schroef

Een schroef is een middel om voorwerpen met elkaar te verbinden. Een schroef bestaat uit een cilindervormig of conisch deel waaromheen een schroefdraad is aangebracht, met aan één uiteinde een verbreding, de kop, waarin op het uiteinde een sleuf of een anders gevormde verdieping is aangebracht. Hierin past een schroevendraaier. Een schroef wordt met een schroevendraaier of een schroefboormachine aan de bovenzijde van de kop aangedraaid. Als de aandraaikracht op de buitenzijde van de kop wordt uitgeoefend, spreken we van een bout.

Afmetingen

In Europa en Azië worden de maten van schroeven en bouten doorgaans aangegeven in de vorm M(etrisch)(diameter van de spil in mm) x (lengte van de spil in mm), bijvoorbeeld M5 x 15. De maten worden dus gemeten exclusief de kop (links op de foto). Alleen bij een verzonken schroef (rechts op de foto), waarbij de kop aan de onderkant conisch en een de bovenkant plat is, wordt de kop meegerekend in de aangegeven lengte (15 mm). Bij een M5 x 15 inbusschroef kan de cilindrische kop wel 5 mm lengte toevoegen aan het totaal, natuurlijk ook te verkrijgen in M3 variant of M6.

Schroeven met een draadeinde dat langs de gehele lengte gelijk van diameter is, worden in moeren of tapgaten gedraaid; schroefen met een puntig uiteinde worden rechtstreeks in het te bevestigen materiaal gedraaid.

Spraakverwarring schroef en bout

In de volksmond is het verschil tussen een schroef en een bout het verschil tussen een verlopende schroefdraad en een gelijkblijvende schroefdraad-diameter over de lengte van de bout. De 'juiste' definitie is echter dat bij een bout de steel voorzien is van een kop die meestal zeskantig is en waarmee de bout aan de buitenkant aangedraaid kan worden (volgens NEN 5501). Wordt de mogelijkheid tot aandraaien verkregen door een uitsparing in de kop, dan spreekt men van een schroef. De uitsparing daarbij kan bijvoorbeeld zijn een rechte sleuf, een kruissleuf, een binnenvierkant of -zeskant, een zespuntige ster of een twaalfpuntige ster. Bijvoorbeeld: een "moerbout" en een "houtschroef".

De kop

verschillende vormen van de kop van een schroef: (a) zeskant (dit is een bout), (b) bol, (c) verzonken, (d) cilinder, (e) verzonken met binnenzeskant (inbus), (f) verzonken met kruis, (g) kartelschroef eentoerige schroefkop

De vorm van de kop kan zijn:

zeskant: de onderzijde komt vlak tegen het te bevestigen materiaal; op de bovenzijde past een sleutel waarmee de schroef kan worden vast- of losgedraaid. Formeel is dit geen schroef maar een bout.

bol: de onderzijde komt vlak tegen het te bevestigen materiaal; de bovenzijde steekt als een bobbeltje boven het materiaal uit;

verzonken: de onderzijde van de kop is kegelvormig en valt in een vooraf gemaakte uitsparing in het materiaal; de bovenzijde is vlak en ligt gelijk met of iets onder het materiaaloppervlak.

cilindrisch: de onderzijde komt vlak tegen het te bevestigen materiaal; de bovenzijde steekt als een cilindertje boven het materiaal uit;

lenskop: onderkant conisch, bovenkant halfbol

kartelschroeven hebben een kop met een ruwe rand die voldoende houvast biedt om met de vingers te worden gedraaid.

sleuf met rechte en scheve kanten: deze schroeven worden toegepast bij inbraakbeveiliging en kunnen alleen ingedraaid worden. Probeert men de schroef los te draaien, dan schampt de schroevendraaier over de kop. Deze heten daarom eentoerige schroeven of eentoerschroeven.

torx: Een schroef die afkomstig uit de auto-industrie, maar tegenwoordig ook veel in de bouw gebruikt. Een torxkop op een schroef bestaat uit een stervormig gat met zes hoekpunten waarin de torxsleutel past.

