Kwaliteitsproducten met luxe uitstraling

Beschoeiing

Hardhouten fijnbezaagde beschoeingsplanken
Deze planken zijn 2 cm dik, de enige juiste dikte voor een beschoeiingsplank
Het hout los verwerken, of er eerst een houtschot van maken beiden is mogelijk
Dit hout is geschikt voor een grondkering

 

Houtsoort Angelim Vermelho
Dikte 2 cm
Breedte 20 cm
Lengte 3 m1 Te bestellen per stuk
Geschikt voor beschoeiingen Handzame lengte

Lage bezorgkosten NL + BE

Gratis geleverd in Nederland vanaf € 1500,-
Snelle levering - zonder extra kosten
Tot € 1500,- bezorgkosten € 95,-

  • Gratis geleverd in Nederland vanaf € 1500,-
  • Verzending in 2 dagen, geen extra kosten
  • Tot € 1500,- bezorgkosten € 95,-
Pakket L
Alle houtpakketten
Pakket XL
Overkapping
Afhalen
Showroom & houtmagazijn in Hengelo
GRATIS
GRATIS
Nederland
Op voorraad > vandaag besteld > snel geleverd

Pakket L

Vanaf € 1500 gratis bezorging

Pakket XL

Vanaf € 3000 gratis bezorging
België
Voor 12.00 uur besteld, over ca. 1 week geleverd

Pakket L

Vanaf € 2000 gratis bezorging

Pakket XL

Vanaf € 3000 gratis bezorging

 

 

Een walbeschoeiing is een water of grondkering die aan de oever staat om het zand van water te scheiden. De houten beschoeiing zorgt er voor dat de grond niet verzakt door waterslag. Het houdt de grond bij de rand van de sloot of kanaal op zijn plek. Beschoeiingen worden ook langs tunnels of in andere bouwwerken gebruikt, maar dan zijn ze vaak van tijdelijke aard of gemaakt van ander materiaal. 

Verschillende varianten

De meest voorkomende beschoeiingen worden gemaakt van (hard)hout, beton of staal. Een beschoeiing in beton of staal wordt vaak geplaatst bij bruggen, kanalen, rivieren of aan de slootkant. Betonnen en stalen beschoeiingen worden in de vorm van damwanden geplaatst. Door niet-natuurlijk materiaal te gebruiken kunnen deze damwanden in langere lengtes gemaakt worden, zodat deze ook voor bijvoorbeeld diepe kanalen of een aquaduct kan worden gemaakt. Een beschoeiing aan de waterkant zorgt er voor dat het water en de grond gescheiden blijft. Beschoeiing bij een tunnel heeft vaak een grond kerende functie. Dit soort beschoeiingen kunnen alleen worden geplaatst als u een kraan en ander zwaar materieel ter beschikking hebt.

Als er een beschoeiing wordt gemaakt van hout, en de toepassing is in de tuin of langs een kleine kade of slootkant, dan kunt u er het beste voor kiezen om hardhout toe te passen uit een duurzaam bos. Dit soort beschoeiingen kunnen dan zelf worden aangebracht, zonder daar groot materieel voor nodig te hebben.

Levensduur hout

De houtkeuze heeft te maken met de duurzaamheid van het tropisch hardhout. Door schommelingen in de waterspiegel gaat hout naar verloop van tijd rotten. De levensduur van Harthout ligt aanzienlijk hoger en dit hout rot minder snel in vergelijking met vurenhout of ander Europees hout. Houten beschoeiingen worden ook wel schotten genoemd. Een houten beschoeiing kan worden gemaakt van damwand planken of van fijn bezaagd hardhout.

Damwand planken zijn geschaafde balken of planken, waarbij er een veer en groef aan de lange zijde is geschaafd. Door de planken verticaal in de grond te plaatsen glijden de planken in elkaar en door middel van een gording horizontaal aan de boven zijde aan de damwand planken te monteren worden de planken aan de bovenzijde aan elkaar verbonden.Een opgeklampt schot wordt opgebouwd uit verschillende planken fijnbezaagd hardhout. Dit kan u zelf in elkaar timmeren. Bijvoorbeeld 4 planken onder elkaar met aan de achterkant 2 klampen om de planken op de plaats te houden. U dient palen in de grond voor de schotten te plaatsen, deze palen houden de schotten vast op de plaats.

Vaste grond

Kiest u ervoor om zelf een shot te maken en de palen te plaatsen? Dan is het van belang te weten hoe diep de vaste grond zit. Vaak is de grond waar de beschoeiing moet komen instabiel, zacht en sponzig. Een paal zal zeker ¼ van de totale lengte in de vaste grond moeten komen te zitten voor genoeg stabiliteit. Tevens adviseren wij u als er een weg of pad waar met een auto wordt gereden om ook meerder grond ankers te plaatsen. Vraag onze verkoopafdeling voor advies!

Per regio is het verschillend hoe diep de vaste grond zit, in veen gebieden zal de vaste grond dieper zitten en heeft u langere palen nodig dan in gebieden met een bodem van zand. De diepte waar de vaste grond kan zitten is zeer verschillend. Om te voorkomen dat je solid beschoeiingshout verzakt moeten de palen diep in de vaste grond staan. Een bodem soldering kan door een bedrijf worden uitgevoerd. Door middel van metingen in de grond bepaald men hoe diep bij u de vaste grond zit.

Ga zelf aan de slag!

Wilt u beschoeing plaatsen en zelf maken? Voor het aanleggen van een houten keerwand of solid beschoeiing. Zowel om een border of walbeschoeiing te plaatsen, hebben wij montage tips online voor u klaar staan.

Verschillende mogelijkheden

  • Verticale of horizontale geplaatste hardhouten geschaafde damwanden, met gording
  • Hardhouten kant en klare beschoeiingschotten, met palen
  • Losse hardhouten beschoeiingsplanken, met palen

Kant en klare schotten

Het aanbrengen van een verticale damwand wordt ook wel het blokhutprofiel genoemd. Door middel van een trilblok worden de losse planken verticaal in de grond getrild en in elkaar geschoven. In particuliere tuinen wordt dit bijna nooit toegepast. Hiervoor is namelijk veel ervaring en groot materieel voor nodig. Derhalve kunt u met een lage beschoeiing wel een deel van de tuin afgraven, de planken plaatsen en de grond weer terug leggen. Moeten de damwand planken diep in de grond? Dan raden wij aan professionele hulp in te schakelen.

We geven hier dan ook alleen advies aan de hand van een stappenplan voor beschoeiingschotten. Deze hardhouten keerwanden zijn zonder zwaar materiaal te plaatsen en schuiven op de kopse kanten mooi inelkaar. Bij h/hrdhout Discount kunt u deze hardhouten beschoeiings planken kopen en natuurlijk ook het bijbehorende gronddoek, ook wel worteldoek genoemd. Al ons beschoeingshout heeft duurzaamheidsklasse 1 en gaan +/- 20 tot 25 jaar mee. 

Stappenplan of bouwschets

Hardhout Discount heeft goedkoop beschoeiing hout. Bepaal allereerst waar de beschoeiing moet komen te staan. Belis vervolgens of u deze klus zelf aan kan, of dat u derden moet inhuren om u hierbij te helpen. Wanneer dit gereed is kunt u bepalen welk type beschoeiing u wilt en hoe hoog/diep het materiaal precies moet worden. 

Maak de bouw schets goed, duidelijk en inzichtelijk zodat u niet voor verassingen komt te staan. Bepaal de hoogte van onze goedkope beschoeiing. Al onze hardhouten beschoeiingsplanken zijn geoogst uit een duurzaam bos. De meest voorkomende type planken zijn 2x20 cm of 2x15 cm. Hiermee kunt u zelf een op maat gemaakte beschoeiing maken, precies zoals u het wilt. Wij leveren diverse lengtes waarmee u zelf aan de slag kunt gaan. Tip, een schot langer dan 3 meter is behoorlijk zwaar en daardoor moeilijk te plaatsen. Maak het schot niet te groot, zodat je snel kunt werken en niet afhankelijk bent van hulp. 

Bepaal van te voren hoe hoog het schot moet worden. Naderhand hoger maken van een beschoeiingschot verzwakt de constructie. Wij adviseren om bij de hoeken en eindpunten één schot haaks op de lengte van de wal beschoeiing te plaatsen. Dat geeft extra stevigheid aan de eindpunten, houd hier rekening mee bij het schetsen van de bouwtekening.

Hoeveel palen heeft u nodig?

Wij adviseren om tenminste om de 40 tot 50 cm een hardhouten paal te plaatsen. Om de benodigde lengte van de paal te bepalen kijkt u eerst weer naar de grondhoogte. Een vuistregel bij het plaatsen van beschoeiing is dat minimaal 1/2e van de paal in de de grond vast zit en 1/3 van de hardhouten paal zich onder de grond bevindt. Azobe Startimber palen zijn zeer geschikt als beschoeiing palen deze hardhouten palen vindt u in onze webshop. U heeft hiermee een kwalitatief goede paal die zich uitstekend leent voor deze toepassing .

De hardhoutsoort Azobe heeft een duurzaamheidsklasse 1 ( minimaal 20-25 jaar levensduur). Als het om beschoeiingen en grondkeringen gaat adviseren wij altijd tropisch hardhout, dit omdat hardhout goed bestand is tegen grond en contact met water. Voornamelijk de houtsoorten Azobe en Angelim Vermelho zijn zeer geschikt voor deze toepassing. 

Benodigdheden: slotbouten 

De slotbouten gebruik je om de schotten aan de palen vast te zetten. Per paal gebruiken we meestal 3 slotbouten. Het aantal palen dat u nodig heeft maal 3 is dus het aantal slotbouten dat u nodig heeft. Deze kunt u ook los bestellen onder de hoofdgroep bevestigingsmaterialen. Naast het bestellen van de slotbouten is het mooi en handig om voor de totale lengte aan beschoeiing een dekplank te bestellen. Deze kunt u in verschillende afmetingen verkrijgen, zowel geschaafd als ruwe planken. Deze kunt u dan samen met 1 doos torx 50 mm rvs schroeven bestellen.

Voldoende werkruimte

Nadat u alles geleverd heeft gekregen van Hardhout Discount, kunt u aan de slag gaan. Maak indien nodig ruimte vrij waar de wal beschoeiing moet komen. Denk hierbij aan gras en eventueel ander rommel wat zich op de plek bevindt. Er is voldoende werkruimte nodig om efficient te kunnen werken. Als eerst spant u een draad van het begin naar het eind van de beschoeiing. Met behulp van de grondboor (zie montagematerialen) plaatst u de 7 x 7 palen langs deze lijn, de palen mogen iets achter over staan naar de tuin. De laatste 20 cm van de paal kunt doormiddel van een zware voorhamer het laastst zetje geven. Als alles goed is gegaan dan staan de palen goed stevig in de grond.

Mocht u meer dan 100 meter beschoeiing willen plaatsen, dan kan het handig zijn een motor-grondboor te huren. Kleinere lengten kunnen in beginsel prima met de hand gedaan worden. Na het plaatsen van de palen kunnen de reeds gemonteerde schotten aan de tuinzijde worden aangebracht. Deze schotten zijn voorzien van een eindlat (klamp). Deze zorgt er namelijk voor dat het volgende schot er weer achter valt. Dit werkt zeer eenvoudig en prettig. De schotten kunt u bevestigen met 3 slotbouten, en deze dienen natuurlijk eerst voorgeboord te worden. Gebruik hiervoor een goede boor, hardhout laat zich af en toe moelijk bewerken. Vervolgens kunt u aarde aanvullen. Dit is tevens de laatste werkslag voordat de beschoeiing gereed is en u jarenlang plezier heeft van uw beschoeiing. Nog vragen en/of opmerkingen? Neem dan gerust contact met ons op!

Eventuele vergunning

Voor particulieren geldt dat voor een beschoeiing tot maximaal 1 meter hoogte in principe geen vergunning vereist is. Let op, dit kan verschillen per gemeente. Om er zeker van te zijn dat alles in orde is, is het raadzaam om vooraf navraag te doen bij uw gemeente. Bij een walbeschoeiing dient u te meten vanaf de bodem van de sloot of vijver. Bij verhoogde tuinborders nabij erfafscheidingen adviseren wij altijd uw buren vooraf duidelijk te informeren over uw plannen. Dit verkomt eventueel latere problemen.