Houtzagerij

De beste kwaliteit tropisch hardhout wordt door een houtzagerij, afkomstig uit de tropische bossen van Centraal Afrika en Zuid Amerika gezaagd. Bijna al het hout is in de tropen groter en sterker dan op het Europese continent. De combinatie van temperatuur, regen en de zon maken het hout sterker, zwaarder en duurzamer. Tropisch hardhout heeft daardoor een lange levensduur, de houtsoorten van HardhoutDiscount.nl hebben een minimale levensduur van 20 jaar of langer. De houtzagerij selecteert de beste kwaliteit boomstam, op een verantwoorde manier. Om zo top producten te kunnen zagen en te schaven.

Stel zelf uw vlonder samen desktop

Een houtzagerij koop stammen in, of heeft een eigen bos concessie. Een bosconcessie is een gebied waar zij mogen kappen. Dit wordt gecontroleerd door de overheid. HardhoutDiscount.nl koop alleen in bij een houtzagerij die uit eigen concessie stammen aan de houtzagerij kan leveren. Hierdoor is de legaliteit van hardhout extra verzekert. Immers ondanks de inkoop papieren die een houtzagerij krijgt bij de inkop van stammen, is het nooit volledig zeker dat deze ook kloppen. Door alleen maar hout te kopen bij een houtzagerij die eigen bomen heeft, is de stroom hout in boomstammen beter te controleren. Een boomstam heeft een eigen nummer waar bij elke boomstam makkelijk naar zijn oorsprong is terug te herleiden. Voordat de houtzagerij mag kappen in een bos, moet de houtzagerij alle bomen van een regio in kaart brengen. De boomstammen die te klein of juist te groot zijn mogen niet gekapt worden door de houtzagerij. De Diameter van de boomstam is bepalend of deze boom kan worden om gezaagd. Ook zijn bomen die in de buurt van beekjes staan mogen niet worden omgezaagd. De werkelijkheid is nog veel complexer, dat besparen wij u graag. Deze regelgeving is ontwikkeld door de lokale autoriteiten zodat na het kappen, om de houtzagerij te controleren, het bos moet bos blijven ook na de kap. En dat de habitat van vele dieren niet wordt verstoord. Selectief bomen kappen wordt dit genoemd.

De bomen die wel mogen worden gezaagd worden vervolgens gekapt en verwerkt door ervaren, lokale bosbouwers allen in dienst van de houtzagerij. Als de bomen worden ontdaan van de zijtakken blijven de kale stammen over. Deze stammen worden uit het bos gehaald en verzameld bij elkaar. De houtzagerij begint met de eerste selectie van het hout. Sommige boomstammen worden apart gelegd omdat zij zeer lang en recht zijn, andere worden ingekort in lengte omdat de stam onregelmatigheden heeft. Alleen zeer ervaren bouwbouwers die jaren bij de houtzagerij werken, kunnen dit aan de buitenkant van een boomstam zien. Al de stammen worden opeenvolgend naar de houtzagerij gebracht.

In de houtzagerij en schaverij wordt al het hout verwerkt. Eerst wordt de stam doorgezaagd in 4 delen, het zogenaamd kwartiers zagen. Hierbij wordt de natuurlijke spanning in het hout er uitgezaagd. Bij het zagen kunnen er fouten in het hout zitten, als kwasten of noesten, scheuren en andere fouten, die aan de buitenkant niet zichtbaar waren. De houtzagerij heeft een diversiteit aan maten die gevraagd zijn door haar afnemers. De zaagmeester, heeft een belangrijke functie in de houtzagerij gaat beoordelen welke delen van welke stam tot een bepaalde maat kunnen worden gezaagd.

Ook na het herzagen van de boomstammen tot balken kunnen er fouten in het hout worden ontdekt. Aan het einde van de boomzaag wordt het hout daarom nogmaals door de houtzagerij geïnspecteerd. En er wordt wederom een selectie gedaan om de kwaliteit op hoog niveau te houden. Alleen het fout vrije hout wordt gebundeld op pallets in hout pakketten. Een deel van deze balken of planken zijn zo al klaar voor verscheping, maar sommige hout pakketten gaan ook nog naar de houtschaverij afdeling van de houtzagerij. Daar worden de planken of balken geschaafd op maat, meestal met ronde hoeken en met een profiel, dit kunnen geschaafde tuinpalen zijn, balken, vlonderplanken of terrasplanken, maar ook bijvoorbeeld schuttingplanken. Al dit hout wordt per maat en lengte wederom op pallets bij elkaar gepakt. Het geschaafde eindproduct wordt door de houtzagerij tot slot in plastic folie verpakt om het hout te beschermen tegen weersinvloeden en vuiligheid.