Negen verschillende types schroeven:

a: zaagsnede; b: Phillips; c: Pozidriv;

d: Torx; e: Inbus; f: Robertson,

g: Tri-wing; h: Torq-set; i: Spanner

Los van de vorm van de kop in zijaanzicht kunnen schroeven voor verschillende soorten schroevendraaiers zijn gefabriceerd (de letters verwijzen naar de afbeelding): gewone gleufschroef (a) voor platte schroevendraaier, kruiskop: zoals Phillips (b) en Pozidriv (ten onrechte vaak als Pozidrive geschreven) (c), Torx (d), Inbus (e), SD Square drive (f). Eentoerige schroeven zijn een bijzonder geval van gewone gleufschroeven; de „gleuf” is zodanig van vorm dat de schroef alleen vastgedraaid kan worden.

Kruiskoppen komen het meest voor. Gleufschroeven worden in de industrie steeds minder gebruikt. Inbus is ook vrij algemeen; hierbij moet beslist precies de juiste maat aandraaigereedschap worden gebruikt. SD wordt meestal gebruikt voor metaalschroeven. De eentoerige schroef wordt gebruikt voor beveiliging.

Op dit moment is de Torxschroef sterk in opkomst, omdat deze meer grip heeft dan de Pozidriv. Ook zijn er tal van ontwikkelingen op het gebied van de aandrijving; zo zijn er al fabrikanten die een schroef produceren waar verschillende aandrijvingen op passen, zoals Pozidriv, SD en Torx. Dit voorkomt dat steeds verschillende soorten bits moeten worden gebruikt.

De schroefdraad

De spoed van de schroefdraad is de verplaatsing van de schroefdraad bij één omwenteling.De schroefdraad kan ook (over de gehele lengte of alleen aan de punt) taps toelopen, al naar gelang van de verschillende toepassingen, bijvoorbeeld houtschroeven, spaanplaatschroeven, gipsplaatschroeven, (metaal)plaatschroeven, zelfborende schroeven. Om een schroef in een stenen muur te gebruiken is een plug nodig. zelfborende schroeven is het meest makkelijkst.

Materiaal

Schroeven kunnen uit veel soorten materiaal zijn gemaakt, gewoon staal, roestvast staal, messing, kunststof etc. Schroeven krijgen soms een behandeling, bijvoorbeeld een harding om de slijtvastheid en sterkte te vergroten of een oppervlaktebehandeling om corrosie tegen te gaan of enkel om het uiterlijk te verfraaien.

Online schroeven kopen

Koop met het grootste gemak uw schroeven online bij de www.hardhoutdiscount.nl

Bij alle klussen in en rondom uw huis heeft u te maken met bepaalde hout verbindingen, denk aan het het monteren van planken voor een nieuw te bouwen schuur of het in elkaar zetten van tuinmeubelen of het vervangen van bepaalde hardhouten planken bijvoorbeeld van u terras. Er zijn oneindig veel klussen en projecten waar u te maken heeft met schroeven.

Niet alleen de doe-het-zelver of de fanatieke klusser maar ook de professional werkt dagelijks met schroeven en pluggen. Wij leveren het complete aanbod in hout schroeven voor diverse soorten klussen. Denk aan de speciale hardhouten schroeven, de enige echte hardhout discount vlonderschroeven en natuurlijk onze rvs schroeven. Maar ook de meest voorkomende schroef mag niet ontbreken in ons assortiment, u kunt ze vinden voor het monteren van bijvoorbeeld trespa. Onze schroeven zijn verzinkt met kruiskop of de schroef met torx. Zelfborende schroeven, parker schroeven of schroefen m3, m6. trespa schroeven.

U koopt niet alleen met het grootste gemak uw schroeven online maar ook de bijbehorende schroefbitjes. Wij werken alleen met A merken, zo ook met onze schroefbitjes en bithouders. Wij werken met kwaliteits producten, zo bent u er altijd zeker van dat u producten in huis haalt tegen de scherpste online prijzen maar ook kwaliteit.

