Kwaliteitsproducten met luxe uitstraling

Vlonderplanken bevestigen? Voorkom deze 8 veelgemaakte fouten!

Ga je aan de slag met de montage van je nieuwe vlonderterras? Dan vind je online genoeg tips over hoe je dit het beste kunt aanpakken. Zelf hebben we ook een duidelijke uitleg gemaakt, waarbij we je stap voor stap meenemen in het maken van een vlonder. Volg je deze stappen nauwkeurig? Dan wacht er een prachtig eindresultaat op je! Maar er zijn natuurlijk altijd valkuilen en veelgemaakte fouten die je ondanks onze duidelijke uitleg toch kunt maken. 

Ben je benieuwd waar veel mensen de fout in gaan bij het monteren van hun vlonderplanken? Wij delen het graag met je, zodat je kunt leren van de fouten die anderen hebben gemaakt! 

Goede voorbereiding: maak een schets op papier

Het is een cliché, maar ook in het geval van vlonderplanken bevestigen geldt dat een goede voorbereiding het halve werk is. Begin daarom met het maken van een schets van je vlonderterras. Doe je dit niet? Dan kun je later in de fout gaan tijdens het monteren van de vlonderplanken.

Stel jezelf de volgende vragen: waar moet de vlonder uiteindelijk bevestigd worden? Hoe lang en breed wil je het vlonderterras graag hebben? En zijn er bijvoorbeeld gebouwen, plantenbakken en een overkapping of schutting waar je rekening mee moet houden? 

Door je wensen en voorkeuren eerst te schetsen op papier, weet je zeker dat je een goede basis hebt. Het is niet alleen prettig voor jezelf om al je gedachtes en ideeën op papier te zetten, maar ook als je samen met iemand de vlonderplanken gaat monteren, is het voor die persoon ook fijn om te weten waar jullie naartoe gaan werken. 

Bovendien vormt de schets de basis voor het aanschaffen van de juiste materialen. Hoeveel vierkante meter aan vlonderplanken heb je nodig? Met welke materialen kun je de vlonderplanken onzichtbaar bevestigen? En wat is er precies nodig om de fundering van het vlonderterras aan te leggen? Je schets op papier helpt je bij het vinden van de juiste antwoorden. 

Kies de juiste houtsoort

Gaat je voorkeur uit naar een houten vlonderterras? Dan hoef je in ieder geval niet meer verder te kijken naar vlonders van composiet. Maar, er blijven nog altijd meer keuzes over, dan dat er zijn afgevallen. Bij Hardhout Discount zijn we overtuigd van de hoogwaardige kwaliteit en duurzaamheid van IPE vlonderplanken

Alle vlonderplanken in ons assortiment zijn daarom van dit type hout. Wij willen niets liever dan de beste kwaliteit leveren, en dat kunnen wij alleen als we ook daadwerkelijk de beste kwaliteit hout aanbieden voor vlonderplanken; en dat is ons tropische hout. 

Veel mensen kiezen voor de verkeerde houtsoort bij de aanschaf van planken. Zij kiezen bijvoorbeeld voor douglas, omdat dit mooi aansluit bij hun bestaande schutting of overkapping. Maar douglas hout is niet de beste keuze voor een houten vlonder omdat slijtage dan veel vaker en sneller voorkomt. 

Geen worteldoek geplaatst onder de vlonder

Als je een vlonderterras plaatst, wil je natuurlijk niet dat hier na verloop van tijd onkruid onder gaat groeien. Veel mensen vergeten of onderschatten de voordelen van een worteldoek onder de vlonder en hier komen ze vervolgens te laat achter. Onze tip is daarom: plaats altijd een worteldoek voordat je de vlonderplanken gaat bevestigen. 

