Onze Kwaliteitsproducten & luxe uitstraling

Bankirai hardhout bestellen? Bekijk hieronder ons assortiment!

Bankirai (ook wel bangkirai genoemd) hout is verkrijgbaar in allerlei vormen en maten. Het wordt geleverd als plank, balk of geschaafde vlonder. Bij het verwerken is bankirai tuinhout nog geel tot grijsbruin van kleur. Tijdens het droogproces en onder invloed van zonlicht kleurt het echter naar roodbruin. Bankirai voelt vrij stug aan en is een erg harde en niet flexibele houtsoort.

Waar komt bankirai vandaan?

Het hout is afkomstig van de Shorea laevis boom. Deze boom groeit hoofdzakelijk in Zuidoost-Azië. De bomen groeien tot een lengte van wel 60 meter hoog. Het hardhout dat hier in Nederland wordt geïmporteerd is voornamelijk afkomstig van de eilanden Sabah en Sarawak. Deze duurzame houtsoort is zeer goed bestand tegen schimmels en aantastingen van insecten. Het hout dat wij in Nederland gebruiken is in de meeste gevallen al gekantrecht, geschaafd of geprofileerd. Bankirai kent een lange levensduur.

Waarom kunt u bij ons geen Bankirai kopen?


Doordat de kwaliteit van bankirai de laaste jaren sterk gedaald is, vinden wij dit geen goed product meer. Wij verkopen alleen het beste hout, IPE hardhout is de beste keuze. Deze kwaliteit is al decennia constant en op hoog niveau. Ipe vlonderplanken, ipe moderne schutting of ipe moderne poorten, wij hebben het allemaal. 

Bangkirai – waar wordt het voor gebruikt?

Bankirai wordt vrij algemeen gebruikt in de tuin. Je hebt bijvoorbeeld bankirai vlonderplanken of schuttingen. Het hout is ook erg geschikt voor het maken van bouwkundige werken als bruggen, brugdekken, brugleuningen, geluidwallen en afwerkingen van de waterkant. Het hout is niet geschikt voor tuinmeubelen. Dit komt omdat het afgeeft zodra het vochtig wordt. Bankirai is één van de vele hardhoutsoorten bij Hardhout Discount, wellicht dat u graag meer wilt weten over de mogelijkheden van hardhout. Dan kunt altijd contact met ons opnemen.

De afwerking van bankirai

Bankirai leent zich niet zo goed voor diverse manieren van afwerken. Het lijmen van deze houtsoort verloopt doorgaans problematisch. Ook andere manieren van afwerken van het oppervlak is niet gemakkelijk. Wil men bankirai afwerken met lak of verf, dat kan al direct tot problemen leiden. Als men het bankiraihout een blanke kleur wil geven, is het risico groot dat er bij het hout snel verkleuring ontstaat. Als er zich zeer kleine scheurtjes bevinden aan het oppervlak, resulteert dit bij weer en wind al snel tot afbladderen. Het is dan ook logisch dat wordt toegepast, als afwerking – op welke manier dan ook – niet noodzakelijk is.

Feiten & cijfers over deze unieke houtsoort

Bangkirai is een duurzame houtsoort dat zogezegd goed bestand is tegen schimmels en insectenaantasting. Die duurzaamheid zorgt ervoor dat deze houtsoort populair is als constructiemateriaal. Het materiaal kan worden gebruikt voor bankirai palen, waterwerken, delen van bruggen, zware tuinmeubelen of voor balken bankirai.maar natuurlijk ook voor tuinhout bankirai. Voor degenen die benieuwd zijn naar de technische eigenschappen, hebben we hieronder enkele eigenschappen uit de doeken gedaan:

 • bankirai kent de duurzaamheidsklasse: II-III kernhout, dat wil zeggen dat het chemisch goed bestand is
 • bankirai heeft een soortelijke massa van 950 kg/m³
 • een buigsterkte van 131 N/mm²
 • een druksterkte van 71 N/mm²
 • een kopse hardheid van 9660 N
 • een langse hardheid van 7300 N
 • de radiale krimp is 1 – 1,1 %
 • de tangentiale krimp is 1,9 – 2,5 %
 • houtwerking: 2,9 – 3,6 %