Alle gereed staande pakketten met balken en planken, wordt door de houtzagerij in zeecontainers verladen, en op een boot in de havens van Zuid Amerika en Afrika gezet. Een reis van ca. 10.000 km over het water per zeeschip worden de containers vol met hout naar de Nederlandse haven gebracht.  

Zodra de producten aankomen in de haven van Antwerpen of Rotterdam, gaat de controleur van hardhoutDiscount.nl aan de slag. Al het hout wordt geïnspecteerd op kwaliteit, voordat het hardhout naar ons centrale magazijn in Enschede worden gereden. Wij kopen alleen maar tropisch hardhout in bij de houtzagerij met een duurzaamheidklasse 1 of duurzaamheidklasse 1/2. Maar voornamelijk klasse 1. Dit verzekerd u van een levensduur van normaliter 20 jaar of meer. Zie hier onder de tabel voor duurzaamheidklasse 1 tot 5.

Hardhout versus Europees Eiken en Lariks Douglas zagerij gezaagd

Kies een mooie hardhouten plank of balk , of een goedkoper alternatief in Lariks Douglas of Eiken. De houtzagerijen van Lariks Douglas en Eiken staan allen in Europa. Dit is de Europese hardhout variant. De duurzaamheid van Eiken of Lariks Douglas is veel lager dan tropisch hardhout. Platen kan je niet zagen van Eiken Lariks Douglas, wel balken en planken worden op maat gezaagd. Van Hardhout worden ook geen platen gezaagd. Wel planken en balken op maat. Nog een verschil tussen Europees hardhout en tropisch hardhout is dat je bijvoorbeeld met een gatenzaag je veel meer moeite moet doen om door tropisch hardhout te zagen. Een gatenzaag zal sneller door Eiken of Lariks Douglas heen gaan omdat de structuur van dit hout grover is. Tropisch hardhout heeft een hechte dichte houtstructuur en Lariks Douglas en Eiken hebben grover en een meer open structuur. Dit maat een groot verschil als de gatenzaag bijvoorbeeld door het hout snijd. Bij boren of balken op maat zagen, zullen de zelfde verschillen ontstaan.

De stammen van tropisch hardhout zijn vaak zeer groot van diameter, meestal van 70 cm tot 1,80 meter in diameter. Terwijl de Lariks Douglas stammen vaak maar 30 tot 40 cm in diameter zijn. Eiken hout heeft een diameter van 40 tot 70 cm voordat de boomstammen op maat worden gezaagd bij de houtzagerij. De stelregel is vaak, hoe groter de diameter des te minder spanning in het hout zit. Hoe groter de stam hoe rechter het hout blijft. Spanning in het hout zorgt voor krom trekken van hout na dat het gezaagd is en gebundeld is in een pakket. De houtzagerij selecteert daarom goed de diktes van de boomstammen. Als de houtzagerij de boomstam niet goed genoeg vind, dan wordt deze voor een ander doeleinde gebruikt. Door dat de houtzagerij van eiken en Lariks Douglas niet in Europa staan hoeven wij niet ver te rijden om bij de houtzagerij het hout op te halen. Een Zuid Amerikaanse houtzagerij daar en tegen is door de tussenkomst van grote oceanen veel moeilijke te bereiken, mede hierdoor is de prijs van hardhout duurder dan van Europees hardhout.

Lariks Douglas heeft een duurzaamheidklasse 4, Eiken is iets duurzamer dit is duurzaamheidklasse 3. Van beide uitgegaan van kernhout uit het midden van de stam gezaagd.

