwijnen meestal binnen circa 1 jaar door UV straling en weersinvloeden. 

Noesten en kwasten

Hout kan noesten en kwasten bevatten. Globaal en doorgaans geldt, hoe duurder de houtsoort, hoe minder noesten en kwasten. Bij Tropische hardhout soorten heeft u nagenoeg geen last van noesten en kwasten.

TIP: Heeft u planken met noesten, vlammen of kwasten die u minder fraai vindt? Monteer deze dan uit het zicht, bewaar deze voor het laatst (wellicht over) of verzaag deze planken en balken.

Beitsen en verven

Laat het Tropisch hardhout eerst enkele maanden in de buitenlucht uitzweten, alvorens u gaat oliën. Schilderen van hardhout raden wij ten zeerste af.

Maatvastheid

Hout krimpt en zet uit. Droog en warm hout krimpt, nat en koud hout zet uit. Onderschat dit niet, maten van met name naaldhout zoals lariks, vuren en grenen, maar ook Tropisch hardhout zullen uitzetten en krimpen, waardoor ook licht scheurtjes kunnen ontstaan. Onze afdeling inkoop koopt uitsluitend A-kwaliteit in. Echter zijn de volgende afwijkingen mogelijk:

- Lengtemaat, maximaal toegestaan verschil 1,5%. Als het al voorkomt, zijn lengtematen eerder langer dan korter.

- Breedtemaat, maximaal toegestaan verschil 4% bij Tropisch hardhout (voorbeeld, vlonderplank van 14.5 breed, kan door krimp en uitzetten varieren van 14 tot 15 cm) en 6% bij naaldhout.

- Diktemaat, maximaal toegestaan verschil 4% bij Tropisch hardhout en 6% bij Europees hardhout en naaldhout soorten zoals; Vuren, grenen, lariks, douglas en Eiken. 

Torderen en kromtrekken

Het torderen van hout is niet toegestaan. Hier wordt bij orderpicking uiteraard rekening gehouden. Immers een getordeerde plank of balk is niet bruikbaar. Tip, verwerk uw hout direct na ontvangst tot een stevige constructie. Vooral bij warm weer wil hout snel torderen en krom trekken. Houdt uw hout in de verpakking indien u later aan de slag, leg hout nooit in warme garages of in de zon. Ook houden onze orderpickers rekening met kromming van hout. Al ons hout zal keurig recht zijn zonder vervorming als wij u order gereed zetten.

- Maximale toegestane afwijking is 4 mm per meter.

Heeft u vlonderplanken of schuttingplanken die niet helemaal recht zijn? Ga dan alsvolgt te werk bij vlonders bouwen: Monteer eerst een rechte plank. Plaats vervolgens een plank met de iets bolle kant tegen de reeds geplaats rechte plank aan. Maak deze aan beide uiteinden vast met eerst 1 schroef in 2e groef van de plank. Lift met een schep de plank op de plek van de bolling iets op of plaats een houtklos op de plek van de bolling. Dezelfde manier is ook mogelijk met spanband of lijmtang. Monteer de plank in het midden vast met 2 schroeven zodra u deze recht heeft getrokken. Lange, dunne vlonderbalken zoals kopmaat 45x7 cm zijn met lijmtang eenvoudig recht te monteren aan uw piketpalen. Meer info zie montagetips vlonder bouwen.

Bij schuttingplanken gebruikt u de houtklos of lijmtang. Naaldhout is goed buigzaam en vaak met de hand of lijmtang en houtklos recht te trekken. Het is natuurlijk wel zo dat Tropisch hardhout zich moelijker laat rechttrekken dan europees naald hout of hardhout.

TIP: Heeft u planken die lichte kromming bevatten? Gebruik deze indien mogelijk om te verzagen of als kantplank. Wellicht blijven deze zelfs over op het laatst.

Hars 

Met name lariks en douglas is harsig. Dit is een natuurlijk kenmerk van hout. Na het eerste jaar stopt de harsvorming in 99 van de 100 gevallen. Hars wordt na enige tijd bros en kunt u met plamuurmes afsteken.

Scheuren

Hout, met name houtsoorten als lariks, vertonen natuurlijke scheuren bij droog en warm weer, bij vochtig weer trekken deze bijna altijd weer dicht. 