Te weinig vlonderplanken op voorraad

Niets is vervelender dan tijdens de montage ontdekken dat je te weinig planken hebt om het project mee af te maken. Wij adviseren daarom altijd 10% extra hout mee te bestellen. Een ongelukje zit in een klein hoekje, en een zaagfout is daarom zo gemaakt. Hierdoor verlies je kostbaar materiaal, en zeker als je te weinig vlonderplanken hebt besteld kun je je dit eigenlijk niet permitteren. 

Bovendien is en blijft hout een natuurlijk product. Er kan daarom een knoest of een tekening op het hout zitten, wat je misschien niet zo mooi vindt. Door extra vlonderplanken te bestellen kun je zelf kiezen welke plank je wel of niet gaat gebruiken. Het zou immers jammer zijn als je een minder mooie plank in het zicht moet gaan bevestigen, omdat je anders materiaal te kort komt. 

Tip: gebruik onze handige online rekentool voor vlonderplanken. Zo weet je gelijk hoeveel vierkante meter je nodig hebt voor jouw tuinproject!

Vlonderplanken monteren: let op de afstand!

Helaas zien we deze fout nog te vaak voorkomen: de vlonderplanken worden te strak tegen elkaar gemonteerd. Hout is een natuurproduct en kan in de loop der tijd nog gaan werken. Wanneer je de planken te strak monteert en het hout gaat uitzetten, dan blijft er vrijwel geen ruimte over tussen de planken. 

Vlonderplanken bevestigen met verkeerd materiaal

De basis van het vlonderterras is natuurlijk het hout, maar dat neemt niet weg dat goed bevestigingsmateriaal niet met stipt op de tweede plaats staat. Het mooiste resultaat behaal je als je de vlonderplanken onzichtbaar bevestigt. Het blind bevestigen van vlonderplanken kun je doen met onze handige montage clips en schroeven. Deze worden uit het zicht bevestigd, waardoor je een prachtig resultaat krijgt. 

Onzichtbare bevestiging van de vlonderplanken resulteert in een luxe uitstraling van de vlonder, maar het eindresultaat is daarnaast ook stevig en van hoge kwaliteit. Wanneer de vlonderplanken gemonteerd zijn, hoef je hier niet na enkele jaren weer onderhoud in door te voeren. Vlonderplanken onzichtbaar bevestigen met ons materiaal, resulteert in een mooie en kwalitatief goede oplossing. 

Vlonderplanken monteren bij extreme kou of extreme hitte

Heb je goed nagedacht over de basis en alle materialen in huis om aan de slag te gaan met de bevestiging van de vlonderplanken? Houd dan goed rekening met de weersverwachting op de dag dat je je vlonderterras gaat monteren. 

Bij extreme kou of extreme hitte is het af te raden om vlonderplanken te bevestigen op de fundering. Niet alleen omdat het voor jezelf niet prettig is om in deze weersomstandigheden buiten te werken. Maar ook omdat het voor het hout niet de beste condities zijn. 

We hebben het al eerder benoemd, maar hout is een natuurproduct dat onder invloed van bepaalde weersomstandigheden kan gaan krimpen of uitzetten. Monteer je een vlonderplank in extreme kou? Dan ga je zien dat het hout op warmere dagen gaat werken en daarmee kan de montage die destijds perfect was, op een ander moment verkeerd uitpakken. 

Onderschat het onderhoud niet

Yes het is gelukt, je vlonderterras is af dus kan het genieten gaan beginnen! Maar, dat betekent natuurlijk niet dat je niet meer naar het onderhoud van je vlonderterras hoeft om te kijken. Regelmatig onderhoud zorgt ervoor dat je jarenlang plezier gaat hebben van je prachtige tuinproject. 

Bij Hardhout Discount helpen we je graag op weg met de juiste onderhoudsproducten voor je vlonder. Denk hierbij aan hout ontgrijzer en olie voor hardhout. Daarnaast geven we je graag nog meer handige tips over het schoonmaken en onderhoud van je vlonder! Zo weet je zeker dat je het maximale uit je gloednieuwe vlonderplanken terras haalt en er jarenlang plezier van gaat hebben.

Tags voor dit artikel: