WhatsApp
WebwinkelKeur Webwinkel Keurmerk
WhatsApp
WhatsApp

Beschoeiing

Hardhouten beschoeiingen

Een walbeschoeiing is een water of grondkering die aan de oever staat om het zand van water te scheiden. De houten beschoeiing zorgt er voor dat de grond niet verzakt door waterslag. Het houdt de grond bij de rand van de sloot of kanaal op zijn plek. Beschoeiingen worden ook langs tunnels of in andere bouwwerken gebruikt, maar dan zijn ze vaak van tijdelijke aard of van beton of staal gemaakt.

Beschoeiing varianten

De meest voorkomende beschoeiingen worden van (hard)hout, beton, of in staal geplaatst. Een beschoeiing in beton of staal wordt vaak geplaatst bij bruggen, kanalen, rivieren of aan de slootkant. Betonnen en stalen beschoeiingen worden in de vorm van damwanden geplaatst.

Door niet-natuurlijk materiaal te gebruiken kunnen deze damwanden in langere lengtes gemaakt worden zodat deze ook voor bijvoorbeeld erg diepe kanalen of een aquaduct kan worden gemaakt. Een beschoeiing aan de waterkant zorgt er voor om het water en de grond gescheiden te houden. Bij een tunnel aangebrachte beschoeiing is er sprake van een grond kerende beschoeiing. Dit soort beschoeiingen kunnen alleen worden geplaatst als u een kraan en ander zwaar materieel ter beschikking hebt.

Als er een beschoeiing wordt gemaakt van hout, en de toepassing is in de tuin of langs een kleine kade of slootkant, dan kunt u er het beste voor kiezen om hardhout toe te passen uit een duurzaam bos. Dit soort beschoeiingen kunnen dan zelf worden aangebracht, zonder daar groot materieel voor nodig te hebben.

De houtkeuze heeft te maken met de duurzaamheid van het tropisch hardhout. Door schommelingen in de waterspiegel gaat hout rotten. Hardhout gaat veel langer mee en zal niet zo snel gaan rotten in vergelijking met vurenhout of ander Europees hout. Houten beschoeiingen worden ook wel schotten genoemd. Een houten beschoeiing kan worden gemaakt van damwand planken of van fijn bezaagd hardhout.

Damwand planken, zijn geschaafde balken of planken, waarbij er een veer en groef aan de lange zijde is geschaafd. Door de planken verticaal in de grond te plaatsen glijden de planken in elkaar en door middel van een gording horizontaal aan de boven zijde aan de damwand planken te monteren worden de planken aan de bovenzijde aan elkaar verbonden.

Een opgeklampt schot wordt opgebouwd uit verschillende planken fijnbezaagd hardhout. Dit kan u zelf in elkaar timmeren. Bijvoorbeeld 4 planken onder elkaar met aan de achterkant 2 klampen om de planken op de plaats te houden. U dient palen in de grond voor de schotten te plaatsen, deze palen houden de schotten vast op de plaats.

Vaste grond

Als u kiest om zelf een schot te maken en palen te gaan plaatsen dan zal u moeten weten hoe diep de vaste grond zit. Vaak is de grond waar de beschoeiing moet komen instabiel, zacht en sponzig. Een paal zal zeker ¼ van haar lengte in de vaste grond moeten komen te zitten voor genoeg stabiliteit. Tevens adviseren wij u als er een weg of pad waar met een auto wordt gereden om ook meerder grond ankers te plaatsen. Vraag onze verkoop voor advies!

Per regio is het verschillend hoe diep de vaste grond zit, in veen gebieden zal de vaste grond dieper zitten en heeft u langere palen nodig dan in zand gebieden. De diepte waar de vaste grond kan zitten is zeer verschillend. Om te voorkomen dat je solid beschoeiingshout kan gaan verzakken moeten de palen diep in de vaste grond staan. Een bodem soldering kan door een bedrijf worden uitgevoerd. Door middel van metingen in de grond bepaald men hoe diep bij u de vaste grond zit.

