Onze Kwaliteitsproducten & luxe uitstraling

Angelim Vermelho

Angelim Vermelho hout is een zeer duurzame houtsoort en heeft gegarandeerd een hoge levensduur (hoogste duurzaamheidsklasse, levensduur > 25 jaar). Angelim vermelho hout komt uit Brazilië, is breed toepasbaar en goed te bewerken. Deze houtsoort kan gebruikt worden als vervanger van onder meer Azobe hout. Angelim Vermelho hout heeft een zeer eigen en uitgesproken geur.

Toepassingen

Angelim Vermelho is te gebruiken voor verschillende toepassingen: beschoeing, tuinpalen, damwand, dekdelen, overkappingen, pergola's, poorten, trappen, terras en veranda's. Vanwege de duurzaamheid is angelim vermelho hardhout goed te gebruiken voor toepassingen in de grond. Vers en droog heeft angelim vermelho een opvallende geur die pas na lange tijd verdwijnt. Daarom is Angelim Vermelho minder geschikt voor gebruik binnnenshuis. Hardhout Angelim Vermelho wordt professioneel gebruikt in zwaar constructiewerk zoals water-, bruggen- en scheepsbouw, en de laatste jaren wordt het ook veel toegepast voor tuinhout producten. Hardhout Angelim Vermelho wordt door particulieren voornamelijk veel als vlonderplank gebruikt.

Deze houtsoort is een bekende in de Grond-, Weg- en Waterbouw en is uitermate geschikt voor gebruik in zwaar constructiewerk als water-, bruggen- en scheepsbouw, havenwerken en damwanden. Deze houtsoort kan gebruikt worden als vervanger van Azobé. Wanneer Angelim vermelho als fijnbezaagd plank of paal vers gezaagd word, kan hij iets wat geuren, maar bij een geschaafde gedroogde vlonderplank of paal zal dit effect miniem zijn. Angelim vermelho is de duurzaamste hardhoutsoort die er bestaat en is tevens beschikbaar met FSC-keurmerk.

Stel zelf uw vlonder samen desktop
Verwerken en eigenschappen Angelim vermelho

Hardhout Angelim Vermelho is normaal te verwerken. Bij gebruik van ijzeren bevestigingsmiddelen in nat fijnbezaagd Angelim vermelho, kunnen grijsblauwe verkleuringen ontstaan. Houdt er ook rekening mee dat Angelim Vermelho in contact met water afgeeft. Daarom is deze houtsoort niet geschikt voor bijvoorbeeld zitbanken buiten.

Angelim hardhout is tropisch hardhout dat groeit in Brazilië, het Amazonegebied en de Guyana's. Het vers gezaagde kernhout is geelbruin gekleurd, gewoonlijk met strepen en vaak met een oranjeachtige tint, nakleurend tot roodbruin. Het spint is rozeachtig en niet altijd scherp afgetekend van het kernhout.

Bewerking

Ondanks de hoge volumieke massa van angelim hardhout en grote hardheid is het hout, met het juiste gereedschap, relatief goed te bewerken. Vanzelfsprekend liggen de benodigde kracht en bewerkingstijd van angelim vermelho hardhout hoger dan bij lichtere en minder harde houtsoorten. Het hout wordt doorgaans met de bandzaag gezaagd. Bewerkt men het droog, dan heeft dat een duidelijk afstompend effect op zagen en beitels. Het hout laat zich vrij goed draaien. Ook is het goed, zij het vrij zwaar, te schaven. Door de sterke kruisdraad moet men bij machinaal schaven een kleine spaanhoek aanhouden om een glad oppervlak te krijgen. Radiaal gezaagd is het slecht te splijten, tangentiaal gemakkelijk.

Versgezaagd bezit het een typische tanninegeur, die na verloop van tijd verdwijnt. Het is slecht te buigen. Vanwege de hardheid en de splijtingskans is het aan te raden bij het nagelen en schroeven voor te boren. Dat moet rustig, omdat het hout anders verkoolt. Net als soortgelijke zware en harde houtsoorten is het met de gangbare lijmsoorten slecht te lijmen.

Afwerking

Gezien de hoge natuurlijke duurzaamheid hoeft Angelim Vermelho niet te worden verduurzaamd. Hoewel het onbehandeld vergrijst en daardoor een prachtig patina verkrijgt, zijn er ook toepassingen mogelijk, waarbij de roodbruine kleur in stand blijft. Het is aan te raden niet-filmvormende, gekleurde afwerkmiddelen te gebruiken; periodiek dienen deze opnieuw te worden aangebracht. Door het natuurlijke werkingsproces kunnen namelijk haarscheurtjes in het oppervlak ontstaan.

Buitentoepassingen Angelim Vermelho

Vooral dankzij de mechanische eigenschappen als hardheid en sterkte wordt angelim veel in de weg- en waterbouw gebruikt, en de laatste jaren toenemend in tuinproducten. Hardhout Discount heeft ook specifiek voor Angelim hardhout gekozen in de volgende producten; palen, vlonderplanken, damwanden, tuinpalen, balken en beschoeing. Door de vele mogelijkeheden is dit hout de perfect keuze voor alle buitentoepassingen.

Vragen of bestellen?

Hardhout Discount is elke werkdag geopend van 8.00 tot 17.00 uur.

Heeft u vragen over deze houtsoort of andere producten in onze webshop twijfel dan niet en mail info@hardhoutdiscount.nl of WhatsApp ons voor snelle vraag & antwoord.

 WhatsApp