schroeven

Een schroef is product die twee delen aan elkaar verbind. Een schroef is dus een middel om voorwerpen aan elkaar vast te maken. Hardhout Discount verkoopt alleen houtschroeven. Wij hebben goedkope zelfborende en zelftappende houtschroeven. In diverse lengtes en soorten. Zo is voor een vlonderplank een roestvrijstalen torx schroef nodig en voor het monteren van een zwarte boeren plank een roestvrijstalen tork schroef nodig met een zwarte kop. Een tork kop heeft een stervormig gat met zes hoekpunten waarin een torxs bitje past. Niet alleen het materiaal van de schroef kan anders zijn maar ook het uiterlijk, dus de mooiste en beste schroef is alleen maar aan te raden voor het beste eindresultaat. Een schroef heeft een cilindervormig deel en een conisch deel waaromheen de schroefdraad is gewikkeld, met het uiteinde een verdikking. Dit is de kop van de schroef. De beste kop heeft een torxs verzinking of geschreven als torks. Maar er zijn veel andere varianten, als een schroef sleuf, of kruiskop. De kop is dus het verdikte uiteinde van een schroef waarin een verdieping, of gleuven zijn aangebracht in verschillende vormen uitvoerbaar. Hardhout Discount verkoopt diverse maten schroeven en bouten alleen maar in de hoogst haalbare kwaliteit. Wij prefereren torks of torx schroeven. Dit doordat deze type schroeven de hoogst haal bare grip in een kop te verkrijgen is. Een andere inkeping in de kop van de houtschroef als bijvoorbeeld een kruiskop of bij enkele gleuf schroef, zal door het gebrek aan grip van het bitje de kop snel beschadigen. Immers heeft hardhout een hoge dichtheid en hardheid. Daardoor geeft een houtschroef veel wrijving bij het aandraaien. Hierdoor is een torks of torx kop van de houtschroef noodzakelijk. Wij geven de maten in dikte en lengte aan in millimeters.

Een schroef monteer je met een schroevendraaier of een schroef schroefboormachine. Bij deze moet u altijd enige druk uit oefenen aan de bovenzijde in de kop. Zo voorkom je dat het bitje zijn grip verliest. Een bitje is het gedeelte wat aan een schroevendraaier of aan een schoef boormachine zit die perfect in de kop dan de schroef past. Het verschil van een schroef en een bout is dat een bout aan de buitenzijde druk of kracht wordt uitgeoefend. Een bout kan niet met een bitje worden aangedraaid, dit gaat uitsluitend met een ringsleutel of dopsleutel. Schroeven bestaan uit een cilindervormig of conisch deel (de zogenaamde spil) waaromheen een schroefdraad is aangebracht, aan één uiteinde zit een verbreding, dit is de kop van de schroef. In de kop van de schroef is een verdieping of uitsparing waarmee we de schroef in kunnen draaien. De meest bekende is de kruiskop, maar de techniek heeft deze vorm reeds ingehaald. Er zijn natuurlijk nog veel meer soorten, deze komen allemaal aan bod.

De maat, dus de dikte, van een bout of schroef wordt gemeten aan de het cilindervormig deel. Niet de kop bepaald de dikte van de schroef of bout. De schroef wordt gemeten in de lengte exclusief de kop. Als de schroef een verzonken kop heeft dan meten we de kop mee. Een verzonken kop zorgt er voor dat de schroef zich verdiept in het hout als je deze er inschroeft. Dit geeft een gladder eindresultaat.

Wij verkopen goedkope schroeven met gedeeltelijke schroefdraad of volledig schroefdraad, maar altijd met een zelftappende boor kop. Hoe lange de schroef hoe meer het gedeelte is waar geen draad zal zitten. Lange schroeven moeten met een machine worden ingedraaid. De klacht die nodig is om een lange schroef in te draaien kan niet met de hand worden gedaan. Alle schroeven hebben een puntig uiteinde voorzien van een vrees. Hierdoor hebben wij zelfborende schroeven. Het voordeel van zelfborende schroeven is dat u niet altijd voor hoeft te boren. De zelfborende schroef voert al het houtmateriaal af en trekt zich beter vast in het hout materiaal. Toch raden wij aan altijd voor te boren met 1 millimeter dunnere boor dan de dikte van de schroef. Schroeven die deze zelfborende kop niet hebben zullen niet goed verzonken worden in het hout. De legering die wij gebruiken voor de schroeven zijn RVS gemixt met staal. Door RVS en staal te mixen ontstaat er een harder en sterker product. Rvs zal niet roesten, maar kan alleen maar een lager spanning of trekbelasting onder gaan. Door RVS en staal samen te voegen ontstaat er een eindproduct die een veel hogere belasting aan kan en niet gaat roesten.