Een beschoeiing of tuinafscheiding aanleggen en zelf maken

Wilt u beschoeing plaatsen en zelf maken? Voor het aanleggen van een houten keerwand of solid beschoeiing. Zowel om een border of walbeschoeiing te plaatsen, hebben wij montage tips online voor u klaar staan.

Verschillende mogelijkheden voor een beschoeiing plaatsen

De meest voorkomende zijn:

  • verticale of horizontale geplaatste hardhouten geschaafde damwanden, met gording
  • hardhouten kant en klare beschoeiingschotten, met palen
  • losse hardhouten beschoeiingsplanken, met palen

Beschoeiing plaatsen en maken met kant en klare schotten

Het aanbrengen van een verticale damwand ook wel het blokhutprofiel genoemd. Door middel van een trilblok worden de losse planken verticaal in de grond getrild en in elkaar geschoven. In particuliere tuinen wordt dit bijna nooit toegepast. Er is veel ervaring en groot materieel is hier voor nodig.

Derhalve kan u met een lage beschoeiing wel een deel van de tuin afgraven de planken plaatsen en de grond weer terug leggen. Moeten de damwand planken diep in de grond dan raden wij aan professionele hulp in te schakelen.

We geven hier dan ook alleen advies aan de hand van een stappenplan voor beschoeiingschotten. Deze hardhouten keerwanden zijn zonder zwaar materiaal te plaatsen en schuiven op de kopse kanten mooi inelkaar. Bij hardhout discount kunt u deze hardhouten beschoeiings planken kopen en natuurlijk ook het bijbehorende gronddoek, ook wel worteldoek genoemd. Al ons Beschoeingshout heeft duurzaamheidsklasse 1 en gaan jaren mee (indicatie 20 tot 25 jaren).

Stappenplan of bouwschets

Hardhout Discount heeft goedkoop beschoeiing hout. Een goedkope beschoeiing begint met hout van hardhout discount.

Bepaal waar de beschoeiing moet komen te staan. Bepaal of u zelf deze klus aan kan of dat u derden moet inhuren. Bepaal de type beschoeiing. De hoogte de diepte en het materiaal is lijdend.

Maak de bouw schets goed en inzichtelijk, zodat u niet voor verassingen komt te staan. Bepaal de hoogte van onze goedkope beschoeiing. Al onze hardhouten beschoeiingsplanken zijn geoogst uit een duurzaam bos. De meest voorkomende type planken zijn 2x20 cm of 2 x 15 cm, waardoor u zelf een op maat en passende beschoeiingsschotten kunt maken. Wij leveren diverse lengtes. Tip, een schot langer dan 3 meter is zwaar en moeilijk te plaatsen. Maak het schot niet te groot.

Bepaal van te voren hoe hoog het schot moet worden. Naderhand hoger maken van een beschoeiingschot verzwakt de constructie. Wij adviseren om bij hoeken en eindpunten 1 schot haaks op de lengte van de wal beschoeiing te plaatsen. Dat geeft extra stevigheid aan de eindpunten, hou hier rekening mee bij u bouw schets.

Bepaal hoe veel palen u nodig heeft.

Wij adviseren om tenminste om de 40 tot 50 cm een hardhouten paal te plaatsen. Om de benodigde lengte van de paal te bepalen kijkt u eerst weer naar de grondhoogte. Een vuistregel bij het plaatsen van beschoeiing is dat 1/2 maar minimaal 1/2e van de paal in de de grond vast zit en 1/3 van de hardhouten paal onder de grond. Azobe Startimber palen zijn zeer geschikt als beschoeiing palen deze hardhouten palen vindt u in onze webshop. U heeft hiermee een kwalitatief goede paal die zich uitstekend leent voor deze toepassing .

De hardhoutsoort Azobe heeft een duurzaamheidsklasse 1 ( minimaal 20-25 jaar levensduur). Als het om beschoeiingen en grondkeringen gaat adviseren wij altijd tropisch hardhout, dit omdat hardhout goed bestand is tegen grond en watercontact. Voornamelijk de houtsoorten Azobe en Angelim Vermelho zijn zeer geschikt voor deze toepassing. 

Bepaal hoeveel slotbouten u nodig heeft.

De slotbouten gebruik je om de schotten aan de palen vast te zetten. Per paal gebruiken we meestal 3 slotbouten. Het aantal palen dat u nodig heeft maal 3 is dus het aantal slotbouten dat u nodig heeft. Deze kunt u ook los bestellen onder de hoofdgroep bevestigingsmaterialen. Naast het bestellen van de slotbouten is het mooi en handig om voor de totale lengte aan beschoeiing een dekplank te bestellen, deze kunt u in verschillende afmetingen verkrijgen zowel geschaafd en ruwe planken deze kunt u dan samen met 1 doos torx 50 mm rvs schroeven te bestellen.

Voldoende werkruimte

Nadat u alles geleverd heeft gekregen van Hardhout Discount, kunt u aan de slag gaan. Maak eventueel indien dit nodig is ruimte waar de wal beschoeiing moet komen. Denk hierbij aan gras en eventueel ander rommel wat zich op de plek bevindt. Er is voldoende werkruimte nodig! Als eerst spant een draad van begin naar eindpunt van de beschoeiing. Met behulp van de grondboor (zie montagematerialen) plaatst u de 7 x 7 palen langs deze lijn, de palen mogen iets achter over staan naar de tuin. De laatste 20 cm van de paal kunt doormiddel van een zware voorhamer het laastst zetje geven. Als alles goed is gegaan dan staan de palen goed stevig in de grond. Mocht u meer dan 100 meter beschoeiing willen plaatsen dan kan het handig zijn een motor-grondboor te huren. Kleinere lengten kunnen in beginsel prima met de hand gedaan worden. Na het plaatsen van de palen kunnen de reeds gemonteerde schotten aan tuinzijde worden aangebracht. De schotten moeten voorzien zijn van een eindlat (klamp) deze zorgt er namelijk voor dat het volgende schot er weer achter valt. Dit werkt zeer eenvoudig en prettig. De schotten kunt u bevestigen met 3 slotbouten, en natuurlijk eerst alles voorboren, gebruik hier een goeie boor voor, hardhout laat zich af en toe moelijk bewerken. Vervolgens kunt u aarde aanvullen. Dit is tevens de laatste werkslag. De beschoeiing is gereed. En dan heeft u er jarenlang plezier van. Nog vragen en/of opmerkingen neem dan gerust contact met ons op. 

Let op; de Vergunning

Voor particulieren geldt dat voor een beschoeiing tot maximaal 1 meter hoogte in principe geen vergunning is vereist. Per gemeente is dit verschillend, voor dat u begint, doe svp navraag. Bij een walbeschoeiing dient u te meten vanaf de bodem van de sloot of vijver. Bij verhoogde tuinborders nabij erfafscheidingen adviseren wij altijd uw buren vooraf duidelijk te informeren over uw plannen. Dit verkomt eventueel latere problemen.

Openingstijden Hardhout Discount?

Hardhout Discount is elke werkdag geopend van 8.00 tot 17.00 uur. Wilt u ons bereiken dat kan per email info@hardhoutdiscount.nl of bel met +31 (0)88 -6441200

Producten in deze categorie

Verzending naar Nederland en België.
Pakket S
Ijzerwaren
Pakket L
Houtlengtes t/m 3 meter lengte
Pakket XL
Houtlengtes 3 tot 4 meter lengte
Nederland
Vandaag voor 12.00 uur besteld, de eerstvolgende werkdag geleverd
Vanaf € 150 orderwaarde gratis bezorging
Vanaf € 995 orderwaarde gratis bezorging
Vanaf € 1250 orderwaarde gratis bezorging
België
Vandaag voor 12.00 uur besteld, binnen 3 werkdagen geleverd
Vanaf € 500 orderwaarde gratis bezorging
Vanaf € 1500 orderwaarde gratis bezorging
Vanaf € 3000 orderwaarde gratis bezorging

Wij leveren alle houtpakketten met een grote vrachtwagen voorzien van mobiele heftruck

Meer informatie