10% extra kassa korting

Hout voor buiten

Hout gebruiken wanneer u buiten iets gaat bouwen heeft talloze voordelen. Zo is het duurzaam, heeft het een natuurlijke uitstraling en is tuinhout praktisch om mee te werken. Buiten heeft hout echter ieder seizoen te maken met andere weersomstandigheden. Hierdoor zijn sommige houtsoorten meer of minder bruikbaar wanneer u buiten iets gaat bouwen. In dit artikel vertellen wij graag meer over alle (hard)houtsoorten én ontdekt u welk hout zéér geschikt is voor buiten!

Houtsoorten voor buiten: duurzaamheidsklasse

Om de kwaliteit van hout aan te tonen, is ieder houtsoort ingedeeld in een duurzaamheidsklasse:

  • Duurzaamheidsklasse 1:houtsoorten in deze klasse gaan buiten minimaal 25 jaar mee. (vb. IPE en Mukulungu)
  • Duurzaamheidsklasse 2:houtsoorten in deze klasse gaan buiten circa 10 tot 25 jaar mee. (vb. Bankirai)
  • Duurzaamheidsklasse 3:houtsoorten in deze klasse gaat buiten circa 10 tot 15 jaar mee. (vb. Lariks)
  • Duurzaamheidsklasse 4:houtsoorten in deze klasse gaat buiten circa 5 tot 10 jaar mee. (vb. Grenen)
  • Duurzaamheidsklasse 5:houtsoorten in deze klasse gaat buiten maximaal 5 jaar mee. (vb. Onbehandeld zachthout)

Calculator hout voor buiten

Uit deze tabel wordt direct duidelijk waarom bepaalde houtsoorten interessant zijn om in tuinconstructies te gebruiken. Wanneer u een schutting, tuinhuis of houten terras plaats, zult u deze immers voor ene langere periode willen gebruiken. Daarom gebruikt Hardhout Discount voornamelijk tropische hardhoutsoorten zoals IPE, Bankirai en Mukulungu tijdens het ontwerpen van houten tuinelementen.

Soorten tropisch hardhout voor buiten

Tussen de verschillende soorten tropisch hardhout kunt u echter ook nog verschillen opmerken. Wij leggen graag de voor- en nadelen uit van de populairste hardhoutsoorten, wanneer u deze buiten wilt gebruiken.

  • IPE wordt in het algemeen gezien als het beste hout voor buiten. Dit buitenhout kent een lange levensduur en is van absolute topkwaliteit. Kenmerkend voor IPE-hardhout is de zeer fijne nerf en de hoge elasticiteit. Het hout is bruin tot groenachtig van kleur en is geel-grijs langs de randen. IPE zal amper werken, vervormen of splijten.

Door dit alles is IPE zéér geschikt als buitenhout en wordt het regelmatig gebruikt als vlonder of terras. Het hout is namelijk slijtvast en kent zeer veel draagkracht, waardoor u er zonder problemen tuinmeubilair op kunt plaatsen. IPE is hierdoor wel iets prijziger dan andere soorten buitenhout.

  • Bankirai is een sterke hardhoutsoort en is van nature geel tot grijsbruin. Tijdens het droogproces krijgt Bankirai echter de kenmerkende roodbruine kleur. Dit tropische hout is zeer geschikt voor buiten dankzij de lange levensduur en sterke kwaliteit. Zo kunt u kiezen voor een vlonder of schutting van Bangkirai.

Het verven, lijmen of afwerken van Bankirai is relatief lastig. Het uiterlijk van Bankirai is dus wat moeilijker te wijzigen dan andere houtsoorten. 

  • Mukulungu is een Afrikaans hardhoutsoort en is ook uitermate geschikt voor in de tuin. Het hout heeft een rode tot roodbruine kleur en wordt regelmatig gebruikt als vlonder. Het hout is stevig, slijtvast en uitermate duurzaam. Ook dit hout werkt nauwelijks, waardoor montage met clips mogelijk is.

Mukulungu is wat prijziger dan veel Europese naaldhoutsoorten, maar kent wel een véél betere prijs-kwaliteitverhouding.

Het beste hout voor in de tuin?

Wilt u zelf aan de slag met de beste soorten hout voor buiten? Dan heeft Hardhout Discount alles wat u nodig heeft. Bij ons vindt u het perfecte tuinhout, tegen de laagste prijs in Nederland. Wij zijn de grootste dealer van hardhout in de Benelux. Hierdoor kunnen wij bodemprijzen garanderen én leveren wij bijna altijd binnen 3 werkdagen.

Wilt u zelf een vlonder, schutting of overkapping van hardhout ontwerpen in uw achtertuin? Ontdek dan snel de mogelijkheden met onze handige Calculator en ontvang direct een voordelige prijsopgave!