Onze Kwaliteitsproducten & luxe uitstraling

Houten plantenbak maken

Bloemen en planten kunt u uiteraard gewoon in de grond zetten in de achtertuin. Maar veel mooier en bijzonderder is om ook struikjes en bloemen en in plantenbakken te plaatsen. Zo creëert u niet alleen meer groenplekken in de tuin. Het zorgt bovendien voor een bijzondere uitstraling dankzij de hoogteverschillen. Bent u benieuwd hoe u zelf een houten plantenbak moet maken? In dit artikel vindt u een eenvoudig stappenplan én een aantal handige tips!

Bloembak maken met rest(hout)

Om zelf een houten bloembak te maken zijn houten planken natuurlijk essentieel. Heeft u bijvoorbeeld zelf een vlonder of overkapping gemaakt met hout van Hardhout Discount? Dan is de kans aanwezig dat u resthout overheeft. Dit heeft als groot voordeel dat u geen extra hout hoeft te bestellen wanneer u een plantenbak wilt maken van topkwaliteit hardhout.

Heeft u geen hardhouten planken over of heeft u nét iets meer hout nodig? Dit kunt u dan natuurlijk altijd bestellen via info@hardhoutdiscount.nl 

Stappenplan: zelf houten plantenbak maken 

Met het volgende stappenplak maakt u eenvoudig een hardhouten plantenbak zelf:

Stap 1: Bloembak afmetingen

De eerste stap tijdens het zelf maken van een plantenbak is het bepalen van de afmetingen. Dit formaat kunt u laten afhangen van de hoeveelheid resthout die u nog heeft. Uiteraard is het ook mogelijk om eerst de afmetingen te bepalen en vervolgens pas het (hard)hout te bestellen.

Tip: Houd rekening met de kluit van de (toekomstige) planten. Grote planten hebben vaak een kluit van minimaal 50 centimeter. Bij kleinere planten wordt geadviseerd om minimaal 25 centimeter ruimte aan te houden per plant.

Stap 2: Planken zagen, schuren en beitsen

Zaag nu eerst alle planken perfect op maat en schuur de planken van hardhout. Zet de planken vervolgens minimaal twee keer in de beits. Hierdoor blijft de plantenbak jarenlang in perfecte staat.

Tip:Voordat u hardhout gaat monteren, moet u de planken eerst voorboren. Zo voorkomt u dat het hout gaat splijten.

Stap 3: Raamwerk van de zelfgemaakte plantenbak 

Monteer eerst het raamwerk van de houten bloembak. Schroef daarna de planken op de bodem vast met een lange schroef. Monteer vervolgens de hoeksteunen die rechtop staan.

Stap 4: Opbouwen hardhouten plantenbak

Laag voor laag kunt u de hardhouten planken aan de zijkant bevestigen aan de hoeksteunen. Let er op dat hardhout altijd iets kan gaan werken. Probeer om circa 3 millimeter ruimte te houden tussen iedere plank.

Stap 5: Afwerking houten bloembak

Als laatste kunt u aan de slag met de afwerking van de bloembak. Zo is het mogelijk om bovenop een houten lijst te plaatsen voor een moderne uitstraling. Verder is het verstandig om houten pootjes te monteren onder de bloembak. Zo raakt de hardhouten bloembak zelf de grond niet, waardoor de levensduur significant wordt verlengd.

Tip: Boor in de bodem een aantal kleine gaatjes voor de afwatering.

Zelf plantenbak maken van hout?

Hardhout bestellen

Wilt u zelf aan de slag gaan met een houten plantenbak? Kies dan voor hardhout van topkwaliteit van Hardhout Discount. Wij leveren talloze soorten tropisch hout zoals IPE, Bankirai en Mukulungu. Helemaal verstandig is het om een houten plantenbak te maken van resthout dat u overhoudt tijdens het bouwen van een vlonder, overkapping of schutting. Zo passen alle elementen perfect bij elkaar en creëert u een gezellige sfeer in uw achtertuin.

Ontdek dankzij onze Calculator snel wat u allemaal zelf met hardhout kunt ontwerpen! Of neem voor meer informatie contact op via info@hardhoutdiscount.nl of 074 - 3033602