Bout

Een bout is een ronde staaf van meestal metaal, andere materialen zijn trouwens ook mogelijk, op deze ronde staven is schroefdraad aangebracht en waarop een kop is aangebracht.

Als je de bout gaat combineren met een moer heb je een middel om één of meerdere objecten/voorwerpen met elkaar te verbinden.

Spraakverwarring schroef en bout

Het verschil tussen een bout en een schroef kan men het meest duidelijk maken doordat een bout meestal een zeskantig kop heeft en een schroef heeft een uitsparing in de kop. De bout wordt aan de buitenkant aangedraad en en de schroef vanuit de binnenkant van de kop doormiddel van een kruissleuf.

Stel zelf uw vlonder samen desktop

Kop van de bout

De bout bestaat uit een ronde staaf waar men dan schroefdraad op aannbrengt. Aan een kant van de bout zit een kop (verbreding) De kop van een bout zit er vaak verschillend uit en daarom heb je ook vaak verschillende gereedschappen nodig om bepaalde bouten te kunnen monteren.

Er zijn natuurlijk wel één bout wat heel veel voorkomt dit is de zeshoekige kop voor gebruik met een sleutel, oftewel een zeskantbout.

Sommige schroeven worden vaak benoemt als bout, de verwarring ontstaat dat sommige schroeven een zeskantige kop hebben. Het blijft echter een schroef omdat dit van binnen in de kop wordt aangedraaid. Hieronder een opsomming van schroeven die vaak door het leven gaan als bouten;

 • een zeszijdig gat in de kop, een inbus of schroef met binnenzeskant
 • een zespuntig stervormig gat in de kop, een torx
 • een sleuf in de kop, voor gebruik met een schroevendraaier.

Schroefdraad

Schroefdraad voor bouten en schroeven kan met onder verdelen in twee grote families.

 • Metrisch (ISO): hierbij zijn de spoed en diameter afgeleid van de millimeter; en metrisch-fijn, waarbij de spoed altijd kleiner is. De vorm van de schroefdraad, de tophoek is 60° bij metrische draad. Dit wordt momenteel het meest toegepast, dit is ontwikkeld in het midden van de 20e eeuw.
 • Imperial: Verenigd Koninkrijk en USA: Spoed en diameter zijn afgeleid van de inch; De vorm van de schroefdraad, de tophoek is 55° voor Whitworth draad
  • Whitworth. Is ontwikkeld in de 19e eeuw in Engeland door Joseph Whitworth.
  • Unified Coarse (UNC), Unified Fine (UNF)

Draairichting

Het schroefdraad is vaak zo gemaakt dat je met de klok moet meedraaien doormiddel van bijvoorbeeld een steeksleutel of ringstleutel die geschikt is voor de kop van de bout.

Natuurlijk zijn er ook afwijkingen waarbij de bouten of moeren met het schroefdraad de andere kant moet worden opgedraaid dit noemt men ook wel links schroefdraad. Deze bouten zijn vaak te onderscheiden doormiddel van een streep in de zijkant van de kop. Deze linksdraaiende bouten kwamen vroeger nog wel eens voor in niet-metrisch draad, tegenwoordig worden ze alleen nog gebruikt voor speciale toepassingen. Deze speciale toepassingen zult u atlijd vinden bij de fietsenmaker, namelijk voor het linker pedaal van de fiets.

Staalkwaliteit

Op de boutkop zul je altijd een code vinden dit is de ISO code om aan te geven wat de kwaliteit is van het staal, bijvoorbeeld 8.8 of 12.9. wat houden deze codes in? Het getal voor de punt is de treksterkte van de bout in N/mm2. Het getal achter de komma of punt staat voor de vloeispanning / treksterkte dit is een altijd een tienvoudige.

Vervaardiging

De bouten worden gemaakt van stalen staven altijd in cilindervorm. De staven worden altijd op de gewenste dikte gemaakt, dit gebeurt doormiddel van een hardmetalen mal, hier worden de staven doorheen geperst. Dan wordt de onderkant van de bout afgeschuind en dan walzen ze het schroefdraad erin. Vroeger werd het schroefdraad er ook wel eens ingesneden, maar uiteindelijk zijn ze hier vanaf gestapt omdat dit de sterkte beinvloed en het uiteindelijk veel duurder bleek te zijn.

In dit gehele proces is de bout nog niet verwarmd. Uiteindelijk worden de bouten verhit om ze nog te zacht zijn voor verwerking, na verhitting worden ze snel afgekoeld en weer verhit, dit noemt men ook wel getemperd, hierdoor krijgt het staal in dit geval de u bout de sterkte die het nodig heeft. Wat heel belangrijk is bij dit proces is de mate van afkoeling, gebeurt dit te snel dan kan het staal brozer en dus kwestbaarder zijn. Als alles volledig volgens plan loopt, kun je er voor kiezen om de bout te coaten of te galvaniseren, dit om roestvorming tegen te gaan. Tegenwoordig worden bouten ook gefabriceerd uit messing, brons of uit kunststof deze bouten zijn alleen van toepassing voor de minder zware belastingen.