De spraakverwarring, wat is een schroef en wat is een bout

In de volksmond wordt vaak de schroef en de bout door elkaar gehaald. Het verschil zit hem in de kop. De kop van een schroef is rond, en die van een bout is kantig. Een schroef draait u in hout met een schroevendraaier of torx bitje op een boormachine. Een schroef heef een uitsparing in de bovenkant van de kop. Een bout wordt met een ratel of gereedschap sleutel aangedraaid. U kunt bij het aandraaien van een bout moet u rekening houden dat er niet te veel kracht wordt gezet, met een gereedschap sleutel kunt u doorgaans meer kracht zetten dan met een schroeven draaier of boormachine

Bij schroeven die niet uitgevoerd zijn in de torx, de 12 stervormig gat ook wel de puntige ster genoemd, variant als in een kruiskop of enkele gleuf, kunnen problemen geven bij het aandraaien. Een rechte sleuf, komt niet veel meer voor, dit was vroeger de meest voorkomende variant. Een kruissleuf of ster kop geeft al meer grip voor de schroevendraaier of boormachine. Maar het beste is zo hoog mogelijke densiteit van de ster te hebben. De torx kop is ontdekt. Deze geeft het beste grip bij het aandraaien, waardoor de beschadiging van de kop bijna tot nul is gebracht.

De vorm en materiaal van de schroef kan zijn:

  • Een zeskant bout: Een bout de onderzijde komt vlak tegen het hout. Een bout heeft altijd een 6 kant, waarop de bovenkant met een ringsleutel of dopsleutel wordt aangedraaid. Deze is gemaakt van metaal en vaak behandeld tegen roesten maar nooit van messing.
  • Een bolkop schroef: De onderzijde komt vlak tegen het te schroeven materiaal. De bovenzijde ligt als een bobbel boven op het materiaal.
  • De verzonken schroef: de onderzijde van de kop is kegelvormig. Bij het aandraaien van de schroef zal de kop zich volledig in het hout trekken. Vlak onder de kegel zit een ribbel in het materiaal, deze zorgt voor de mooie verzinking in het hout. De bovenzijde van de schroef is net onder het oppervlakte van het hout ingetrokken.
  • Lenskop schroef: de onderkant van de schroef is conisch gevormd, de bovenkant is heft een bolling.
  • torx: uitgevonden bij de auto-industrie, Hardhout discount verkoopt altijd troks of trox schroeven. Een torxkop heeft een stervormig gat met zes hoekpunten waarin een torxsbitje past. Een torks schroef is nooit van messing of bronzen, altijd RVS met staal gemixt. Die u in mooie kleine doosjes kunt opbergen.
  • Kruiskop schroeven: Deze worden het meeste verkocht, dit is een niet professionele schroef. Deze worden vaak in trespa en spax gebruikt. Een kruiskop schroef kan niet de zelfde kracht worden geschroefd dan een torks schroef. De juiste manier is altijd een torks kop. Torxschroeven zijn dan ook vlink in opmars, omdat deze veel meer grip heeft in bijvoorbeeld hout en spax werk.
  • Koperen schroeven worden bijna niet meer gemaakt. Koperen schroeven werden vroeger veel gebuikt bij decoratieve toepassingen. Koper is een te zwakke legering om te gebruiken bij hardhout verbindingen.
  • Schroeven krijgen soms een behandeling om niet te gaan corroderen, dus het roesten tegen te gaan. Gegalvaniseerde schroeven, geel gepacifieerde schroeven, verzonken schroeven, zijn voorbeelden voor anti roest. Bij roestvrijstalen schroeven hoeft er geen extra behandeling te worden gedaan. Dit materiaal heeft uit zich zelf al roestvrije eigenschap. Een gegalvaniseerde schroef wordt ook wel eens een verzinkte schroef of roestvrije schroef genoemd

Schroeven hebben vaak ook een bijbehorende lidwoord, dit kan zijn: Schroeven- trespa, mdf m2, schroeven- sparx, heco, wurth, probo, woodies, dynaplus, berner, fischer, fermacell, wofix, assy, ejot, qz, inox of schroeven borgh. Dit komt omdat trespa schroeven en schroeven met de naam mdf, sparx, heco, wurth, probo, woodies, dynaplus, berner, fischer, fermacell, wofix, assy, qz, ejot, inox of borgh allen producenten zijn die houtschroeven verkopen en maken. Hardhout Discount verkoop schroeven onder eigen merk. Die u in mooie kleine doosjes kunt opbergen.