Momenteel is tuinhout bankirai een verzamelnaam voor verschillende houtsoorten. Botanisch gezien zijn Balau en Selangan een mengeling van een aantal Shorea-soorten. En ze hebben nogal uiteenlopende eigenschappen. De zwaardere soorten zijn beter bestand tegen de schimmels en aantastingen door insecten. De grote spreiding in eigenschappen kan in sommige gevallen tot onduidelijkheid leiden. Daarom wordt voor de Selangan Batu de volumieke massa vastgesteld. Wat geeft deze volumieke massa weer? Het is de verhouding tussen enerzijds het gewicht en anderzijds het vochtigheidsgehalte.

Andere namen voor bankirai

Bankirai heeft ook andere namen zoals Yellow balau, Selangan batu no. 1, Damar Laut, Benuas.
Groeigebied Zuidoost-Azie. Wordt voornamelijk uit Malaysische deelstaten Sabah en Sarawak aangevoerd.
De bomen uit de groep Shoreasoorten zijn afhankelijk van soort en groeiplaats 35-40 meter hoog, maximaal 60 meter. Oudere bomen hebben vaak 1-3 meter hoge wortellijsten. De takvrije stammen zijn in het algemeen recht, rond en tot 20-25 meter lang en hebben een diameter van 0,6-0,8 meter tot een maximum van 2 meter.

Kleur en structuur

Vers is het kernhout van bangkirai geel tot grijsbruin gekleurd, soms met een roodachtige tint. In het daglicht verkleurt het hout in het begin snel tot bruin en daarna nog slechts langzaam tot donkerbruin. Het wit tot lichtbruin gekleurde spinthout steekt duidelijk af bij het kernhout en is 20-70 mm breed. Balau heeft een fijne en gelijkmatige structuur en gewoonlijk een sterke kruisdraad waardoor op het radiale of kwartiers vlak een duidelijke streeptekening ontstaat. Afgezien van soms voorkomende pin holes (kleine wormgaatjes), kleine haarzakken en enkele oppervlaktescheurtjes is het hout nagenoeg foutvrij.

Bewerking van bankirai

Ondanks de grote hardheid is balau vrij goed af te korten, te zagen en te schaven. Door het kruisdraad kunnen bij het schaven van kwartiers gezaagde vlakken veel inspringsels voorkomen. Een goed gekozen spaanhoek kan hierin verbetering brengen. Bankirai hout van Hardhout Discount wordt zorgvuldig bewerkt en afgeleverd.

Drogen

Zeer langzaam drogen wordt aangeraden. Hoewel de krimp van bangkirai als matig wordt opgegeven, heeft bankirai hardhout een duidelijke neiging tot oppervlaktescheurtjes en eind­scheuren vooral bij blootstelling aan de zon en indien het te snel wordt gedroogd. Het moet zeer langzaam en voorzichtig worden gedroogd.

 • Met het spijkeren en schroeven is voorboren noodzakelijk
 • De aanvoer van Bangkirai is in ons land in ruime mate beschikbaar
 • Duurzaamheid
 • Klasse Il-IIl
 • Soortelijk gewicht
 • Bangkirai is hard en zwaar

Toepassing

U kunt hardhout bankirai toepassen in de volgende producten; bankirai damwand, bankirai palen, bankirai balken, bankirai hekwerk, bankirai tuinpalen, bankirai vlonder planken maar natuurlijk is er veel meer mogelijk in bankirai geschaafd. Bent u benieuwd naar de prijs van dit specifieke houtsoort? En vraagt u zich af of bankirai goedkoop is? Helaas is het antwoord hierop nee. Voor goedkopere alternatieven moet u denken aan Azobe, angelim of onze andere houtsoorten uit Brazilië of Afrika.

Bijzonderheden

Soms bevat het hout een in water oplosbare gom. Deze gom kan incidenteel bruine vlekken (bloeden) veroorzaken op onderliggende werk. Contact met staal veroorzaakt verblauwing van het hout en daarom moeten alle verbindingen uit roestvrijstaal bestaan.

Alternatieven voor deze houtsoort

Hardhout bankirai is sinds kort teruggezet in duurzaamheidsklasse: van klasse 1 naar klasse 2. Bangkirai is een verzamelnaam voor meerdere houtsoorten. Doordat er teveel gemixed wordt met andere soorten gaat de kwaliteit hard achteruit. Tevens zijn de prijzen van bankirai hout fors hoger in vergelijking met andere houtsoorten. Als iedereen 100% echt en zuiver bankirai zou leveren, zou dit geen probleem zijn. Maar helaas is dat niet het geval bij veel andere bedrijven. 

Aangezien Hardhout Discount hierdoor niet meer de kwaliteit en duurzaamheid kan leveren die we garanderen, voeren wij geen bankirai hardhout meer in ons assortiment. We bieden perfecte alternatieven aan van topkwaliteit. De meeste en beste vlonderplanken die wij aanbieden komen uit Brazilië, zoals de houtsoorten Mandioqueira, Massaranduba, Cumaru, Ipe en vele andere houtsoorten die voldoen aan de strenge eisen die wij stellen aan onze producten. Op deze manier streven wij altijd naar de beste prijs-kwaliteit verhouding.

Denk bij u keuze voor bankirai hardhout bijvoorbeeld damwand bankirai, palen bankirai of bankirai vlonderplanken ook aan ons uitgebreid assortiment in alternatieve houtsooren en aan onze geschaafde onderliggers en palen. Vergeet natuurlijk niet de bevestigingsmaterialen zoals slotbouten en schroeven en maak het helemaal af door ook anti worteldoek toe te passen. Naast vlonderplanken levert Hardhout Discount ook houten schuttingen, tuinschermen en hout voor het bouwen van een overkapping of tuinhuisje. Op onze site vindt u een compleet en klantvriendelijk overzicht van ons assortiment.

Levensduur

U kunt een keuze maken uit diverse goedkope vlonderplanken in 21 of 25 mm dikt. Onze vlonderplanken in hardhout hebben altijd een duurzaamheidsklasse 1 of 2, dit staat voor zeer duurzaam hout met een lange levensduur, het hout gaat namelijk 20 jaar of langer mee. Lariks en Douglas vlonderplanken vallen onder de categorie vlonderplanken goedkoop, in duurzaamheidklasse 3. Dit betekent dat het een matig-goede duurzame houtsoort is die 10 to 15 jaar mee kan gaan. Ter vergelijking, Vuren of Grenen vallen in duurzaamheidklasse 5. Hout wordt ingedeeld in 5 duurzaamheidklassen, hoe hoger hoe sneller het bij buitentoepassing rotting vertoond. Diverse grond types in Nederland kunnen de duurzaamheid nadelig beïnvloeden. Duurzaamheidklasse 1 is bijvoorbeeld Azobé en Eiken valt in klasse 2-3.

De verhoogde duurzaamheid heeft deze houtsoort te danken aan het hoog percentage kernhout wat gevormd wordt. Kernhout heeft in tegenstelling tot spinthout gunstige duurzame eigenschappen. Het kernhout bevat hars en verhardt zich naar verloop van tijd. Een schimmel die uiteindelijk tot rotting van het hout kan leiden heeft door deze eigenschappen minder vat op het hout waardoor het langer meegaat. Meestal is het gewicht van het hout een belangrijke graadmeter over de duurzaamheid van het product. Vergelijk maar eens een hardhouten balk met een niet hardhouten balk. U zult versteld staan hoeveel verschil in gewicht er is. Hardhout heeft een dichtere structuur dan eiken of douglas, waarbij dus het gewicht en de levensduur toeneemt.

Duurzaamheidsklasse Bankirai

1 - zeer duurzaam - 25 jaar of langer
2 - duurzaam - 15 - 25 jaar
3 - matig duurzaam - 10 - 15 jaar
4 - weinig duurzaam - 5 - 10 jaar
5 - niet duurzaam - 5 jaar of korter

Lees onze tips voor het bouwen van bankirai vlonderplanken, bankirai damwand, bankirai balken, bankirai hekwerk, bankirai tuinpalen, bankirai vlonder planken, bankirai schutting, bankirai vlonderplanken, tuinpalen bankirai, vlonderplanken bankirai maar natuurlijk is er veel meer mogelijk in bankirai geschaafd. Is bankirai goedkoop? Helaas niet. Voor goedkopere alternatieven moet u denken aan Azobe, Angelim of onze andere houtsoorten uit Brazilië en Afrika.

Voor informatie over bankirai kunt u altijd bij ons terecht. Natuurlijk kunt u ook gebruik maken van onze calculator om precies te berekenen hoeveel palen, vlonderplanken, balken, slotbouten en schroeven u nodig heeft. Wij rekenen dan samen alles uit. Als u online bankirai producten bestelt wilt u natuurlijk niet nog een keer naar de lokale bouw of houthandel gaan voor de laatste paar onderdelen. Als u onze calculator gebruikt zult u 100% zeker geen onderdelen tekort komen!

Producten

Hardhout Discount heeft naast bankirai vlonderplanken, balken bankirai, damwand bankirai, palen bankirai, schutting bankirai, tuinpalen bankirai, vlonder bankirai, vlonderplanken bankirai vele andere alternatieven die net zo duurzaam zijn alleen een stuk goedkoper zijn. Mensen zoeken wel eens op goedkoop bankirai op het internet, helaas is dat niet mogelijk. Als u 100% echt en zuiver bankirai wilt hebben dan is de zoekterm 'goedkoop bankirai' helaas niet van toepassing.

Hardhout Discount is wél de goedkoopste online webshop op het gebied van hardhout. Wij leveren topproducten voor een zeer scherpe prijs. Wij leveren door heel Nederland en België en u hoeft zich geen zorgen te maken over de bezorging. We werken samen met gerenommeerde transportbedrijven die precies weten wat het inhoudt om tijdig leveringen te kunnen realiseren. Het snel kunnen leveren is tegenwoordig belangrijker dan ooit. Bij Hardhout Discount is het zelfs mogelijk om binnen 24 uur uw bestelling te laten bezorgen. Dankzij onze naadloze samenwerking met gerenommeerde transportbedrijven zorgen wij er voor onze producten zo snel mogelijk bij u thuis te laten bezorgen. 

Of u nu schutting in uw tuin of een warm terras van vlonderhout zoekt. Wij leveren topkwaliteit tuinhout artikelen bij u thuis in heel Nederland en België. Probeer ons uit en ontdek het gemak, de service en het aanbod van Hardhout Discount.

Stel zelf uw vlonder samen desktop

Het scherpste hardhout assortiment online

Een greep uit onze collectie van tuinhout en artikelen: vierkante palen, moderne kant en klare tuinschermen of schuttingplanken voor uw schutting. Daarnaast Azobe of Angelim Vermelho beschoeiingshout, tot rabathout om dichte wanden te maken. Wilt u een terras bouwen? Wij hebben waanzinnige aanbiedingen in topkwaliteit hardhouten vlonderplanken. U kunt bij Hardhout Discount schroeven en andere bevestigingsmaterialen bovendien meteen meebestellen, zo kunt u meteen aan de slag! Ook voor allerlei andere hardhouten artikelen en aanverwante bevestigingsmaterialen kunt u voor een scherpe prijs bij ons terecht.

Service en advies op maat

Heeft u een vraag?

Email: info@hardhoutdiscount.nl 

WhatsApp ons voor snelle vraag & antwoord.

 WhatsApp