Bij www.hardhoutdiscount.nl vindt u een groot assortiment schroeven geschikt voor alle hout toepassingen. Bij ons besteld u met het grootste gemak en zeer voordelig.

  • verzinkt schroeven torx
  • buitenschroeven
  • vlonderschroeven
  • steigerhout schroeven

Twijfelt u welke schroeven het best voor u van toepassing zijn, neem dan contact op met ons op wij staan u graag te woord.  

Mocht u pluggen nodig hebben bedenk dan goed wat de juiste combinatie schroef/ plug? •De vuist regel is dat de plug 1,5 tot 2mm kleiner in diameter moet zijn dan de schroef.

  • De steen boor of beton boor die u gebruikt moet de zelfde diameter hebben als de plug.
  • Bepaal de juiste plug voor de juiste klus.

Wilt u graag online schroeven kopen?

Online uw schroef kopen kan heel gemakkelijk en vanaf nu ook zeer voordelig, u bestelt het gewoon online bij www.hardhoutdiscount.nl natuurlijk kan dit in combinatie met een mooie hardhouten product.

Indien u bij ons online bestelt bent u er zeker van dat u de producten binnen 24 uur in huis heeft.

Waarom professionele schroeven kopen?

U ziet schroeven in alle maatvoeringen, merken, kwaliteiten en prijzen in alle bouwmarkten en online. Maar waarom zou u moeten kiezen voor onze schroeven?

De schroeven van hardhout discount zijn van kwaliteit, ze worden geproduceerd in europa en zijn in de afgelopen jaren meerdere keren verbeterd en uiteindelijk hebben we nu een top kwaliteit in huis waar we trots op zijn. Een betrouwbare schroef voor een voordelige prijs. Schroeven die gemakkelijk te schroeven zijn zonder voorboren in hout (zelfs in hardhout). Voor een top resultaat adviseren wij natuurlijk om altijd voor te boren en te verzinken. Let op het kan altijd goedkoper maar welke kwaliteit heeft u dan? De schroeven die veel al in China worden geproduceerd, zijn van mindere kwaliteit staal en/ of rvs gemaakt. Deze schroeven breken vaak af en de schroefkoppen zijn vaak wat ''zachter'' dan de europese kwaliteits schroeven. Zelfborende schroeven, trespa schroeven, rvs schroeven, parker schroeven zijn de meest voorkomende zoektermen op het internet als het om schroeven gaat.

Terrasschroef met bruine kop

Hardhoutschroef met gereduceerde bolverzonken kop - Vierkante indruk - bit gratis meegeleverd in elke doos! - Bruin gelakt - RAL 8007 (UV bestendig) - Kleine kop met 4 freesribben verzinkt mooi tussen de groeven van het hout - 6 freesribben op de schacht zorgen voor een spanningsvrije montage - Speciale snijpunt “punt 17” voor snelle montage.

Productgroepen

Ons uitgebreide assortiment bevestigingsmaterialen, artikelen die constant uit voorraad leverbaar zijn. Alle bouten, moeren, etc. zijn verkrijgbaar in roestvrij staal met een speciale behandeling, .... Daarnaast zijn er nog tal van artikelen die u kan verkrijgen. Ook onze andere productlijnen zijn sterk, zowel in de diepte als in de breedte van het assortiment.

Visie

Wij streven ernaar om kwaliteit te leveren voor een scherpe en eerlijke prijs.

Hardhout Discount wil zich door middel van knowhow, een excellente productkwaliteit, een hoge uitleveringsgraad en een klantgerichte service onderscheiden. Wij gaan voor partnerships op lange termijn met een duidelijke win-win situatie door onze producten te voorzien van toegevoegde waarde.

Daartoe verplichten we onszelf om:

- te streven naar een continue verbetering van onze organisatie;

- onze product range uit te breiden en te optimaliseren;

- directe en zeer snelle communicatie met onze klant te voeren;

- onze uitleveringsgraad te verbeteren.

BEREKEN JE PROJECT

BEREKEN JE PROJECT

Snelle berekening

PRIJS BEREKENING