10% extra kassa korting

Damwand

Damwand planken

 

Epdm doek voor je moderne schutting Vandaag populair!

Epdm schutting doek

Privacy doek  
Geluidwerend  
Anti-doorkijk  
   
Dikte: 0.5 mm
Breedte: 1.00 m1
Worteldoek tegen doorkijk moderne schutting Vandaag erg populair!

Worteldoek

Anti-kruid  
Anti-doorkijk  
   
Dikte: 2.0 mm
Breedte: 2.15 m1

Bezorgkosten NL + BE

Gratis geleverd vanaf € 1500,-
Altijd snelle levering
Tot € 1500,- bezorgkosten € 95,-

  • Gratis geleverd vanaf € 1500,-
  • Verzending in 2 dagen, geen extra kosten
    Gelost met mobile heftruck
  • Tot € 1500,- bezorgkosten € 95,-
Pakket L
Alle houtpakketten
Pakket XL
Overkapping
Afhalen
Showroom & houtmagazijn in Hengelo
GRATIS
GRATIS
Nederland
Vandaag besteld => verzending in 2 dagen

Pakket L

Vanaf € 1500 gratis bezorging

Pakket XL

Vanaf € 3000 gratis bezorging
België
Maandag bestellingen, worden op do-vrij geleverd

Pakket L

Vanaf € 2000 gratis bezorging

Pakket XL

Vanaf € 3000 gratis bezorging

Wat is een beschoeiing?

Een beschoeiing is een constructie langs een oever of waterkant, die bescherming biedt tegen externe invloeden die de stabiliteit van de oever of waterkant in gevaar brengen. Ook in de bouwsector worden damwanden gebruikt langs wanden van bouwputten, vooral om droog te kunnen werken.

Verschillende soorten beschoeiing

Beschoeiingen kunnen gemaakt worden van hout, beton, gerecycled kunststof of staal. Van oudsher wordt hout vaak toegepast. De voorkeur gaat dan uit naar hardhout omdat dit (veel) minder snel wegrot. Wij van Hardhout Discount leveren houten damwandprofielen in één maatvoering: 30 x 185mm Hiermee kunt u er voor kiezen om een slootkant achter het huis te verstevigen Deze damwandprofielen worden meestal ingesloten doormiddel van een hardhouten gording. Deze bevestig je dan weer door een slotbout op hardhouten damwand te monteren. De damwanden moeten wel in contact zijn met de vaste grond, anders heeft het zetten van een beschoeiing weinig tot geen nut.

Vaste grond

Vaak is de grond waar het damwandprofiel moet komen zacht en sponzig. Als je de (vooral zware) beschoeiing niet diep genoeg in de grond zet, zal de beschoeiing gaan verzakken en is die niet zo sterk meer. In Nederland is de bovenste laag grond meestal vrij zacht. Als je dieper komt wordt de grond harder, soms is dat een dikke zandlaag, soms is dat mergel - krijt of vaste klei. De diepte waar de vaste grond kan zitten is zeer verschillend. Soms is dat een paar cm. soms is dat 30 meter diep. Om te voorkomen dat je damwandplanken verzakken moeten de planken op de vaste grond staan. Om te bepalen waar de vaste grond zit moet men bodemonderzoek laten doen (sondering).Door middel van metingen in de grond bepaald men waar de vaste grond zit. Men boort met een lans in de grond, deze meet de weerstand van de grondlagen. Via een computer wordt een sonderingsdiagram gemaakt waarop te zien is op welke diepte de vaste grond zit. Zoals reeds eerder gemeld deze manier van werken wordt alleen toegepast bij zware beschoeiingen en niet bij particulier gebruik. Wat natuurlijk wel belangrijk is dat de planken die je gaat gebruiken lang genoeg zijn om de beschoeiing te dragen. Daarover kunnen we u perfect adviseren bij Hardhout Discount.

Damwandenprofielen worden gebruikt voor plaatsen waar een beschoeiing niet kan voldoen. Een beschoeiing zorgt ervoor dat de oever beschermd is, waar een damwand een meer grond kerende werking heeft. Ook kunnen met damwanden grotere hoogtes overbrugd worden.

Damwanden zetten moet uiterst precies gebeuren en het zetten ervan is erg belangrijk. Om te beginnen is de lengte van de damwand van belang. In de praktijk zie je vaak dat te korte damwanden toegepast worden, waardoor de damwand wegzakt en uiteindelijk openbreekt. Hierdoor kan de oever beschadigen of zelfs wegspoelen. Naast de lengte van de damwandprofielen moet er ook rekening gehouden worden met de verankering, het materiaal en de dikte van de damwand. Damwanden kunnen uitgevoerd worden in hout, kunststof en staal, wij van hardhout discount adviseren om hiervoor altijd hardhout te gebruiken, dit is de meest duurzame oplossing.

In sommige gevallen komt het zelfs voor dat de gebruikte damwand (die al 20 tot 25 jaar staat) op nieuw wordt gebruikt. Dit gebeurt dan door deze te verwijderen en op zijn kop terug te plaatsen. Hout dat onder water staat rot namelijk niet, en is dus nog als nieuw. Uiteraard wordt de verankering en gording (afwerking aan de bovenzijde van de damwand) wel vervangen. De damwand kan zo weer 20 tot 25 jaar mee. Deze methode is zeer duurzaam en bespaart veel materiaal.