Wij verkopen goedkope torks schoreven waarbij de schroefdraad kan aan de punt taps toeloopt met zelftappende punt, altijd voorzien van een boorkop de zelftappende punt, de juiste houtschroeven. Ook verzinkte spaanplaat schroeven, gipsplaat schroeven, normale plaat schroeven, zelf tappende schroeven (vaak in spaanplaat schroeven), zijn uitgevoerd met een spits vormig punt. Spaanplaat en gipsplaten zijn zeer bros materiaal. Daarom is voor het monteren van dit materiaal een schroef nodig die een relatief grote kop heeft om het materiaal goed te ondersturen.

Bijvoorbeeld om een schroef in een stenen muur te schroeven is gebruik van een plug nodig in de muur. Eerst boort u een gaten in de muur daarin plaatst u de pluggen die geschikt zijn voor de dikte van de schroef. De schroef zal in de plug worden geschroefd, de plastic pluggen zetten uit door het indraaien van de schroef. Hierdoor klemt deze zich vast in het gat van de muur. Dit zorgt voor de stevigheid en dit is het doel van de plug.

  • Schroeven kunnen uit veel soorten materiaal zijn gemaakt, staal, roestvrijstalen (RVS), en gegalvaniseerde messing. Schroeven krijgen soms een aparte behandeling, bijvoorbeeld een verharding om de slijtvastheid en treksterkte te vergroten. Het geel passivering, of zijn gegalvaniseerde schroeven, deze schroeven zijn mooi om in douglas hout te gebruiken. Deze kleuren goed bij de kleur van het hout. Maar natuurlijk kunt deze schroeven ook in het zwart of het wit verkrijgen. Wit is geen veel voorkomende kleur bij houtschroeven, hier is dus een beperkte voorraad van.
  • Een roestvrijstalen schroef en een titanium bout of moer hoeft geen behandeling te hebben. Natuurlijk kunt u bij ons ook de standaard aluminium profielen bestellen, deze aluminium profielen worden vaak gebruikt voor het afwerken van een tuinscherm of andere erfafscheidingen. De afmeting van een schroef wordt altijd aangeduid met een m en dan het cijfer bijvoorbeeld 6 (m2), dit betekend 6mm doorsnede, bij hout werkt het anders dan staat de m3 voor Kubieke meter.

Toepassingen

Wilt u een damwand plaatsen, een vlonder maken of een overkapping in de tuin maken? Of liever een opbergsysteem met opbergbox? Hardhout Discount heeft het hout om al uw projecten zoals damwand te realiseren. Gebruik speciale door hardhout discount geselecteerde goedkope producten zoals een jet schroef. Maar natuurlijk kunt u een speciale parker of ander type roestvrijstalen schroeven makkelijk bij ons worden besteld. Een schroef of bout in een koperen uitvoering worden meestal toegepast bij elektro technisch werken aangezien koperen bouten beter geleiden. U kunt ook bij de schroef bestellen voor het vast zetten van rockpanel. Voor rockpanel kunt u diverse schroeven voor gebruiken ook met inbus of parker met diverste staalsoorten zoals bijvoorbeeld bronzen of titanium.

Elk project bijvoorbeeld een opbergsysteem met een mooie opbergbox maken vraagt zijn eigen type schroef. De kracht van de schroef en het uiterlijk is bepalend per project dus vraag ons naar de mogelijkheden, of kijk online voor wat het mooiste en beste is in inbus of torx bijvoorbeeld.

Gemakkelijk online bestellen

Natuurlijk hebben wij een montage handleiding daarin geven wij snel en eenvoudig weer hoeveel hout en andere aanverwante producten u nodig heeft. Hardhout Discount levert alle Tuinmaterialen, als u voor 12.00 uur besteld, dan leveren wij de volgende dag kant en klaar bij u thuis! Wij hebben een compleet assortiment in hardhouten producten, maar natuurlijk ook een compleet assortiment in bouten en schroeven zoals bijvoorbeeld een jet schroef of diverse afdekkapjes. Onze afdekkapjes zijn in aluminium. Veel mensen vragen ons wel eens, verkoopt u ook die nylon opbergbakjes? Nee wij verkopen geen nylon of andere plastic opbergbakjes voor bouten of moeren.

Openingstijden Hardhout Discount?

Hardhout Discount heeft een ruim assortiment in hout op voorraad +/- 1000 m3 aan houtartikelen dus voor elk wat wils. Wij zijn elke werkdag geopend van 8.00 tot 17.00 uur. Heeft u vragen omdat u iets niet kon vinden in onze webwinkel? Neem daarvoor even contact met ons op, mail info@hardhoutdiscount.nl of bel met +31 (0)74 -3033602

BEREKEN JE PROJECT

BEREKEN JE PROJECT

Snelle berekening

PRIJS BEREKENING