Online bouten kopen

Koop heel gemakkelijk uw bouten en moeren online bij de www.hardhoutdiscount.nl

Bij heel veel klussen in het huis of in de tuin kan u te maken krijgen met houtverbindingen hierbij zijn de bouten en moeren van hardhout discount perfect toepasbaar. Er zijn zoveel klussen waarbij onze bouten kunt toepassen, denkt u bijvoorbeeld eens aan het bouwen van speeltoestel of huis hiervoor kunt perfect onze slot bouten gebruiken te verkrijgen in m12 m10 m8 m7 m6 of bouten 10.9.

Natuurlijk kan elke klusser bij ons terecht, wij zijn er voor de doe het zelver, de fanatieke klusser en de professional. Wij proberen een zo breed mogelijk assortiment aan te bieden die aan elke doelgroep voldoet. Hardhout discount levert een compleet assortiment in voornamelijk hardhout, daarom zijn al onze bouten en moeren hierop afgestemd. Bouten van hardhout discount zijn te verkrijgen in diverse soorten zoals bijvoorbeeld messing. Natuurlijk leveren wij deze soorten ook op kleur aan zoals zwarte bouten, natuurlijk zijn deze zwarte bouten wel iets duurder dan de standaard bouten. Onze bouten zijn meestal voorzien van zeskantige kop maar sommige zijn ook voorzien van inbus of unc. De inbus of unc zijn beperkt in hun assortiment. Onze voorkeur gaat dan ook uit naar de zeskantige kop in m10 m8 m7 m6. Onze bouten zijn te verkrijgen in inox. inox is een rvs type. De afsluitrubbers bij sommige bouten leveren wij ook mee, in deze rubbers wordt vaak nylon verwerkt. nylon kent vele toepassingen: van panty tot kunstgewricht en van muurplug tot klimtouw.

U bestelt met het grootste gemak uw bouten online maar de bijbehorende steeksleutels en dopsleutels verkopen wij niet. Alle afmetingen die wij verkopen kunt u online vinden en kopen. Wij werken uitsluitend met A merken, zo ook met onze aluminium profielen, deze aluminium profielen kunt u gebruiken voor het afwerken van schuttingdelen.Wij werken met kwaliteits producten in diverse staalsoorten zoals koperen bouten en messing bouten. zo bent u er altijd zeker van dat u producten in huis haalt tegen de scherpste online prijzen maar ook kwaliteit.

Bij www.hardhoutdiscount.nl vindt u een groot assortiment schroeven en bouten geschikt voor de toepassingen die bij ons online te bestellen zijn. Denk hierbij bijvoorbeeld aan

 • Terras bouten ( verzonken kop)
 • buitenspeeltoestellen (bouten met een verzonken kop)
 • Overkappingen
 • Tuinhuizen

Twijfelt u welke bouten het beste zijn voor de toepassing waar u mee aan de slag wilt gaan, neem dan contact op met ons op wij staan u graag te woord.  

Wilt u graag online bouten en moeren bestellen?

Online uw bouten of moren kopen kan zeer voordelig, u bestelt het gewoon online bij www.hardhoutdiscount.nl natuurlijk kan dit het beste in combinatie met de mooie hardhouten product van hardhout discount.

Indien u bij ons online bestelt bent u er zeker van dat u de producten binnen 24 uur in huis heeft.

Waarom professionele schroeven kopen?

U kunt zoveel bouten en moere vinden, zoveel diverse maten en diverse stalen zoals koperen bouten en messing bouten 10.9 maar ook onze standaard afmetingen zoals m12 en m10

U ziet bouten in alle uitvoeringen zoals inbus, zeskantig maar ook in merken, kwaliteiten en prijzen in alle bouwmarkten en online vinden. Maar waarom zou u moeten kiezen voor onze bouten en moeren en schroeven?

De schroeven en bouten van hardhout discount zijn van kwaliteit, ze worden geproduceerd in europa en zijn in de afgelopen jaren meerdere keren verbeterd en uiteindelijk hebben we nu een top kwaliteit in huis waar we trots op zijn.

Een betrouwbare u bout moet vanzelf sprekend zijn en natuurlijk voor een voordelige prijs. Bouten waar het schroefdraad er fatsoenlijk er op zit.

Voor een top resultaat adviseren wij natuurlijk om altijd voor te voor te boren en te verzinken.

Let op het kan altijd goedkoper maar bedenk dan goed welke kwaliteit of maten heeft u dan? De schroeven en bouten die veel al in China en de rest van Azie worden geproduceerd, zijn van beduidend mindere kwaliteit staal en/ of rvs gemaakt. Deze schroeven en bouten zijn vaak brozer omdat het verhitten en afkoelen proces niet zo nauw wordt genomen.

Heeft u nog vragen naar aanleiding van onze informatie? Stuurt u gerust een mail naar info@hardhoutdiscount.nl en wij proberen om binnen 24 uur u mail te beantwoorden.

BEREKEN JE PROJECT

BEREKEN JE PROJECT

Snelle berekening

PRIJS BEREKENING