Algemene werkwijze beschoeiing plaatsen en damwand slaan en of drukken

Een beschoeiing, damwand of keerwand kan gebruikt worden om een hoogteverschil in de grond op te vangen. Deze toepassingen zie je vaak bij waterkanten of bijvoorbeeld een slootkant in de achtertuin, Er zijn verschillende typen beschoeiingen De meest voorkomende zijn:

  • verticale en horizontale hardhouten damwanden
  • hardhouten kant en klare beschoeiingschotten
  • beschoeiingsplanken
  • houten lage keerwanden (bijvoorbeeld hardhouten balken of bielzen als grondkering)

Plaats uw beschoeiing / damwand altijd iets naar binnen toe, dus niet helemaal recht. Kies bij een lage tuin af boording voor de beschoeiingsplanken of voor damwandplanken die kunt u dan horizontaal plaatsen en bij walbeschoeiing kunt er voor kiezen om schotten in elkaar te zetten die u in het water kunt laten zakken.

 

Beschoeiing maken damwandplanken.

Het aanbrengen van verticale damwand vraagt inzet van groot materieel zoals bijvoorbeeld een trilblok of een Hydro kraan en veel werkruimte. In particuliere tuinen wordt dit bijna nooit toegepast. We geven hier dan ook alleen advies en tips aan de hand van een stappenplan voor het plaatsen, slaan en of drukken van damwandprofielen. Deze hardhouten keerwanden zijn zonder zwaar materiaal te plaatsen en schuiven op de kopse kanten mooi in elkaar. Bij hardhout discount kunt u deze hardhouten damwandplanken kopen en natuurlijk ook het bijbehorende gronddoek, ook wel worteldoek genoemd. Al onze damwand planken hebben een duurzaamheidsklasse 1 en gaan jaren mee (indicatie 20 tot 25 jaren).

Bepaal waar de damwand geplaatst moet worden

Bepaal waar de damwand in bijvoorbeeld u tuin moet komen te staan, wij adviseren om van te voren een bouw schets te maken voor uzelf zodat u inzichtelijk krijgt waar u aan begint. Bepaal ook de hoogte van de damwand. Bij ons kunt u hardhouten damwandplanken kopen van 3x18,5 cm Wij leveren diverse lengtes. Bepaal van te voren hoe hoog de keerwand moet worden.

Bepaal hoeveel meter u precies nodig heeft

Een vuistregel bij het slaan van de damwand is dat 1/3 van de damwandplanken boven de grond uitkomt en 2/3 van de hardhouten damwandplank onder de grond. Als de grondhoogte bijvoorbeeld 100 cm is dan neem je dus 300 cm lange planken. Onze damwand profielen berekenen we altijd op de werkende breedte ( 18,5cm) zodat u alleen de aantal strekkende meters moet weten om de juiste aantallen te ontvangen, wij adviseren u altijd een dubbele gording te gebruiken voor het insluiten van de damwandplanken.

Bepaal hoeveel slotbouten u nodig heeft.

De slotbouten gebruik je om de gordingen vast te zetten op de damwandplanken. Per 40 a 50 cm gebruiken we meestal 1 slotbout. Het aantal meters deelt u dan door 40 a 50 cm en u weet precies het aantal slotbouten dat u nodig heeft. Deze kunt u ook los bestellen onder de hoofdgroep bevestigingsmaterialen. Naast het bestellen van de slotbouten is het mooi en handig om voor de totale lengte aan beschoeiing, keerwand een dekplank te bestellen, deze kunt u in verschillende afmetingen verkrijgen zowel geschaafd en ruwe planken deze kunt u dan samen met 1 doos torx 50 mm rvs schroeven te bestellen.

Voldoende werkruimte

Nadat u alles geleverd heeft gekregen van Hardhout Discount, kunt u aan de slag gaan. Maak eventueel indien dit nodig is ruimte waar de damwand profielen moeten komen. Denk hierbij aan gras en eventueel ander rommel wat zich op de plek bevindt. Er is voldoende werkruimte nodig! Natuurlijk eerst alles voorboren, gebruik hier een goeie boor voor, hardhout laat zich af en toe moeilijk bewerken. Als u alles heeft geplaats en heeft vastgezet kunt u vervolgens de aarde aanvullen tot de hoogte zoals u dat van te voren had bepaald. Dit is tevens de laatste werkslag. De beschoeiing of dan wel keerwand is gereed. En dan heeft u er jarenlang plezier van. Nog vragen en/of opmerkingen neem dan gerust contact met ons op. 

Let op! Vergunning

U hebt geen vergunning nodig bij het zetten van een beschoeiing of keerwand van maximaal 1 meter hoogte. Bij een walbeschoeiing moet u beginnen met meten vanaf de bodem van bijvoorbeeld een vijver of slootkant.Bij een verhoging van bijvoorbeeld de tuinborders bij een erfafscheiding dan zouden we even de buren op de hoogte stellen van u plannen, dit kan grote problemen achteraf voorkomen. Weleens gedacht aan gebruikte damwand? gebruikte damwand plaatsen is een stuk goedkoper en als u de damwand omgekeerd in de grond zet zodat de bovenzijde nu de onderzijde wordt kunt u nog jaren vooruit. Onze damwand van Azobe en Angelim Vermelho heeft een duurzaamheidsklasse 1 en gaat tussen de 25 en 30 jaar mee. Bent u dus van plan u tuinafscheiding te verplaatsen en is hier gebruikt gemaakt van damwandplanken? Dan kunt u deze gewoon hergebruiken.

Openingstijden Hardhout Discount?

Hardhout Discount is elke werkdag geopend van 8.00 tot 17.00 uur. U kunt ons bereiken per email op info@hardhoutdiscount.nl of bel met +31 (0)74-3033602