Door het lichtere gewicht van Lariks Douglas, en de wat makkelijker verwerking is het geschikt voor vele doeleinden. Lariks Douglas heeft een prachtige uitstraling als de houtzagerij hier planken of balken van heeft gezaagd. Voor vlonderplanken is het niet zo geschikt maar voor balken en platen voor een tuinhuis, overkapping of veranda is het zeer goed geschikt. Eigenlijk kun je standaard zeggen, heeft Lariks Douglas een dragende dus constructief doel als bij een tuinhuis, overkapping of veranda, dan is het zeer geschikt. Planken worden vaak gezaagd voor de zogenaamde wanden in Zweeds rabat. Zweeds rabat kun je uitvoeren in de natuurlijke variant, onbehandeld. Of als de boeren schuur is gemaakt in Zweeds rabat voor geschilderd met zwarte verf. HadhoutDiscount.nl bied zowel de Zweeds rabat in zwart geverfd aan als in de natuurlijke vorm rechtstreeks van de houtzagerij.

Douglas is veel goedkoper dan hardhout, maar gaat ook minder lang mee. Lariks Douglas of Eiken hout, deze balken op planken hebben ca. ¼ van de levensduur ten opzichte van tropisch hardhout. Ter vergelijking gaat een hardhouten balk ca 25 of langer in jaren mee en de zelfde balk in Douglas gaat ongeveer 5 a 7 jaar mee in de grond. Eiken hout zal ca 10 tot 15 jaar mee gaan. Bovengronds zal de levensduur voor beide veel langer zijn.

Een overkapping, schuur of veranda bouwen kant en klaar geleverd vanaf de houtzagerij?

Wij helpen u graag bij het plaatsen van uw overkapping, schuur of veranda. U kunt hiervoor gebruik maken van onze calculator om precies te berekenen hoeveel palen, vlonderplanken, balken, slotbouten en schroeven nodig heeft. 

Pen en gat verbinding laten wij kant en klaar bij de houtzagerij op maat aan het hout zagen. U krijgt er een eenvoudige tekening bijgeleverd waarbij u snel en makkelijk uw schuur, overkapping of veranda kan opzetten.

Altijd verzekerd van een scherpe aanbieding in de combinatie van een top product! U kunt op onze site alle producten kopen inclusief de benodigde toebehoren. Het Lariks Douglas als het Tropisch hardhout kunt u los kopen maar natuurlijk ook als bouwpakket. Zo heeft u direct alle benodigdheden in huis en kunt u heel snel beginnen met aanleggen. Wij bezorgen wij als u voor 12.00 uur besteld, de volgende dag al bij u thuis!

Op onze site vindt u een compleet en klantvriendelijk overzicht van ons assortiment.

Lees onze tips voor het bouwen van een terras. Voor informatie over paalafstanden en aantal benodigde palen, terrasplanken en schroeven voor een schitterend houten vlonder of houten aanlegsteiger. Wij rekenen namelijk samen met u online alles uit, in de calculator. Als u via de webshop besteld wilt u natuurlijk niet nog een keer naar de lokale bouw of houthandel gaan voor de laatste paar onderdelen. Als u onze calculator gebruikt dan zult u niets tekort komen.

Waarom hout kopen van Hardhout Discount?

Al het hout wat wij leveren voldoen aan de Europese wetgeving (EUTR). Hardhout Discount heeft de bewuste keuze gemaakt om van duurzaamheid een van de speerpunten te maken binnen ons bedrijf. Wij staan niet alleen voor kwaliteit van onze producten en een hoog serviceniveau voor onze klanten, maar ook voor het bevorderen van duurzaam geproduceerd hardhout. Dat houdt onder meer in dat wij ons als doel hebben gesteld geen hout te verhandelen dat afkomstig is uit illegale houtkap. 

Wij stellen alles in het werk om ook aan de Europese wetgeving op het gebied van het importeren van hardhout te voldoen. Dit door de Forest Law Enforcement, Governance and Trade (FLEGT) geïnitieerde proces zorgt voor aantoonbare controle op legale houtkap. Onze producenten zijn allen in het bezit van het certificaat duurzaam bosbeheer.

Openingstijden Hardhout Discount?

Hardhout Discount is elke werkdag geopend van 8.00 tot 17.00 uur. Heeft u vragen naar aanleiding van u bezoek aan onze webwinkel? Neem daarvoor even contact met ons op, mail info@hardhoutdiscount.nl of bel met +31 (0)74 -3033602

BEREKEN JE PROJECT

BEREKEN JE PROJECT

Snelle berekening

PRIJS BEREKENING