Uitzetstoffen

Hardhout kan uitzetstoffen bevatten. Deze kunnen bruine vlekken veroorzaken op uw planken. Dit gebeurt soms zodra planken uit ons magazijn naar buiten gaan en in aanraking komen met temperatuurverschillen en weersinvloeden. Gelukkig is dit een eenmalig proces. Door regen, zon en UV-straling verdwijnen de vlekken bovendien vanzelf. Houtstoffen kunnen uit het hout lopen, dit kan vlekke op steen geven, dit is een natuurlijk proces.

Zwarte strepen

Door transport kan door palletvorken zwarte strepen in het midden van het hout ontstaan. Dit ontstaat door wrijving. Deze zwarte vlekken kunt u doorgaans eenvoudig weg schuren. Mocht dit niet lukken, kunt u contact met ons opnemen. Stuur foto's en uw ordernummer mee. Ook kunt u met water en groene zeep zwarte vlekken eenvoudig behandelen.

Pinholes

Hardhout kan kleine pinholes bevatten. Dit zijn kleine, onschuldige gaatjes ontstaan door tropsiche insecten (geen houtwormen!) in regenwouden. Deze insecten overleven niet het klimaat in Europa. Vaak trekken deze gaatjes na verloop van tijd dicht. Pinholes komen overigens weinig voor.

Oxideren

Onze verzinkte (gegalvaniseerde) ijzerwaren kunnen na verloop van tijd oxideren. Stoffen in oxiderende ijzerwaren kunnen (zwarte) vlekken veroorzaken in uw hout. Dit is een natuurlijk proces. Door UV-straling worden de vlekken doorgaans minder aanwezig. Ons advies is altijd om RVS-ijzerwaren te gebruiken. Bij voorkeur onze speciale schroeven voor hardhout.

Hout in de grond

Hardhout is geschikt om direct in de grond te plaatsen. Onbehandeld hout, zoals lariks en douglas, zijn hier minder geschikt voor. Behandel daarom onbehandeld hout met teer tot 10 cm boven het maaiveld of plaats lariks en douglas op betonpoeren of werk met paalhouders om de levensduur van het hout te verhogen.

Schoonmaken

Met water en een stevige veger minimaal 1 keer per maand uw vlonder stevig vegen voorkomt algvorming. Bij tuinen op het noorden vaker dan 1 keer per maand. Wij adviseren geen chemische middelen op uw vlonder te gebruiken. Ook spuit u met hoge drukreinigers de houtvezels open zodat alg nog beter vat krijgt, wij raden dit dus ten zeerste af. 

Meest gemaakte fouten

  1. Besparen op aantal palen bij een schutting / beschoeiing / overkapping en aantal balken bij een vlonder. Een goede fundering is een must voor een stevige schutting of vlonder. Als u wilt besparen. dan liever besparen op de plankdikte in plaats van op uw fundering!
  2. Onderschatting van werking van hout. Met  hout dient u altijd tussenruimte of ruimte voor werking aan te houden. Als voorbeeld, bij naaldhout planken van 14.5 cm breed gemiddeld een 1 cm, bij hardhout 8 mm. Blijf altijd enkele centimeters van gebouwen af met het hout.
  3. Constructiefouten. Schuine schoren in alle hoeken van uw bijvoorbeeld uw overkapping of schutting maken het verschil bij storm en hevig weer. Stevige fundering van betonpoeren en dergelijke voorkomen verzakkingen.
  4. Ventileren. Zorg dat u onder uw vlonderplanken een luchtruimte heeft van circa 7 cm, plaats de onderste schuttingplank circa 8 cm van het maaiveld enzovoorts. Zo kan uw hout ventileren en droogwaaien. Dit bevordert de levensduur.
  5. Onderhoud negeren. Net als een auto heeft uw hout onderhoud nodig in de vorm van schoonhouden en bij onbehandeld hout beitsen om de paar jaar.

Hardhout Discount online BV  is niet verantwoordelijk voor uw constructies. Schakel een bouwkundig expert in voor draagconstructies en dergelijke. Let op! Op verwerkt hout kunt u niet reclameren.

 

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief